"Věřím, že Vlastislav Bříza bude skvěle reprezentovat podnikatele z České republiky na celosvětovém finále v Monte Carlu a že jeho příběh osloví mezinárodní porotu stejně jako nás,“ řekla vedoucí partnerka EY v České republice Magdalena Souček. Bříza v posledních sedmi letech vrátil lesk tradiční tuzemské značce, která dnes provozuje na 80 prodejen.

Součástí holdingu je celosvětově známý výrobce uměleckých, školních a kancelářských potřeb Koh-i-noor Hardtmuth a společnosti a podniky v Rusku a Bulharsku a obchodní firmy v Itálii nebo Polsku. Holding dále zahrnuje skupinu Gama, Koh-i-noor Energy a Koh-i-noor Machinery.

Velebný, který získal titul technologického podnikatele, je majitelem holdingu Contipro sídlícího v Dolní Dobrouči u Ústí nad Orlicí. Jde o společnost, která je jedním ze světových lídrů v oblasti výzkumu a výroby kyseliny hyaluronové. Holding má konsolidované tržby 425 milionů a zaměstnává 250 lidí.

Mahdalíček získal ocenění pro začínajícího podnikatele za působení ve společnosti, která se zabývá službami v oblasti aplikací náročných na přenos velkého množství dat. Společnost Simplity letos očekává překročení stomilionového obratu.

Ocenění podnikatel roku je letos udělováno popatnácté. Loňským vítězem se stal majitel textilní společnosti Juta ze Dvora Králové Jiří Hlavatý. Soutěž Podnikatel roku pořádá poradenská firma EY (dříve Ernst & Young) ve světě od roku 1986. Aktuálně se koná v téměř 60 zemích.