Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pětka žije barvami i tóny: „Rozvíjet umělecké sklony u dětí je povinnost!“

Autor: Ivan D. Hladík - 
17. března 2022
13:19

Již 3. ročník workshopu Malířská paleta Prahy 5 a 15. ročník Talentu Prahy 5 s jubilejním koncertem hned v úvodu roku rozzářil sály páté městské části i tváře účastníků, malých i velkých. Tím tu ale nekončí, místní radní věří, že podporovat malé umělce má smysl.

Ještě na přelomu roku pátá pražská městská část přijímala díla malých umělců na téma „život v radosti a pohybu“ do 3. ročníku workshopu Malířská paleta Prahy 5. Vítězové tří věkových kategorií a cen poroty pak byli známi v lednu. Všechna díla si mohli lidé prohlédnout v galerii Portheimka do konce února. To už také proběhl Talent Prahy 5 s patnáctým jubilejním koncertem projektu.

Jak prozradili organizátoři, úsměv je slovo, které nejlépe vystihuje letošní, již 3. ročník workshopu Malířské palety Prahy 5. Téma radosti a radosti z pohybu se nepřenášelo jen na plátna. Úsměv zdobil tváře všech účastníků... Jak prozradili organizátoři, úsměv je slovo, které nejlépe vystihuje letošní, již 3. ročník workshopu Malířské palety Prahy 5. Téma radosti a radosti z pohybu se nepřenášelo jen na plátna. Úsměv zdobil tváře všech účastníků... | Blesk – Martin Pekárek, Praha 5

Během toho se místo štětců účastníci chopili hudebních nástrojů a zahráli za doprovodu PKF – Prague Philharmonia i místostarosty MČ Praha 5 a autora projektu Lukáše Herolda. Výkony instrumentalistů z oblasti klasické hudby, pěvecké kategorie a pěveckých sborů tu zhodnotila odborná porota. „Rozvíjet umělecké sklony u dětí a vychovávat je k zájmu o kulturu je naší prvořadou povinností,“ řekl Herold Blesku na otázku, jakou podle něj hraje v současné době roli kultura, zvláště u mladých lidí.

Nadaní mladí muzikanti za doprovodu PKF – Prague Philharmonia předvedli svůj talent už na patnáctém jubilejním koncertu tohoto projektu. Finalisté soutěže Talent Prahy 5 se tradičně představili v Národním domě na Smíchově. Nadaní mladí muzikanti za doprovodu PKF – Prague Philharmonia předvedli svůj talent už na patnáctém jubilejním koncertu tohoto projektu. Finalisté soutěže Talent Prahy 5 se tradičně představili v Národním domě na Smíchově. | Blesk – Martin Pekárek, Praha 5

„Asi to bylo podstatné ve všech dobách, ale v té současné uspěchané a zrychlené je to možná ještě podstatnější. Jsem hluboce přesvědčen, že právě kulturně vnímavé lidé jsou mnohem lépe schopni se zorientovat ve světě plném mnohdy protichůdných a velmi snadno dosažitelných informací,“ uvedl Herold. Těmito akcemi ale na pětce pro letošní rok ještě neskončili. „Nejaktuálněji připravujeme dva charitativní koncerty na podporu Ukrajiny první v kostele Krista Spasitele na Barrandově (17. 3.) a další týden 23. 3. v Národním domě na Smíchově,“ vypočítává Herold. „Finišujeme se soutěží na pomník Ferdinanda Peroutky v Parku Portheimka, výstavy chystáme s Unií karikaturistů či z filmů Jindřicha Poláka (Nebeští jezdci, Návštěvníci či Pan Tau). K výročí 100 let připojení Smíchova k Velké Praze připravujeme vydání knihy...“

Jak Herold sám dokázal, stejně jako radničních úkolů je připraven chopit se i hudebního nástroje. Platí heslo, co Čech, to muzikant? „Zájem o hudbu a prestiž hudebníků od sametové revoluce slábne, a tak přestože máme úžasné orchestry a skvělé muzikanty, tak bych s touto okřídlenou větou již bohužel nesouhlasil,“ míní však. Na ty, komu více než bohémský svět voní sportovní vyžití nebo další koníčky, radnice nezapomíná. „Podpora sportu na pětce je z drtivé většiny věnována právě dětem prostřednictvím programu Aktivní město. Co se týká vědeckých oborů, jsme v kontaktu například se Smíchovskou průmyslovou školou, kterou považujeme za jednu nejprogresivnějších v oborech jako je robotizace či 3D programů,“ ubezpečil Herold.

Nadaní mladí muzikanti za doprovodu PKF – Prague Philharmonia předvedli svůj talent už na patnáctém jubilejním koncertu tohoto projektu. Finalisté soutěže Talent Prahy 5 se tradičně představili v Národním domě na Smíchově. Nadaní mladí muzikanti za doprovodu PKF – Prague Philharmonia předvedli svůj talent už na patnáctém jubilejním koncertu tohoto projektu. Finalisté soutěže Talent Prahy 5 se tradičně představili v Národním domě na Smíchově. | Blesk – Martin Pekárek, Praha 5

V naší fotogalerii můžete nasát atmosféru, která na obou akcích z úvodu roku vládla. Na malířské paletě se kromě dětí podílely výtvarnice a zakladatelka výtvarného kroužku Hruška a čestná občanka Prahy 5 Helena Slavíková Hrušková, Světlana Kalousková, která vede galerie Hradčanskou a Lapidárium v Rámové ulici, uznávaná výtvarnice a režisérka Viktorie Rampal nebo Petra Sochorcová, organizátorka výtvarné soutěže.

„Atmosféra byla letos velmi radostná, prosvícená sluncem,“ řekla Sochorcová Blesku. „Účastnily se nejen děti z uměleckých škol, domů dětí a mládeže ale i z různých základních škol. Všichni měli radost se setkání a normálního lidského kontaktu. Rodiče, děti, my organizátoři i zástupci městské části,“ dodala. Podpora volnočasových aktivit dětí má zkrátka na pětce své pevné místo. A radostí i zájmy nejmenších se tu rádi nechají nakazit všichni.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi