Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na festivalu Soundtrack Poděbrady nehrají na city, ale pro pomoc

Aktualizováno -
1. září 2019
19:15
Autor: Ivan D. Hladík - 
1. září 2019
08:00

Festival Soundtrack letos už počtvrté láká do lázeňského města tisíce milovníků filmové hudby. A stejně jako každý rok, i tentokrát pomáhá těm, kdo v životě měli méně štěstí.

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií Soundtrack Poděbrady i letos proměnil krásné lázeňské město v jedno velké pódium, z nějž zní nejkrásnější filmové melodie ověnčené mnoha cenami. Letos si návštěvníci mohli s hvězdami zazpívat třeba šlágry Ivana Hlase (65) z filmu Šakalí léta (1993) nebo dnes z oblíbené pohádky Šíleně smutná princezna (1968). Mezi hvězdnými hosty nechyběl Martin Dejdar (54), Berenika Kohoutová (28) či Jan Cina (31). Včera večer se pak pod hvězdami rozezněly melodie z oscarového snímku Miloše Formana (†86) Amadeus (1984).

Festival filmové hudby Soundtrack se letos v Poděbradech úspěšně koná počtvrté. Festival filmové hudby Soundtrack se letos v Poděbradech úspěšně koná počtvrté. | Tonda Tran, Soundtrack

Organizátoři, v čele s producentem, skladatelem, textařem, autorem filmové hudby a členem legendární skupiny Lucie Michalem Dvořákem (53) kromě zážitků zprostředkovali také pomoc lidem s nelehkým osudem. „Věřím, že jakýkoli úspěšný člověk či projekt by měl podporovat nejen začínající kolegy, ale všechny, kdo to potřebují,“ řekl Blesku Dvořák. Tuto vizi dokazuje on i kapela Lucie již od roku 1995, kdy poprvé vystoupili v plzeňském Lochotíně a za utržené finance pořídili motolské nemocnici kompletně vybavenou sanitku. „Máme šanci upozornit na problémy lidí s hendikepem a já si myslím, že jejich podpora je prostě správný krok,“ dodal Dvořák.

Organizátoři, v čele s producentem, skladatelem, textařem, autorem filmové hudby a členem legendární skupiny Lucie Michalem Dvořákem (53) kromě zážitků zprostředkovali také pomoc lidem s nelehkým osudem. Organizátoři, v čele s producentem, skladatelem, textařem, autorem filmové hudby a členem legendární skupiny Lucie Michalem Dvořákem (53) kromě zážitků zprostředkovali také pomoc lidem s nelehkým osudem. | Tonda Tran, Soundtrack

Festivalem po svých i na dvou kolech

Festival od svého zrodu podporuje Nadační fond Pink Bubble, jenž pomáhá mladým lidem s onkologickým onemocněním či neziskovou organizaci Hledáme rodiče: Pěstouny, o.p.s., letos navíc spojili své síly i s Centrem Paraple na podporu lidí vyrovnávajících se s poškozením míchy a následným hendikepem. V rámci přípravy reportáže redaktor Blesku, který je partnerem festivalu, na půl dne vyměnil pohodlnou chůzi po vlastních za invalidní vozík, se kterým zdolával poděbradské centrum.

„Uvědomil jsem si, jak velké mám štěstí, že můžu chodit,“ popsal pak své zážitky. „Najednou zjistíte, jak i tak běžné věci, jakými jsou nákup nebo pouhý přesun z jednoho místa na druhé může být obrovsky namáhavý a téměř nemožný.“ Na vozíku totiž vyrazil přes přechody, rušné náměstí, do obchodu, po různých typech povrchu. „Každý by to měl zkusit, svět se s touhle zkušeností změní. Vnímáte náhle všechny překážky, které, když chodíte, neexistují,“ popsal redaktor.

Poděbradští obyvatelé i návštěvníci byli plni ochoty pomoci tam, kde se objevila překážka nebo docházely síly. Poděbradští obyvatelé i návštěvníci byli plni ochoty pomoci tam, kde se objevila překážka nebo docházely síly. | Tonda Tran

Vlastní prožitky, zejména ty hudební, můžete načerpat na Festivalu Soundtrack Poděbrady i vy ještě během dneška. Od 13:00 hodit smíte zkusit rozesmát Šíleně smutnou princeznu režiséra Bořivoje Zemana v koncertní hale. V Soundtrack kinokouli od 11:00 hodin každou půlhodinu zažít audiovizuální 360°show, stát se hvězdou na pódiu Kongres stage nebo večer v 18:00 hodin podlehnout hitům kapely Queen v koncertním provedení.

Podívejte se, čím letos festival láká:

Video  Festival filmové hudby Soundtrack se letos v Poděbradech úspěšně koná počtvrté. • VIDEO  - Festival Soundtrack Poděbrady
Video se připravuje ...

Paraple představil jazzman

Nedělní workshop v prostoru Hudební odpočívárny poděbradského parku moderoval herec a hudebník Petr Kroutil (46). Nejen o životě na vozíku promluvil šéf Centra Paraple o.p.s. David Lukeš, který je mimo jiné i aktivním ragbistou. Svůj příběh prozradil i další z hostů, Jiří Čeloud, jenž na svém speciálně upraveném kole handbiku projel Island, Izrael, Palestinu, Maroko, Írán a další země, v Parapleti pracuje jako instruktor nácviku soběstačnosti. V rámci workshopu se o své zážitky podělil i redaktor Blesku Ivan D. Hladík. „Při naší práci se často setkáváme s lidmi, jejichž příběh nás samotné zasáhne. O to raději se pak pod naším mottem ‚Síla na vaší straně‘ zapojujeme do podpory a pomoci těm, kdo ji potřebují,“ řekl například. „Všichni, kdo život nevzdají ať už musejí čelit jakémukoli hendikepu, jsou hrdinové,“ dodal redaktor.

Nedělní workshop v prostoru Hudební odpočívárny: (zleva) redaktor Blesku Ivan D. Hladík (44), moderátor Petr Kroutil (46) a šéf Centra Paraple o.p.s. David Lukeš. Nedělní workshop v prostoru Hudební odpočívárny: (zleva) redaktor Blesku Ivan D. Hladík (44), moderátor Petr Kroutil (46) a šéf Centra Paraple o.p.s. David Lukeš. | Tonda Tran

Komu Soundtrack pomáhá

Centrum Paraple pomáhá lidem po náhle vzniklém poškození míchy ve věku od 16 let žijícím na území České republiky uskutečnit změnu ve svém dosavadním fungování a nastavení tak, aby se v jejich životě vyrovnaly příležitosti běžné pro jejich vrstevníky bez znevýhodnění.

Nadační fond Pink Bubble pomáhá mladým lidem, kterým onkologické onemocnění zkomplikovalo život. Zakoupením “nadačního prosecca” přímo v Poděbradech můžete i Vy přispět na jedno konkrétní přání, které se společně pokusíme splnit. 

Hledáme rodiče: Pěstouny, o.p.s., je nezisková organizace, jejímž mottem je tato věta: „Jsou situace, které zažijete jen v rodině“. Ta věta hovoří sama za sebe… Věděli jste, že „více jak 8000 dětí je právě teď v ústavní péči“?

 

 

Zobrazit celou diskusi