Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Filmovou cenu Trilobit mají Čechoslováci v gulagu, uspěly i obrazy klecových chovů

Autor: ČTK, ula - 
20. ledna 2019
21:54

Český filmový a televizní svaz FITES dnes udělil Hlavní cenu Trilobit 2019 režisérce Martě Novákové za dokumentární sérii Čechoslováci v gulagu. Její trilogie připomíná tragickou historii Čechů a Slováků, kteří na vlastní kůži pocítili krutost sovětské moci v období mezi 20. a 50. lety minulého století. Letošní novinkou byla divácká cena pro filmový počin, o němž na začátku roku hlasovali diváci v doprovodném programu v Městském kině Beroun. Nestatutární Cenu diváků - Berounský Klepáček získal režisér a producent Ondřej Trojan za film Toman.

V trilogii Čechoslováci v gulagu se osobní příběhy střetávají s takzvanými velkými dějinami, to vše v atraktivním kabátu objevných archivních materiálů, animací a neotřelého hudebního doprovodu, uvedla odborná porota ve zdůvodnění hlavní ceny. Nejlepší díla původní filmové a televizní tvorby loňského roku včetně počinů publicistických a edičních vyhlásili v berounském kulturním domě Plzeňka.

Poctu za celoživotní dílo obdržel v podobě Ceny Vladislava Vančury režisér Evald Schorm in memoriam. "Jeho obsáhlá tvorba zahrnuje celou šíři žánrů, od dokumentů po hraný film. Jeho divadelní a operní inscenace zůstávají v mysli pamětníků jako trvalý odkaz všestranného talentu a moudrosti," uvedl v laudatiu Vlastimil Venclík.

Cenu Josefa Škvoreckého za audiovizuální adaptaci literárního díla udělila porota Marku Hlavicovi za publikaci Dramatická tvorba ostravského studia Československé televize (1955-1991). Ceny Trilobit 2019 získali režisér Olmo Omerzu za film Všechno bude, v němž se podle poroty s lehkostí pohybuje ve vypravěčském prostoru na pomezí hravé teenagerovské fantazie a hořké reality, a Marián Polák za film Planeta Česko, v němž představuje fascinující svět zvířat a rostlin kolem nás. Dále si Trilobit 2019 odnesli Šimon Šafránek za režii a scénář a Šimon Hájek za střih dokumentu o skateboardingu King Skate.

Cena za obrazy klecových chovů

Uděleny byly i dvě Ceny Ferdinanda Vaňka za přínos rozvoji občanské společnosti. První patří dramaturgovi Petru Buchtovi a jeho tvůrčímu týmu za pětidílnou dokumentární sérii Rudí prezidenti, která podle poroty dokazuje důležitost seriózní dokumentární tvorby i nezávislých veřejnoprávních médií.

Druhou Cenu Ferdinanda Vaňka obdržel spolek Obraz - obránci zvířat a Ekologický blok Nedej se - Občanské noviny za burcující obrazy klecového chovu na velkých českých farmách. Zvláštní cena připadla Martinu Hubovi a Janu Budařovi za role ve filmu Hovory s TGM režiséra Jakuba Červenky. Cenu dětské poroty - Berounský medvídek 2018 si odnesl režisér Vít Karas za film Přání k mání.

Zlatý citron dostala předsedkyně Rady českého rozhlasu

Zcela zvláštní cenu - Zlatý citron udělovanou za nechvalný čin porota udělila radním Tomáši Kňourkovi, Vítězslavu Jandákovi a předsedkyni Rady Českého rozhlasu Haně Dohnálkové. Podle prohlášení poroty radní nejprve iniciovali a poté spolu s ostatními členy Rady Českého rozhlasu řediteli servilně schválili bezprecedentní odvolání odborně fundovaného šéfredaktora stanice Vltava Petra Fischera. Tento akt, zdůvodněný zástupnými argumenty z komunistického slovníku, znovu dokazuje neudržitelnost dosavadního politického klíče volby rad, jež se staly vážným ohrožením svobody médií.

Ceny se letos předávaly podvaatřicáté. Členové porot vybírali ze 104 přihlášených titulů a 23 snímků s dětskou či rodinnou tematikou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi