Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Očekávaný Jan Žižka z dílny Petra Jákla: 10 věcí, které jste o filmu netušili!

Autor: msj - 
28. října 2018
08:00

Zanedlouho padne první klapka Jáklova Žižky, který se připravoval dlouhých osm let. Jákl rozhodně nešetřil. Začínal s rozpočtem osmdesát milionů a nyní, po obsazení několika hollywoodských hvězd, se rozpočet vyšplhal na půl miliardy korun a není pochyb, že ještě poleze nahoru. Právě rozpočet dělá z Jana Žižky nejdražší film české kinematografie. Zde je 10 věcí, které jste o filmu jistě netušili.

1. Herečku Sophie Lowe, která má hrát ve filmu Kateřinu, Jákl kontaktoval týden před tiskovou konferencí. Přes Skype jí poslal scénář, a když na roli kývla, tak jí Jákl suverénně řekl, že ji za týden potřebuje v Praze. Sophie neváhala, sedla na letadlo a z Austrálie pelášila do Prahy.

2. Til Schweiger se s Jáklem na tiskové konferenci ve čtvrtek setkal vůbec poprvé. Do té doby spolu komunikovali pouze přes e-maily a telefonáty.

3. Schweiger se původně zajímal o roli samotného Žižky, ale bylo mu oznámeno, že na roli je moc starý a nehodí se na ni. Právě proto mu byla předána role Rožmberka.

4. Z života Jana Žižky a jeho odkazu Bon Foster, který roli ztvární, nevěděl naprosto nic do té doby, než do rukou dostal scénář.

5. Film se začne natáčet 17. září a bude se natáčet převážně v Praze, středních a jižních Čechách.

6. Během uplynulých osmi let Petr Jákl pořádal různé konkurzy na bojovníky a komparzisty, kteří ve filmu budou hrát. Nakonec jich má kolem dvou set a drtivá většina má praxi v šermování, bojových choreografiích a jízdě na koni.

7. Na filmu se podílí americká filmová agentura William Moris Endeavor. Pod její záštitou vznikaly pecky jako Hanebný parchanti, Kill Bill nebo například Vlk z Wall Street.

8. Ben Foster se kvůli tréninkům na svou roli musel vzdát thajského jídla, které tak miluje. Na tiskové konferenci ve čtvrtek se nechal slyšet, že je to pro něj velká zkouška.

9. Jan Budař se přiznal, že svou roli dedikuje herci Mathewovi McConaughey, který je pro něj velkým vzorem. Budařova role se v angličtině jmenuje Mathew, což můžeme přeložit do třech jmen, tedy Matyáš, Matouš nebo Matěj.

10. Ve filmu si také zahraje William Moseley, který ztvárnil roli Petra v proslulých Letopisech Narnie, která se natáčela i v Česku. V Žižkovi se nám ukáže jako Jaroslav, bratr hlavního hrdiny.

Ve filmu se mimo zmíněné herce objeví i legenda světové kinematografie a držitel dvou Oscarů Michael Cane. Ten si zahraje rádce Václava IV., lorda Boreše. Podle odhadů by se Jan Žižka do českých kin mohl dostat v roce 2020.

 

Zobrazit celou diskusi