Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Velký dar: jeden z nejemotivnějších filmů roku prozrazuje, co je v životě důležité

Autor: Ivan D. Hladík - 
7. září 2017
10:00

Co lze v životě považovat za skutečně velký dar? Na tuhle otázku odpovídá snímek, který v Česku minul velká plátna, přestože patří k tomu nejlepšímu, co letos filmaři předvedli. Nyní vychází na DVD. Odhalte jeho vznik v exkluzivním videu.

Frank Adler (Chris Evans, 36) je svobodný muž, který všechny síly věnuje výchově své energické neteře Mary (Mckenna Grace, 11), zázračného dítěte. Jejich společný šťastný život se ale ocitá v ohrožení ve chvíli, kdy se o matematickém nadání vnučky dozví Frankova arogantní matka (Lindsay Duncan, 66), která už má s Mary jiné plány. Každou scénu z tohoto působivého filmu si zamilujete. Ve vedlejších rolích se představují Jenny Slate (35) a držitelka Oscara za vedlejší roli ve snímku Černobílý svět (2011) Octavia Spencer (47).

Velký dar s Chrisem Evansem a Mckennou Grace v hlavních rolích vyšel na DVD. Velký dar s Chrisem Evansem a Mckennou Grace v hlavních rolích vyšel na DVD. | Bontonfilm

„Lidé často myslí na Chrise jen jako na kapitána Ameriku, jako na slaďoučkého amerického herce. To ale není všechno,“ říká o představiteli hlavní mužské role režisér Marc Webb. „Další rozměr jeho osobnosti ukrývá jistou melancholii, která je opravdu krásná. Je neuvěřitelně schopný, talentovaný a zábavný.“ Evans v roli strýce malé Mary stojí před nelehkým rozhodnutím. Má své talentované neteři dopřát úspěch, nejlepší školy a do budoucna zaručenou kariéru, nebo raději úplně obyčejný život, ve kterém není peněz nazbyt?

Podívejte se exkluzivně na film o fimu Velký dar:

Tvůrci filmu se obávali, zda publikum zvyklé vídat Chrise Evanse coby komiksového hrdinu nebo lamače ženských srdcí vůbec přijme jeho novou postavu. Ve filmu Velký dar je totiž starostlivým mužem, který nežije právě úspěšný život. Jeho středobodem je malá neteř, dcera jeho zemřelé sestry. Když vyjde najevo její obrovský matematický talent, znamená to čas velkých rozhodnutí i bolestí. „Všichni mi říkali ‚netoč nikdy se zvířaty a dětmi‘, naštěstí se ukázalo, že to může být skvělé. Marc Webb je báječný režisér a Mckenna předvedla takové výkony, že jsem nevěděl, jestli jen odříkává scénář nebo to skutečně prožila,“ svěřil se herec.

Velký dar s Chrisem Evansem a Mckennou Grace v hlavních rolích vyšel na DVD. Velký dar s Chrisem Evansem a Mckennou Grace v hlavních rolích vyšel na DVD. | Bontonfilm

Na malé herečce skutečně vše stojí a padá. Film natáčela ve svých devíti letech a její projev je skutečně strhující. Je pohotová, vtipná i citlivá a svoji postavu zvládla dokonale. „Emoce ve scénách, kdy jsem se ke Chrisovi neměla chovat zrovna dobře, mi dělaly problém,“ přiznala Grace. „Ale právě to, že jsem ho nechtěla mlátit, mi nakonec pomohlo plakat a předvést ten okamžik tak, jak měl vypadat,“ dodala dívka považovaná za jeden z největších dětských hereckých talentů současnosti. Jejím velkým vzorem je třeba i Meryl Streep a u nás už jsme ji mohli vidět třeba i nedávno ve sci-fi Den nezávislosti: Nový útok (2016).

Velký dar s Chrisem Evansem a Mckennou Grace v hlavních rolích vyšel na DVD. Velký dar s Chrisem Evansem a Mckennou Grace v hlavních rolích vyšel na DVD. | Bontonfilm

Kvůli téhle dvojici a samotnému zpracování se vyplatí film neminout. Komornímu příběhu s rozpočtem pouhých (na hollywoodské poměry) 7 milionů se daří nepodléhat klišé, a ačkoli předem předpokládáte, že to bude doják, nepůsobí lacině a prvoplánově. Na DVD a Blu-ray je navíc doplněn atraktivními bonusy – vynechanými scénami, filmem o filmu a návštěvou natáčení.

Hodnocení: 85 %

Velký dar

USA, 2017, 101 min

Režie: Marc Webb

Scénář: Tom Flynn

Kamera: Stuart Dryburgh

Hudba: Rob Simonsen

Hrají: Chris Evans, Octavia Spencer, Mckenna Grace a další

Na nosičích vydal: Bontonfilm, 2017




Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi