Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Fantastická zvířata fungují i v knize, která vlastně knihou není

Fantastická zvířata a kde je najít – nový příběh J. K. Rowlingové je pro fanoušky splněný sen.
Fantastická zvířata a kde je najít – nový příběh J. K. Rowlingové je pro fanoušky splněný sen.  (Autor: Freeman Ent.)
Autor: Ivan D. Hladík - 
2. května 2017
08:51

Pro starou i novou generaci „potterovských“ fandů byl nový příběh J. K. Rowlingové něco jako Vánoce v červenci, prostě splněný sen. Nejen film, i kniha byla očekávaná s nadšením. Pro část čtenářů je její scénářová podoba minusem, ten zbytek může nahlédnout pod prsty filmařů a užít si kouzelný svět naplno.

Příběh Fantastická zvířata a kde je najít začíná v roce 1926, kdy se Mlok Scamander (ve filmu ho hraje geniální herec a držitel Oscara Eddie Redmayne, 35) vrací z cesty po světě, během níž našel a zdokumentoval pestrou škálu kouzelných tvorů. Nakrátko se zastaví v New Yorku a zase by z něj bez nehody odjel… nebýt nečara Jacoba, ztraceného magického kufříku a útěku několika Mlokových fantastických stvoření, která by mohla způsobit světu nečarů i čarodějů pořádné problémy.

J. K. Rowlingová (51) knihou Fantastická zvířata a kde je najít doplnila příběhy čarodějnického učně Harryho Pottera. Fiktivním autorem jedné z učebnic používaných na škole čar a kouzel v Bradavicích je Mlok Scamander, který vskutku zvláštní tvory nejen poznává, ale především chrání a zbožňuje. Více se ale o něm i o zvířatech dozvídáme právě až ve filmu Fantastická zvířata a kde je najít a nyní i ve vydaném scénáři. Zcela nový svět vytvořila opět Rowlingová a šlo o její první scénář.

Podívejte se, co o svém novém příběhu řekla Rowlingová:

Video  Fantastická zvířata a kde je najít – nový příběh J. K. Rowlingové je pro fanoušky splněný sen.  - Freeman Ent.
Video se připravuje ...

Zhostila se ho na výbornou a podařilo se jí opět probudit zájem o ságu, která mnohým fanouškům chyběla od roku 2011, kdy do kin vstoupil Harry Potter naposledy ve snímku Harry Potter a Relikvie smrti – část 2. Ano, v roce 2016 sice vyšel divadelní scénář Harry Potter a prokleté dítě, ve kterém je z mladého čaroděje přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků. Ale toto dílko, na kterém Rowlingová „jen“ spolupracovala, nebylo úplně tím, co by fanoušci rádi (což však na prodejích znát nebylo).

Přečtete si ukázku z knihy:

Fantastická zvířata a kde je najít – filmový scénář

Zpět ke „Zvířatům“. Jak jsem zmínil v úvodu, ne všem čtenářům se scénářový formát příběhu čte pohodlně. Zároveň však získává daleko větší prostor pro fantazii. Na rozdíl od skutečného filmového scénáře, tento je doplněn řadou ilustrací a je příjemně graficky zpracován. Kromě čtenářského nabízí i divácký prožitek a vlastně i možnost stát se učební pomůckou. Zkusme si třeba pustit film v originálním znění a se scénářem v ruce testovat naši angličtinu. 288 stran této knihy je zkrátka povedených a hravých, není sporu o tom, že správný „potterhead“, jak si fanoušci říkají, tuto knihu zařadí vedle ostatních do své knihovny. A věru si to zaslouží.


Joanne Kathleen Rowling

Fantastická zvířata a kde je najít (původní scénář)

nakladatelství Albatros, 2017

288 stran

Hodnocení: 80 %

illyria ( 2. května 2017 13:24 )

Upřímně ten film je jeden z nejhorších co sem viděla, ještě, že jsem si nezaplatila lupen do kina, ale jen sem si to stáhla... Ten "geniální herec a držitel Oscara Eddie Redmayne" je asi to nejhorší co sem kdy viděla hrát. Jako chlap nevypadá, furt čuměl někam do stran, ne na toho s kým mluvil... No prostě tragédie... Škoda, že ho na konci Collin Farrell nezabil... Ale něktěré věci ve filmu jsou dobré začáteční a konečné titulky a hrabák .-D Nicméně s J.R.R. sem skončila, co ohlásila, že Brumbál je gay...

Zobrazit celou diskusi