Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

YouTube letos zaplatil hudebnímu průmyslu 25 miliard korun. Ten žádá víc

Autor: Mii - 
7. prosince 2016
17:51

V dnešní době je jasné, že prodeje fyzických CD téměř nic nevydělávají. Příjem hudebního průmyslu pochází z koncertů nebo streamování muziky. Druhou možnost provozuje například YouTube, který v úterý oznámil, že na licenčních poplatcích zaplatil hudebním společnostem dvacet pět miliard korun. Hudební průmysl ale namítá, že je to málo.

YouTube informaci zveřejnil na svém blogu. V něm šéf obchodní sekce YouTube Robert Kyncl píše, že odevzdaná miliarda dolarů (zhruba 25 miliard Kč) je skvělá zpráva pro hudební průmysl, protože bezplatné streamování, které nabízí YouTube, je také třeba.

Nahrávacím společnostem to ale jako moc veselá zpráva nepřijde. „Google zveřejnil nějaká nejasná čísla, která mají ukazovat, že YouTube financuje hudební průmysl,“ sdělil serveru BBC mluvčí Mezinárodní federace hudebního průmyslu IFPI. „Oznámení opravdu není nic k oslavě. Na celém světě je okolo 800 milionů hudebních uživatelů. To znamená, že YouTube na každém uživateli vydělává něco málo přes jeden dolar“ vysvětluje mluvčí.

„To je dost směšné oproti zisku, který generují ostatní služby, ať už Apple Music, Deezer, Spotify a další. Například jen Spotify zaplatilo za minulý rok hudebnímu průmyslu okolo 18 dolarů za jednoho uživatele,“ pokračuje dále mluvčí.

Kyncl však v blogovém příspěvku přiznává, že současný obchodní model YouTube není perfektní. „Budeme muset udělat ještě hodně práce, ale to musí udělat také průmysl jako celek.“

Nekonečný boj s YouTube

Hudební průmysl má s bezplatnými streamovacími službami jako je YouTube dlouhodobě problém. Tvrdí, že tyto služby neplatí dost peněz a nedostatečně postihují ilegální činnost. To YouTube odmítá.

Spor se letos ještě zintenzivnil, když YouTube vypršely jeho smlouvy se Sony, Warner a Universal, tedy hlavními hudebními společnostmi. Ty volají po změně licenčních podmínek.

Řeší také změnu legislativy, v rámci které by mělo být nahrávání licencovaného materiálu na YouTube trestné. Umělci jako Lady Gaga, Paul McCartney, Coldplay nebo Ed Sheeren se přidali ke stížnostem a americkému Kongresu napsali otevřený dopis, ve kterém požadují změnu.

YouTube mezitím přijal bývalého výkonného ředitele Warner Music Lyora Cohena do čela své hudební sekce, což je krok, který většina odborníků vnímá jako pokus Googlu udobřit si nahrávací společnosti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi