Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Listopad bude v Praze patřit severu! Ovládne ji filmovými, hudebními i literárními zážitky

Fotografie
Muž jménem Ove • Devětapadesátiletý Ove (Rolf Lassgård) je tvrdohlavý, vznětlivý a pedantský bručoun, který nerozumí mnoha věcem kolem sebe, pohrdá všemi a dává jim to zřetelně najevo.  (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
9. listopadu 2016
15:54

Pro všechny, kdo propadli kulturnímu kouzlu severských zemí, nastává skvělé období. Druhá polovina listopadu a první prosincové dny se totiž „ochladí“, ovšem jen přeneseně. Severský podzim přijde ve dvou navazujících projektech: Nordfest se v Praze odehraje mezi 17. a 22. listopadem, Dny Severu pak od 23. listopadu do 2. prosince, kromě metropole navštíví i Brno.

Ačkoliv filmová přehlídka Nordfest začne oficiálně až 17. listopadu, už tento čtvrtek, bude jejím předvojem očekávaná premiéra severského trháku známého i českým čtenářům a divákům. Švédský filmový hit Muž jménem Ove (2015) je adaptací románového bestselleru Fredrika Backmana, kterého se jen ve Švédsku prodalo více než 700 000. V českém překladu vyšel román v roce 2014 (Host), kdy zaujal i ve své audioknižní podobě. Pro vydavatelství OneHotBook ji načetl Jan Vlasák (73), audiokniha se stala absolutním vítězem prestižní ankety Audiokniha roku 2014, kde byla nominována v kategoriích Nejlepší audiokniha – četba a Nejlepší interpret. Jan Vlasák je zároveň patronem filmu.

3101766:full:true:true

Příběh filmu (i knihy) je zároveň výpovědí o osudu jedné z Backmanových bizarních postaviček. Devětapadesátiletý Ove (Rolf Lassgård) je tvrdohlavý, vznětlivý a pedantský bručoun, který nerozumí mnoha věcem kolem sebe, pohrdá všemi a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem nových sousedů, mladé smíšené rodiny, kde ona je z Pákistánu a on Švéd, a jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí balancujících na hranici dojetí a smíchu…

Video  Muž jménem Ove • Devětapadesátiletý Ove (Rolf Lassgård) je tvrdohlavý, vznětlivý a pedantský bručoun, který nerozumí mnoha věcem kolem sebe, pohrdá všemi a dává jim to zřetelně najevo.  - Skandinávský dům, INT
Video se připravuje ...

„Jedná se o snímek skvěle mísící tragiku a komiku, minulost a současnost, tradice a vývoj, který velmi dovedně popisuje univerzální hodnoty nás všech a snaží se odpovědět na tu nejzásadnější otázku: Co v našich životech opravdu stojí za to?“ prohlásil o filmu hlavní dramaturg AČFK Jan Jílek. Film si svou slavnostní premiéru odbude 11. listopadu v kině Lucerna.

V pražském kině Evald na film naváže samotný Nordfest 17. listopadu. Ve spolupráci se Skandinávským domem zde autoři projektu uvedou čtrnáct titulů ze severských zemí. Jako první to v Evaldu bude od 19:00 hodin drama Jsem Tvá (Norsko 2013, režie Iram Haq). Následuje úspěšný titul z cyklu Severské filmové čtvrtky drama Hotel (Švédsko 2013, režie Lisa Langseth).

3101771:full:true:true

Netradiční snímek svým námětem a hravostí připomíná legendární Idioty od Larse von Triera a ve Švédsku byl nominován na hlavní filmovou cenu Zlatého brouka. Hlavní úlohu ve filmu ztvárnila švédská oscarová hvězda Alicia Vikander (Královská aféra, Dánská dívka). Na své si však přijdou i nejmenší. Rodiče s dětmi jsou zváni na odpolední představení, například ztřeštěný rodinný snímek Jo Nesbø: Doktor Proktor a prdící prášek (Norsko, Německo, Švédsko 2014, režie Arild Fröhlich).

3101761:full:true:true

Plynule pak severský podzim bude pokračovat Dny Severu, 23. listopadu až 2. prosince v Praze a Brně. Tématem sedmého ročníku pořádaného opět ve spolupráci Skandinávského domu, kina Evald a dalších partnerů bude hudba v různých podobách, jako motiv literárních a filmových děl. „Severskou hudbu představíme proto, že tvoří nedílnou součást jak literatury, tak filmu, ale hlavně severské kultury obecně,“ vysvětluje organizátorka Johana Lajdová ze Skandinávského domu.

Hlavními hosty festivalu budou jeden z nejvýznamnějších norských spisovatelů současnosti Lars Saabye Christensen, autor knih Beatles, Model a Poloviční bratr, a švédská spisovatelka Katarina Bivaldová, která zaujala románem Čtenáři z Broken Wheel doporučují. Oba autoři se představí na literární besedě v Praze a Brně, kterou doplní čtení ukázek z knih. Kromě ní se návštěvníci rozmanitého programu mohou těšit na komponovaný filmový pořad Aleše Stuchlého a Víta Schmarce a hudební večer poezie.

Programy akcí:

Nordfest: 17. – 22. listopadu, Praha, Kino Evald – program akce zde.

Dny Severu: 23. listopadu – 2. prosince, Praha a Brno – program akce zde.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi