Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Recenze: V tomhle světě se sourozenci nevyplácí, když zemře jeden, zemře i druhý

Recenze: V tomhle světě se sourozenci nevyplácí, když zemře jeden, zemře i druhý.
Recenze: V tomhle světě se sourozenci nevyplácí, když zemře jeden, zemře i druhý.  (Autor: nakladatelství Euromedia)
25. března 2016
08:23

První román australské autorky Francescy Haigové je úvodní knihou postapokalyptické trilogie, která je tak trochu jiná, než byste čekali. Haigová zavádí čtenáře do období 400 let po obrovském jaderném výbuchu, který zničil lidstvo a přeživší vrátil do období středověku. Není dovoleno mluvit o době předtím, všechna technologie byla zničena a lidé začínají od začátku. S vědomím, že mohou kdykoli zemřít, aniž by znali příčinu. 

Lidská genetika se totiž s katastrofou vyrovnala po svém, a tak se teď rodí zásadně jenom dvojčata – Alfové a Omegové. Alfové jsou silní jedinci bez mutací, kteří mají výsostné postavení ve společnosti, je jim dovoleno obdělávat úrodnou půdu a mít vlastní potomky. Omegové jsou jejich sourozenci, na kterých se projevuje mutace z jaderného výbuchu – zakrnělé končetiny, nevyvinuté smysly apod.

Ti žijí odděleně, platí vysoké daně a nemají prakticky žádná osobní práva. Je však v zájmu každého Alfy, aby se jeho Omegovskému sourozenci nic nestalo, zemře-li totiž jeden z nich, zemřou oba. Mezi sourozenci existuje pouto, které fyzická zranění, nemoci i samotnou smrt přenáší i na toho druhého bez ohledu na to, jak vzdálení oba lidé jsou.

Román vypráví o Cass, která se narodila jako Omega. Její postižení je ale velice vzácné – dokáže vidět záblesky minulosti a budoucnosti. Nejen proto, ale hlavně pro svojí víru v rovnoprávnost Alfů a Omegů se stává lovnou zvěří rady Alfů, která má moc nad současným světem a ve které zasedá i její bratr.

Postapokalyptických románů nám knižní trh nabízel za poslední léta nepřeberné množství. Kázání ohně je však překvapivě originálním dílem s novým nápadem a slibnou nosnou myšlenkou. Jakmile se začtete, kniha vás nepustí.

Poutavé popisy nejen samotného děje, ale i nového světa, který se prolíná s pozůstatky staré civilizace, jsou dobře napsané, nenudí a mají správný spád. Avšak otupělost čtenáře vůči katastrofálním vizím budoucnosti, které jsme viděli už nesčetněkrát, člověku trochu brání, aby si čtenářský zážitek opravdu užil.

Ač je myšlenka opravdu originální, kniha sama je předvídatelná a většinou nepřináší žádné překvapivé momenty a nečekané dějové zvraty. Nezbývá než doufat, že v následujících dvou dílech předvede autorka více akce a napětí a neudělá z trilogie pouze oddechovku na středeční večer.


Francesca Haigová

Kázání ohně

Nakladatelství YOLI, 2015

Rok vydání: 2015

Počet stran: 379

Hodnocení: 70 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi