Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hynku, Viléme, Jarmilo! V Česku začíná festival milovníků poezie

Máchova socha na Petříně
Máchova socha na Petříně  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
8. listopadu 2015
08:14

V šesti desítkách měst po celé republice se příštích 14 dní bude číst, přednášet, zpívat i hrát poezie ve všech možných podobách. Nedělí začíná festival Den poezie, letos je jeho tématem Poezie pod proudem. Festival, který vznikl zdola díky nadšení milovníků poezie, je příležitostí setkat se se známými básníky a spisovateli, ale také možností potkávat se navzájem a společně číst a poslouchat verše.

Festival pořádá Společnost poezie, která jej koncipovala jako připomínku narození Karla Hynka Máchy. Proto se festival původně konal jeden den, 16. listopadu. „Pro mě je festival důležitá oslava otevřenosti české společnosti s účastí mezinárodních básníků a hlasy z menšinových kultur,“ řekla k dnešní podobě festivalu Angličanka Bernie Higginsová, která žije v Praze a stála u zrodu Společnosti poezie.

„Letos máme řadu dvojjazyčných čtení poezie v češtině a francouzštině, rumunštině, maďarštině, slovenštině, finštině, švédštině, ruštině, němčině, v arabštině, lužické srbštině a dalších jazycích – a věřím, že otevírá dialog a obohacuje naše znalosti o tom, co poezie může být a co vyjadřuje ve světě,“ doplňuje.

Den poezie je úspěšný díky spolupráci desítek regionálních škol, knihoven, literárních spolků, klubů, divadel, muzeí i jednotlivců, kteří připravují literární večery, výstavy, divadelní představení a jiné akce.

Mezi hosty festivalu letos jsou písničkář a básník Jiří Dědeček, ostravský básník Petr Hruška, přední české básnířky Sylva Fischerová, Kateřina Rudčenková a Simona Racková, vystoupí i významná básnířka Alena Vávrová či držitelka ceny Magnesia Litera za poezii 2015 Olga Stehlíková.

Protože Mácha je známý i svou láskou k pěšímu putování, nebudou v programu chybět ani básnické poutě. Stejně jako každý rok se pořádají aktivity pro nejmenší milovníky poezie. Festival také pamatuje na básníky, jejichž výročí se letos připomínají – tento rok se tak na plakátech v tramvajích objeví básně Ivana Blatného, Václava Hraběte a také Violy Fischerové, účastnice festivalu, která zemřela před pěti lety. Na většinu akcí festivalu je vstup zdarma.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi