Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Separatisté sestřelili další bitevní letoun: Na Ukrajinu prý míří další posily povstalcům z Ruska!

Autor: tp, ČTK - 
20. srpna 2014
22:06

Další letoun sestřelili separatisté nad Ukrajinou. Tentokrát se jedná o SU-25, což je bitevní letadlo armády. Po pilotovi se stále pátrá. Mezitím do krizí zmítané země údajně dorazily další posily z Ruska, mělo by se jednat o 150 těžkých ozbrojených vozidel včetně dalších zásob zbraní pro povstalce.

Ukrajinské úřady dnes potvrdily, že proruští rebelové sestřelili nad Luhanskem na východě země bitevní letoun Su-25. Povstalci dříve hovořili i o sestřelení dvou vrtulníků. To se však nepotvrdilo.

Stíhačka prý vybuchla ve vzduchu, ale pilotovi se podařilo katapultoval a nyní se po něm pátrá. "Skutečně byl dnes během plnění bojového úkolu sestřelen letoun Su-25. Zřítil se. Osud pilota je zatím neznámý, ale doufáme, že je v pořádku," řekl mluvčí Lysenko televizi 112.

Další posily separatistům z Ruska

Ukrajinská média, odvolávající se na očité svědky i armádní velitele, tvrdí, že prý do obleženého Luhanska v noci na dnešek vjela kolona 150 těžkých bojových vozidel doprovázená více než tisícovkou ozbrojenců, údajně Rusů.

"V Luhansku je těžká technika, tanky, raketomety Grad, těžké dělostřelectvo, ale tyto zbraně nepřijely včera (v úterý) večer anebo v noci na dnešek, ale shromažďovala se tam dlouho, dokud Luhansk nebyl obklíčen. Potvrzené informace o průniku velké kolony, o níž se mluví v médiích, nemáme," řekl mluvčí rady Andrij Lysenko.

Armáda podle mluvčího ovládá "značnou část Luhanska" přes odpor "čečenských žoldnéřů". Velitel ukrajinských armádních operací v Luhanské oblasti Ihor Vorončenko  Ozbrojenci jsou oprý blečeni v ruských uniformách bez hodnostního označení. 

Kolona údajně pronikla z Ruska na ukrajinské území už před třemi dny. Součástí konvoje jsou tahače s raketovými systémy Grad. Vojáků, které Vorončenko označil za příslušníky ruské armády, je kolem 1200.

Mrtví civilisté přibývají

V Doněcké oblasti při bojových operacích za posledních 24 hodin zemřelo 34 civilistů a dalších 29 bylo zraněno. Celkem od března přišlo v oblasti o život 951 lidí a 1748 jich bylo zraněno.

marais ( 21. srpna 2014 10:28 )

A ten bitevní letoun chtěl shazovat bomby na lidi a domy , či co tam dělal?????????? Akorát vyhání lidi pryč z oblasti ! Hanba!

namoroman ( 21. srpna 2014 05:02 )

Vzpomínám, jak Porošenko po tom co ho zvolili tvrdil, že teroristi budou poraženi do týdne. Nějak se to nedaří Místo toho Ukroušům ubývá letecký park. Největší úspěch separatistů byl ten sestřelený Il-76 ... kolik takové letadlo stojí ??!! Bude se asi muset přezbrojovat a americké zbrojní firmy se zase napakují. Pakují se na smrti lidí na celém světě. Ukrajina jim přišla vhod. Čím déle to tam bude trvat, tím víc na tom vydělají ! ! ! A...zima se blíží !

luder ( 21. srpna 2014 03:33 )

Jen tak trochu od věci! Vedle prý od Parl. listů když někdo zkritizuje tuto vládu nebo prezidenta tak ho hned vyřadí z evidence a diskusí. Zřejmně nějaké komunistické metody. Zaplať Bůh, že Blesk se k tomu nesnížil!

japos22 ( 20. srpna 2014 23:52 )

Výsledky budou koncem srpna, vydrž , ale jestli ukážou na viníka těžko říct

Zobrazit celou diskusi