Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Čokoládový král, plynařská princezna Tymošenková a vyloučený Darth Vader: Kdo ovládneUkrajinu?

Autor: ČTK, simao - 
4. dubna 2014
12:24

Na Ukrajině skončila registrace kandidátů do prezidentských voleb. O křeslo po svrženém Viktoru Janukovyčovi se uchází 23 lidí. Hlavními favority jsou "čokoládový král" Porošenko a expremiérka Julije Tymošenková, která po léčbě na berlínské klinice chodí o holi. Naopak do volebního klání nezasáhnou boxer Vitalij Kličko, ani kuriózní maskovaný kandidát - Darth Vader z Hvězdných válek.

Volit by měli Ukrajinci 25. května. O jejich hlasy přitom bude zápolit 23 kandidátů a kandidátek. "Dokumenty předložilo celkem 46 uchazečů, komise ale 23 odmítla, protože nesplňovali požadavky zákona," napsala agentura Interfax. Mezi odmítnutými se tak objevila i kuriózní postava Darth Vadera, známá ze sci-fi Hvězdné války. Maskovaný záporák však byl z prezidentského klání vyloučen. Tahle recese Ukrajincům neprošla.

Mezi zaregistrovanými uchazeči naopak figuruje například vlivný podnikatel Petro Porošenko. Podle průzkumů je právě on favoritem. V jeho prospěch se přitom vlastní kandidatury vzdal šéf strany UDAR a boxerský šampion Vitalij Kličko.

Dalšími kandidáty jsou např. předsedkyně strany Vlast a bývalá premiérka Julija Tymošenková, která se zotavuje po berlínské operaci, šéf nacionalistické strany Svoboda Oleh Ťahnybok, bývalý charkovský gubernátor Michail Dobkin či bývalý vicepremiér Jurij Bojko. Nechybí ani vůdce radikálů z Pravého sektoru Dmytro Jaroš.

Tohle jsou nejzajímavější kandidáti na prezidenta Ukrajiny

Petro Porošenko (48) - Jeden z nejbohatších Ukrajinců s majetkem až dvě miliardy dolarů. Vlastní četné cukrářské podniky, říká se mu proto "čokoládový král". Podniká však i v automobilovém a loďařském průmyslu a vlastní televizní Kanál 5. Během nedávných protestů byl jedním z mála ukrajinských oligarchů, který se otevřeně postavil na stranu prozápadní opozice. Zkušenosti z politiky již má - je dlouholetým poslancem a několik měsíců dělal ministra zahraničí i ministra hospodářství (v roce 2012, tedy za vládnutí Janukovyče).

Julija Tymošenková (53) - Jedna z vůdčích osobností tzv. oranžové revoluce, jež vynesla koncem roku 2004 do prezidentského křesla prozápadního Viktora Juščenka. Začátkem roku 2010 svedla boj o prezidentské křeslo s Janukovyčem a těsně prohrála. Stálo j ito však více, než porážku. Skončila ve vězení kvůli dovozu údajně předraženého ruského plynu. Získala kvůli tomu přezdívku "plynařská princezna". Letos v únoru byla během revolučních změn propuštěna. Kvůli velklým problémům se zády podstoupila léčbu na soukromé klinice v Berlíně.

Expremiérka Tymošenková se léčila na soukromé krinice v Berlíně s chronickými bolestmi zad Expremiérka Tymošenková se léčila na soukromé krinice v Berlíně s chronickými bolestmi zad | ČTK

Michail Dobkin (44) - Vystudovaný ekonom a doktor práv, oficiální kandidát bývalé vládní proruské Strany regionů sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče. Od března 2010 do minulého měsíce byl gubernátorem Charkovské oblasti. V únoru uprchl před revoluční vlnou uprchl do Ruska, ale později se do země vrátil. Na západě Ukrajiny je považován za proruského radikála a za iniciátora proruských nepokojů na východě Ukrajiny. Jeho politickým programem je federativní rozdělení země. V březnu skončil ve vyšetřovací vazbě kvůli obvinění z podněcování k separatismu a z ohrožování ústavního pořádku. Dobkin obvinění považuje za vykonstruovaná.

Dmytro Jaroš (42) - Vůdce ukrajinských pravicových radikálů při krvavých incidentech v Kyjevě velel oddílům krajně nacionalistického volného hnutí Pravý sektor. Za své hlavní cíle Jaroš považuje "propagaci ideologie ukrajinského nacionalismu v souladu s názory Stepana Bandery, výchovu mládeže k patriotismu a boj za čest a slávu ukrajinského národa všemi prostředky a metodami". Jarošova rétorika je současně silně protiruská a protikomunistická. Rusko a někteří západní diplomaté považují Jaroše za neonacistu, Rusové na něj vydali mezinárodní zatykač.

Petro Symoněnko (61) - Šéf Komunistické strany Ukrajiny (KPU) a někdejší člen Komunistické strany Sovětského svazu. Brojí proti NATO, naopak rád hovoří o "zlatých" časech SSSR. KPU má ostatně stále ve znaku hvězdu, srp a kladivo. Na prezidenta kandidoval již třikrát (1999, 2004 a 2010), v roce 1999 skončil dokonce druhý. Byl jedním z autorů novely jazykového zákona, která umožňovala uznat ruštinu za fakticky druhý státní jazyk v regionech s ruskojazyčným obyvatelstvem.

Oleh Ťahnybok (45) - Vystudovaný lékař i doktor práv, šéf opoziční strany Svoboda, která je označována na nacionalistickou, svými oponenty až za krajně pravicovou. Vystupuje proti vlivu Ruska na Ukrajině a ostře se vymezují vůči komunistické minulosti své země. Nechvalně známé se staly výroky Ťahnyboka o rusko-židovské mafii, která údajně ovládá Ukrajinu. 

Kličko se kandidatury vzdal, Tymošenková neustoupila

Očekávalo se přitom, že se do prezidentského klání zapojí i boxerský šampion Kličko. Ten se však chce ucházet o pozici kyjevského starosty a v křesle hlavy státu by rád viděl Porošenka. "Jedinou šancí, jak vyhrát, je nominovat jednoho kandidáta demokratických sil," citovala agentura Reuters Kličkovo prohlášení na sjezdu jeho strany UDAR. "Chci z Kyjeva učinit skutečné evropské město," dodal. Volby starosty se přitom uskuteční ve stejný den jako ty prezidentské. Kličko pak spolu s Porošenkem vyzvali Juliji Tymošenkovou, aby se své kandidatury vzdala ve prospěch "čokoládového krále". Expremiérka, která byla za Janukovyče ve vězení, však odmítla. 

dankabiela ( 7. dubna 2014 17:46 )

Hmm, zaujímavé. Oligarcha - Majdan bol proti oligarchom Jaroš - extrémista Tahnybok - nacionalista Vianočka Tymošenková - oligarcha

itartas ( 6. dubna 2014 19:06 )

santix...buď se budeš semnou bavit normálně jako dospělý člověk v opačném případě jdi někam, nemám vůbec náladu na klingony a cipiny

kkkastr ( 5. dubna 2014 19:53 )

Argumenty anální utěrko-. Ty nemáš viď?

kkkastr ( 5. dubna 2014 19:51 )

Ale nevysvětlil jsi tvůj anální alpinismus, takže k věci

kkkastr ( 5. dubna 2014 19:49 )

Nerozumím jazyku tvého zoofilního kmene, mohl bys česky?

Zobrazit celou diskusi