„Hořet začalo zřejmě po výbuchu, měli jsme to tak i hlášené, požár byl pod kontrolou rychle, oficiální likvidace byla ve 4:52," řekl operační důstojník moravskoslezských hasičů Ivan Marek.

Podle ranních informací se při neštěstí zranilo šest lidí, jeden muž je v kritickém stavu. Má popáleniny na více než polovině těla. „Zasahující lékař jej musel uvést do umělého spánku, zajistit dýchací cesty a převést na přístrojem řízenou ventilaci,“ řekl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

„Je ve velmi vážném stavu a je umístěn na jednotce intenzivní péče,“ uvedla později mluvčí FN Ostrava Petra Petlachová.

Lidé ve stresu

Záchranáři ošetřili dalších pět lidí ve věku od 60 do 86 let. „Jednoho člověka záchranáři následně transportovali do nemocnice pro intoxikaci kouřem. Ostatní obyvatelé jevili známky akutní stresové reakce. Byli ponecháni na místě události v péči interventky zdravotnické záchranné služby, která jim poskytla první psychickou pomoc,“ řekl Humpl.

Lidé našli útočiště u příbuzných nebo v hotelu Vista, kam je převezli hasiči.

Vchod není obyvatelný

Pětipatrový dům nyní zkoumá statik. Obyvatelé z obou krajních vchodů se nad ránem mohli domů vrátit. Střední část, kde nastal výbuch a požár, není ale podle statika obyvatelná.

Dopoledne byli na místě policejní pyrotechnici. „Byli přivoláni kvůli nálezu podezřelého předmětu v místě události. Kolegové z pyrotechnické služby z Olomouce pohybující se ve speciálních oblecích zjistili, že předmět nebyl nebezpečný,“ dodala mluvčí policie. Příčiny požáru jsou v šetření. TV Nova uvedla, že se v bytě nejspíš nalézala varna pervitinu. 

VIDEO: Zásah hasičů v Provaznické ulici v Ostravě-Hrabůvce

Video
Video se připravuje ...

Zásah hasičů v Provaznické ulici v Ostravě-Hrabůvce HZS Moravskoslezského kraje

Fotogalerie
13 fotografií