Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Český útěk z vězení: Před 23 lety Kajínek uprchl z Mírova, ukrývala ho manželka orlického vraha

  • Autor: VaB,jel - 
    Aktualizováno -
    30. 10. 2023
    13:28
    28. 10. 2020
    05:00

    Jiří Kajínek. Jméno, které zná snad každý Čech. Roku 1998 byl odsouzen za dvojnásobnou nájemnou vraždu a jeden pokus o vraždu. Vyfasoval doživotí, prezident Miloš Zeman ho ale omilostnil. Kajínek se ale daleko víc „proslavil“ tím, že se mu povedlo utéct z věznice Mírov – místo, kam jsou umisťování ti nejnebezpečnější zločince Česka. V neděli 29. října uplynulo už 23 let od chvíle, kdy kontroverzní Kajínek utekl z vězení. Sám bývalý trestanec událost komentoval na svém instagramu.

  • 1.Kdo je to Kajínek?

    Jiří Kajínek Jiří Kajínek | Robert Klejch, Martin Hykl

    Jiří Kajínek se narodil 11. ledna 1961 v Prachovicích na Chrudimsku. Už jako nezletilý měl problémy se zákonem. Poprvé se do vězení dostal roku 1982 za vloupání do chaty, o tři roky později byl odsouzen za bytové krádeže, nedovolené ozbrojování a útok na veřejného činitele – při zatýkání zbil pěstmi dva policisty, třetího shodil ze schodů. Ve vězení strávil léta, propuštěn byl až v roce 1990, kdy mu byl prominut zbytek trestu.

    Jenže téhož roku byl znovu odsouzen! A to na 11 let za loupežné přepadení policistů se zbraní v ruce a krádež jejich vozu. Měl bručet ve vězení, podařilo se mu však dosáhnout přerušení výkonu trestu. V polovině ledna 1993  se ocitl na svobodě a pobyt, který měl trvat jen 3 dny, si prodloužil na několik měsíců. A právě v té době měl spáchat svůj nejohavnější zločin. 

    30. května 1993 podle pravomocného rozhodnutí soudu zastřelil Kajínek plzeňského podnikatele Štefana Jandu (†27) a jeho bodyguarda Juliána Pokoše (†30). Podle rozsudku se pokusil zabít i Juliánova bratra Vojtěcha.Ten ale  s těžkými zraněními přežil a v procesu s Kajínkem figuroval jako hlavní svědek obžaloby. 

    O pět let později přišel den zúčtování. 23. července roku 1998 byl v ostře sledovaném procesu Kajínek odsouzen k doživotnímu trestu za dvojnásobnou nájemnou vraždu, za pokus o vraždu a několik dalších zločinů. Mezi ty patřilo například nedovolené ozbrojování extrémně velkým množstvím zbraní. Podle rozsudku šlo o samopaly, pistole, tlumiče, brokovnice a velké množství nábojů. 

  • 2.Útěky z vězení

    Jiří Kajínek při soudním přelíčení. Jiří Kajínek při soudním přelíčení. | archiv Blesku

    Kajínek se v průběhu svého věznění opakovaně pokoušel uprchnout. V červenci 1994 utekl z vazební věznice v Českých Budějovicích. Dlouho se ale na svobodě neohřál, náhodný kolemjdoucí mu při útěku podkopl nohy, pomohl tak policii v jeho dopadení.

    Další zařízení, které ho mělo udržet za vysokou zdí, měly být přísně střežené Valdice. Jenže ani to se tak docela nepodařilo, i když ani útěk v roce 1996 neměl dlouhého trvání. Vězeňská služba Kajínka zadržela už po dvaceti minutách na střeše jednopatrového domku. 

  • 3.Dva roky plánoval útěk

    Věznice Mírov. Věznice Mírov. | vscr.cz

    A pak nastala nejslavnější kapitola vrahova příběhu. Na Mírov Kajínka převezli roku 1998. Už cestou do jedné z nejstřeženějších věznic promýšlel, jak se odtamtud dostane. „Myslel jsem si, že přijedu na Mírov, domluvím se s ostatními doživotními vězni, zorganizuji to a všichni najednou utečeme. Takhle jednoduché mi to přišlo. Podle plánu oni měli pobíhat v lesích kolem věznice a já budu v klidu ,doma',“ prozradil Blesku.

    Jenže když se dostal do věznice, zjistil, že najít za mřížemi někoho spolehlivého, nebude vůbec snadné. „Když jsem to připravil, oni mě hned udali. Tak jsem to připravil znovu a oni mě znovu udali. Já prostě nechápu, na co tam ti lidé čekají. Ano, oni vraždili, vědí, za co tam jsou, a třeba s tím jsou smíření. Já bych se s tím ale smířit nemohl,“ uváděl.

    Kajínek nechtěl prchat sám. Společně s ním měl zamířit za svobodou ještě jeden doživotně odsouzený vězeň, Martin Vlasák, který si odpykával doživotí za vraždu taxikáře a čerpadláře. Vlasák ale těsně přes útěkem změnil názor. „Tvrdil mi, jak je nevinný a chce utéct, ale těsně před akcí couvl,“ popsal.

    Jelikož správa věznice věděla, koho jim poslali, nehodlala nic riskovat. Umístila doživotně odsouzeného vězně do nově vybudovaného oddělení 17 metrů nad hradbami a věřila, že to bude stačit. „A tady odsud už neutečete,“ řekl nepokojnému trestanci dozorce, když ho uváděl na jeho nového působiště. To se ale šeredně mýlil! 

  • 4.Výroba náčiní a útěk!

    Jiří Kajínek v patnácti letech Jiří Kajínek v patnácti letech | Albatros Media

    Kajínek byl vynalézavý a vychytralý. Nejprve pečlivě přemýšlel, jak a kudy uteče. Pak se dal do práce! Na mříže v okně si připravil vlastnoručně vyrobenou pilku z hřebenu a krátkého pilového listu na kov. Pak se dal do výroby lana. Jako surovina mu k tomu posloužily nitě používané na žaluzie, které ve věznici vyráběli.

    Pomůcek k útěku ale bylo třeba více. Pro uchycení lana na hradbách potřeboval kotvu. Jako materiál posloužila ocelová pásovina z postele. Ukotvit ji na hradbách mu pomohl vlasec s háčkem. „Měl jsem vlasec, který jsem hodil přes to cimbuří až dolů. Na konci jsem to zatížil, udělal jsem malé háčky, za cimbuřím byly tři ostnaté dráty, za ten se ten malý háček zaseknul a napnul jsem ten vlasec,“ popsal. Nenápadného vlákna si nikdo nevšiml díky tomu, jak byl tenký. Po něm pak spustil hlavní lano s kotvou. Jakmile se kotva na hlavním laně zasekla o hradby, věděl, že má z části vyhráno. „Pak jsem to napnul, uvázal, pak jsem na to vlezl a sjel jsem dolů,“ popsal Kajínek další část útěku.

    Strážným se ho nepodařilo zastavit ani tím, že po něm z ochozu stříleli! Když překonal druhou hradbu, zmizel v nedalekém lesíku. 

  • 5.Byl první, kdo utekl? A co se dělo po útěku

    Jiří Kajínek Jiří Kajínek | FTV Prima

    O Kajínkovi se psalo, že změnil dějiny českých věznic. Měl vše promyšlené do posledního detailu. Vybral si i den, 29. října, kdy se měnil čas! Měl to být on, kdo jako první utekl z nejstřeženější věznice v Česku. Nedělnímu Blesku se ale přihlásil Jiří Staněk. Ten z vězení prchl společně s dalšími dvěma muži v roce 1976. To ale na věci nic nemění, útěk na doživotí odsouzeného nájemného vraha se stal senzací.

    Věznice Mírov po útěku přijala okamžitá opatření. Kajínek utekl v 18:20, po 11 minutách byl vyrozuměn ředitel věznice, poté policie. Zároveň započal svoz příslušníků Vězeňské služby věznice Mírov a psovodů. Začalo pátrání po vězni. Ten ale patrně myslel na všechno. I na to, jak se co nejrychleji dostat z dosahu odhodlaných pátračů.

  • 6.Bydlel v bytě orlického vraha

    Policie zveřejnila Kajínkovy nahé fotky. Policie zveřejnila Kajínkovy nahé fotky. | Foto: D. Kundrát, P. Machan, M. Pátek, PČR

    V jednom z rozhovorů Kajínek popisoval, jak si svůj pobyt na svobodě důkladně připravil. O tom, jak se dostal z Mírova do Prahy, neexistují hodnověrná svědectví, ale lidé, kterým zaplatil, ho prý zradili. Dal jim peníze, ty si ale nechali pro sebe a nic z toho, co po nich požadoval, nezajistili. 

    „Já jsem měl přijít do Prahy a v té Praze měly být připraveny neutrální bytové prostory, kde by nikdy nikoho nenapadlo, že tam může být Kajínek. A ti lidé, kteří to měli udělat, ty peníze zpronevěřili, protože nevěřili, že se to podaří," řekl Kajínek v rozhovoru pro TV Nova.

    Své útočiště tak našel v pražské části Velká Ohrada. Bydlel v bytě Marie Černé, manželky jednoho z orlických vrahů, který si odpykává doživotí. 

  • 7.„Pokud možno ho nezastřelte.“

    Policejní Útvar rychlého nasazení Kajínka zadržel po 40 dnech na útěku 8. prosince 2000. Policejní Útvar rychlého nasazení Kajínka zadržel po 40 dnech na útěku 8. prosince 2000. | Foto: D. Kundrát, P. Machan, M. Pátek, PČR

    Do pátrání po Kajínkovi se zapojila policie po celé republice. Když se jim podařilo zjistit, kde pobývá, byl do akce povolán Útvar rychlého nasazení, neboli URNA. Jedna část útvaru čekala v domě, druhá pak na střeše, odkud se policisté postupně měli slanit k oknu a tudy vtrhnout do bytu. Nic nechtěli podcenit, chtěli Kajínka dostat do pasti! Jenže nikdo z nich nečekal, že jim bude dělat problémy obyvatelka bytu, která se v panice pokoušela přeřezat jednomu z nich lano!  

    Šéf Útvaru rychlého nasazení v rozhovoru pro MF Dnes řekl, že měli za úkol Kajínka dostat živého. „Když už jsme věděli, kde je, a připravovali jsme se na zásah, tak nám tehdejší vedení kladlo na srdce: ‚Pokud možno ho nezastřelte, protože lidé by si mysleli, že jsme to udělali schválně‘,“ vyprávěl Lochman. To se nakonec podařilo, přestože je v podobě Kajínka čekal tvrdý oříšek. I když do bytu vtrhli jako velká voda, měl pistoli a snažil se ji použít. 

    Už byl 40 dní na svobodě. Zpět do vězení se mu nechtělo a dal to živě najevo! S policisty doslova bojoval. „Většinou, když děláme zákroky, tak ti lidé jsou v šoku, takže se pomočí, někdy pokálejí. I hodně tvrdí chlapi ztuhnou. Ale Kajínek bojoval do poslední chvíle, a když viděl, že je konec, tak řekl: ‚Chlapi, dobrý, vzdávám se,“ dodal Lochman. Drsný zásah se nakonec naštěstí obešel bez obětí, nahý Kajínek opět skončil v poutech.  

  • 8.Milost

    Láska ke zbraním Kajínka ve vězení neopustila. Láska ke zbraním Kajínka ve vězení neopustila. | Instagram.com/kajinek_official

    Kajínek strávil ve vězení spoustu let. V dubnu 2017 se prezident Miloš Zeman na setkání s veřejností zmínil, že vážně uvažuje o tom, že udělí odsouzenému vrahovi milost. 11. května 2017 se ve věznici Rýnovice s Kajínkem setkala Zemanova žena Ivana. O den později pak prezident v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov uvedl, že milost Jiřímu Kajínkovi skutečně udělí.

    V polovině května ji pak podepsal, mělo to ale své ale! Součásti milosti, která vzbudila řadu negativních a pozitivních ohlasů, byla sedmiletá podmínka. Během ní se propuštěný vrah nesmí dopustit žádné trestné činnosti. Pokud by se tak stalo, putoval by zpět do vězení. 

  • 9.Z vězně celebritou

    Jiří Kajínek poté, co odešel z věznice. Jiří Kajínek poté, co odešel z věznice. | Jakub Poláček, Robert Klejch, ČTK

    Po propuštění se z omilostněného Jiřího stala bezmála celebrita. Stoupal mediální zájem, každá televize či noviny s ním chtěli rozhovor. Dokonce si založil i svůj instagram a později také účet na YouTube, na kterém vypráví své historky.

    Tam se také vrátil k období, kdy utekl z Mírova. Popsal, že se po útěku pohyboval po Praze zcela volně. Přestože byl tou dobou nejhledanější člověk v Česku, chodil prý například na procházky do centra, například na Karlův most. Událost připomněl i na svém instagramu. „Dnes je 29. října, den SVJK, tady den samoosvobodezní Jiřího Kajínka,“ řekl s úsměvem na videu. Pak vyrazil s kamarádem na ryby.

    Od legendárního útěku z Mírova uplynulo už třiadvacet let. Od té doby se nikdo z věznice, které se říká český Alcatraz, podobně krkolomnou cestu na svobodu nevydal.   

  • 10.Galerie:

Tomas Pokluda ( 30. října 2023 17:58 )

Jiří Kajínek nikoho nezabil a je borec, jak utekl z Mírova.

Krziz ( 30. října 2023 12:54 )

Správně by mělo zaznět " vrah Kájínek ", který i v současné době požívá neskutečných výhod , 3X autonehoda jeho vinnou, je neustále na svobodě

beda88 ( 29. října 2020 18:38 )

je tam hoooodně bílých míst o kterých odmítl hovořit v souvislosti s pomocníky jeho útěku. už vidím, jak schovává "kotvu" jak sehnal pilku na železo aj. nehledě na to, že střelci na věži byli tak nějak slepí?

nicnezpravda ( 29. října 2020 10:06 )

Dobrej borec !

hurybury ( 29. října 2020 08:08 )

Zemanuv průšvih .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání