Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Tři nezletilí řidiči v rukou policie: Kluci chtěli udělat dojem na přítelkyně i kamarády

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: dce - 
28. prosince 2018
13:50

Jeden ze Zlína, druhý z Plzně a třetí z Prahy – tři teprve patnáctiletí kluci si během Vánoc vyrazili autem svých rodičů do ulic svých rodných měst. A aby udělali dojem na své přítelkyně nebo kamarády, sedli si za volant, ačkoliv ještě neměli řidičák. Policii ovšem neunikli.

První případ se stal na Štědrý den v noci ve Zlíně. Necelé dvě hodiny po půlnoci chlapec vyrazil autem svých rodičů do ulic i se svou patnáctiletou kamarádkou. Protože mu předpisy nic neříkaly, jezdil jako silniční pirát a netrvalo dlouho a upozornil na sebe hlídku městské policie.

Strážníci proto vozidlo zastavili a zjistili, že se uvnitř nachází mladá dívka a řidič, který nebyl schopen prokázat svoji totožnost žádným dokladem. Hlídce MP Zlín nejprve tvrdil, že je mu 20 let a všechny průkazy zapomněl ve firmě, později ale připustil, že řidičský průkaz vůbec nevlastní,“ uvedl mluvčí strážníků Pavel Janík.

Strážníci kontaktovali rodinu výtečníka, načež zjistili, že „řidič“ si přivlastnil totožnost svého nevlastního bratra. Identitu patnáctiletého floutka policisté ověřili u rodiny, kde rovněž zjistili, že chlapec je mezi pohřešovanými osobami. „Odešel z domu bez toho, aby se obtěžoval dát vědět rodičům, kam jde a kdy se vrátí.“ Celý případ bude mít dohru před správním orgánem.

Druhý případ pochází z Plzně, kde na Štěpána za volant sedl opilý teprve patnáctiletý chlapec. I on na sebe upozornil policii rychlou jízdou, když ho policisté zastavili, rychle přeskočil na zadní sedačky a tvrdil, že řidič utekl.

Po chvilce se ale k řízení vozidla přiznal a uvedl, že žádné doklady u sebe nemá a řidičský průkaz nevlastní. Po vystoupení z vozidla šel vrávoravou chůzí, dechová zkouška ukázala 1,61 promile alkoholu,“ řekla Novinkám Veronika Kuchynková z plzeňské městské policie.

Papíry od auta strážníkům nakonec ukázal jeho patnáctiletý spolujezdec, který auto doma vzal otci bez jeho vědomí. Případ si převzala státní policie.

Nejinak dopadl i výtečník z Prahy. „Bylo něco krátce před třetí hodinou ráno a po Letňanech v Tupolevově ulici se nejistou, trhavou jízdou s motorem ve vysokých otáčkách projíždělo osobní vozidlo,“ uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. Strážníci měli podezření, že je řidič pod vlivem alkoholu nebo drog, a tak chtěli auto zastavit. Řidič před nimi ale začal couvat.

„Hlídka strážníků se nestačila divit, když zjistila, že v autě za volantem sedí teprve 15letý mladík. Deset dní po patnáctých narozeninách sedl do tátova auta a vyvezl čtrnáctiletou přítelkyni na výlet,“ popsala mluvčí. Dívenku našli městští policisté na zadních sedačkách auta úplně vyděšenou. Vůz si i on vzal bez dovolení od otce – prý si chtěl s přítelkyní udělat výlet.

havran2 ( 28. prosince 2018 16:04 )

To před 89.rokem nebylo,teď jsou mladiství chráněni a oni to dobře ví !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání