Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rodiče pětiletého Luboška, který záhadně zmizel: Věříme, že žije!

Autor: lm - 
30. srpna 2018
11:37

Před 30 lety přišli o syna a dodnes neví, co se s ním stalo. Rodiče Ľuboše Bednára, který se ztratil, když mu bylo pět let, však stále věří, že jejich syn žije. V bolestné zpovědi přiznali, že ho stále hledají a na osudný den nikdy nezapomenou. 

Rodina naposledy Ľuboška viděla 27. srpna 1988. Pětiletý chlapeček si dopoledne hrál se starším bráchou Standou před panelákem v Púchově, kde bydleli. Máma na ně v poledne zavolala z okna, aby přišli na oběd, nahoru však přišel jen Stanislav. Ľuboš staršímu bráchovi řekl, že se chce jít ještě podívat za panelák a poté už ho nikdo neviděl.

Malého chlapce hledali nejdříve rodiče se sousedy, poté se zapojila i tehdejší Veřejná bezpečnost a dobrovolníci, bohužel ale bezvýsledně. „Těžko je vzpomínat si na takový smutný příběh. Udělali jsme v té době možné i nemožné, abychom cokoli našli. Dohady a postřehy od lidí byly různé. Dokonce nám někteří lidé říkali, že je v Africe či v Německu. Ale tohle se vůbec nepotvrdilo,“ vzpomínají tehdejší vyšetřovatelé. V roce 2008 pak bylo pátrání formálně ze zákona ukončeno.

Rodiče Mária Bednárová (57) a Anton Bednár (64) dodnes bydlí v Púchově a každý den chodí kolem místa, kde se jejich chlapeček ztratil. „Určitě je to těžké. Stále ho hledáme po své linii,“ řekl slovenskému deníku Nový Čas táta Anton, který je přesvědčen, že jejich milovaný syn stále žije. „Všechno ukončili po 20 letech a tím to pro všechny zhaslo,“ dodal smutně.

„Na jeho šibalský pohled nikdy nezapomenu. Hrával si zde na hřišti, pobíhal nahoru dolů. Jednou jste ho viděli tady, jindy zase na sousedním hřišti. Byl ale velmi milý. Je mi nesmírně líto toho, že se nenašel. Hledali ho nonstop, přes den i v noci, stále zde byli policisté,“ uvedl soused, který rovněž věří, že Ľuboš stále žije.

Slovenská policie sice Ľuboška oficiálně vyřadila z pátrání, při příležitosti smutného 30letého výročí na případ znovu upozornila na sociálních sítích. Doufá, že díky medializaci se může podařit konečně vyřešit. Nedávno se to obdobně podařilo u zmizení pětiletého chlapce, bratra známého umělce Igora K., z roku 1960. „Na základě publikovaného článku se Igorovi K. ozvala rodina, se kterou žil mezitím už zesnulý nezvěstný bratr. Příbuzenství potvrdily i testy DNA. Podle jejich vyjádření, nezvěstný byl pravděpodobně unesen sousedy, později umístěn do dětského domova se zfalšovaným rodným listem. Objasnění případu tak trvalo 56 let,“ vysvětlila slovenská policie.

Poslední snímek Ľuboše pochází z doby pěti let, slovenská policie proto uveřejnila i zvláštní znamení, podle kterých by ho někdo mohl poznat. Na hraně brady měl chlapec jizvu (méně viditelná délka, cca 0,5 cm); na levé straně zad v blízkosti lopatky mateřské znaménko elipsovitého tvaru (délka cca 3 cm). Kdokoliv má o chlapci jakékoliv informace, může kontaktovat svou lokální pobočku policie.

janakveton ( 30. srpna 2018 12:51 )

Já si zase pořád říkám, jestli se najde ještě Simona Holá z Let u Řevnic, která byla už tedy v pubertě, ale v televizi a filmech člověk vidí, jak policisté na všechno přijdou, kdežto ve skutečnosti to tak není! Její dvě sestry jsou už dospělé a máma jistě přestala doufat. Já na to ale často myslím!!!

Monikay ( 30. srpna 2018 12:27 )

Přijde mi divné že by se unášel chlapeček v 5 letech na adopci, to už si dost pamatuje, ale možné je všechno, modrooký blonďáček... Neumím si představit tu tíhu která leží na rodičích když nevědí co se stalo...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání