Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Našli se komentátoři fotky prvňáčků v Teplicích: Zapírání, kličkování, ztráta paměti a smazaný Hitler

Autor: aba - 
16. listopadu 2017
14:11

Fotka prvňáčků ZŠ Plynárenská v Teplicích, kterou uveřejnil regionální Deník, se stala terčem internetových komentátorů, kteří navrhovali do třídy hodit granát a pohoršovali se nad složením žáků třídy, do které chodí děti různých národností. Jak ale reagovali na přímou konfrontaci? Zapírání, kličkování a ztráta paměti.

Sociální sítě dávají mnoha lidem pocit internetové anonymity, za kterou se můžou schovat, a nejspíše si myslí, že oni, jako reálné osoby, nemohou být nikdy vypátrány. Opak ale prokázal server irozhlas.cz, který našel některé komentátory fotky prvňáčků ze základní školy v Teplicích, pod kterou bylo tolik nenávistných komentářů, že se někteří rodiče dokonce bojí posílat své děti do školy. Ředitelka požádala o policejní dozor a zvažuje podání trestního oznámení. Při přímé konfrontaci už ale diskutující tak radikální nejsou a podle jejich slov komentáře, které prý určitě nebyly rasově motivované, všichni pochopili špatně.

Jednoho z komentujících, Petra Valoucha, který napsal „Tam by sedl granát jak prdel na prkýnko“, objevila reportérka pořadu 168 hodin na ČT. Valouch se ale odmítl jakkoliv vyjádřit. Jiný komentující, Víťa Kroupa, už poskytl rozhovor, ve kterém rasovou motivaci komentáře „Ještěže jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí. Neříkej, že Tě to taky nenapadlo!!!“ popírá. Na dotaz, jak konkrétně komentář myslel, protože z něj vyplývá, že chtěl děti poslat do plynu odpovídá, že došlo k omylu a jeho vyjádření si redaktor špatně vysvětluje.

„Je to dlouhodobá debata přes Facebook mezi mnou a tím kamarádem z Teplic. Bavili jsme se víceméně úplně o něčem jiným. Fakt je to vytržené z kontextu. Nejsem nějaký rasista... velký.“ Podle Kroupy byl podtext o odchodu do Německa, nikoliv o poslání do plynu. „No tak všichni se stěhují do Německa. Bavili jsme se o tom, že jich je přes milion a stále tam přijíždějí, takže řešení se přímo nabízí, že můžou třeba do Německa.“ Na otázku, jestli mu náhodou nevadilo, že jsou na fotce děti různých národností tvrdí, že ne. „Nic mně nevadilo. Každý si to může vysvětlil, jak chce.“ Podle serveru měl Kroupa před rozhovorem na svém facebookovém profilu fotku Adolfa Hitlera, ke které připsal komentář „krásné bíle sny, Přátelé.“ Po rozhovoru muž fotku z profilu smazal.

Druhou kontaktovanou diskutující je Alena Čtvrtlíková, která napsala „To si dělaj prdel a co ty rodiče našich děcek, hnus, jsou normální? Okamžitě bych dala stížnost na školu.“ Sama pracuje na základní škole jako uklízečka a na svůj komentář si nejprve skoro nepamatovala. „Je to možný, že jsem nějak reagovala na ty komentáře, nebo tak. Já si to teď opravdu nemůžu uvědomit.“ Dokonce ani nesouhlasí s tím, že by z komentáře vyplývalo, že by si rodiče „českých“ dětí měli stěžovat, že je míchají s dětmi cizinců. „Možná to tak vyznělo, ale tak jsem to určitě nemyslela. Je to celé samozřejmě blbost. Jestli jsem to tak napsala, tak jsem to napsala blbě. Jak vy to říkáte, tak jsem to nemyslela, to je hloupost, to by nešlo.“ Podle Čtvrtlíkové může člověk v zapálení napsat cokoliv, ale rozhodně to prý není nic proti dětem.

Video: Vyvraždím to tam! Zápasník Grznár vyhrožuje ve videu Romům z Chomutova

 

Desterz ( 16. listopadu 2017 18:49 )

Teplický deník ve své plné profesionalitě (čti: neuvěřitelné naivitě) zveřejnil to, před čím kdejaká příručka pro internetovou bezpečnost důrazně varuje, a pak se straaašně diví. Vzápětí se objeví zcenzurovaná fotka beze jmen, a nakonec jsme krmeni fotkou beze jmen a ještě pro jistotu s rozmatlanými obličeji. Zato se s hrdostí zveřejňují plná jména lidí, kteří (snad? prý?) jsou ve vyšetřování; zatímco třeba u zločinců či potenciálních vrahů se píší jen inicály příjmení. Jo, holenkové, někoho mít v nelásce je zjevně mnohem horší, než někoho zavraždit! Předpokládám, že citovat otce Školastyka bude také co nevidět trestné. Úžasná země, úžasná doba. Už chybí jen planoucí hranice plné kacířů kteří měli místo sluníčkových dnů raději větrno až deštivo.

sores ( 16. listopadu 2017 17:01 )

Ano,celý sever včetně Litvínova je póvl a h.n.us, tam by mně nikdo nedostal ani zadarmo kdyby byl byt V minulosti jedině Teplice měly úroveň díky lázním,jinak celé okolí je samej čmoud a nepřizpůsobivé,prostě póvl

moiaza ( 16. listopadu 2017 15:03 )

Osobně nemá s žádným etnikem problém, pokud se chovají slušně a nechtějí obrátit svět naruby. Musíme také držet světový trend. V USA letí různobarevné třídy. Tak se musíme přízpůsobit, jako vždy a jako každému. Jak říkám, zatím mi to problém nedělá.

Nezadat ( 16. listopadu 2017 14:39 )

Demokracie?Houby,větší šikana jak za komunistů.

Monikay ( 16. listopadu 2017 14:26 )

bylo vtipné je konfrontovat. Každý si myslí že je anonymní....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání