Bezruká Lilienka se v roce 2016 stala tváří charitativního výstupu na Sněžku, který pořádá nadační fond KlaPeto. O jejím osudu se tak i přes Blesk dozvěděly miliony lidí.

Holčička i její rodina mají už tak dost těžký a složitý život… Teď zažili další boj o zdraví malé holčičky. Co se na návštěvě odehrálo? Labrador se vrhl na malou holčičku poté, co upadla. Kvůli tomu, že nemá ručičky, se nedokázala zvednout a začala plakat.

Poslechněte si, jak o Liliančině hendikepu mluvili její rodiče v roce 2016:

„Hned šel po ní a začal ji trhat. Já jsem okamžitě pro ni skočila, vytrhla ji a rychle ji přehodila přes plot k sousedům a za ní hned i Elizabethku (pozn. red. – starší sestřička Lilienky),“ líčí maminka Eliška dramatické okamžiky, kdy se snažila svoji Lilienku bránit. Pes se pak vrhl i na ni.

„Za tu chvíli z ní stačil servat i oblečení, mně trhal kraťasy,“ popisuje Eliška Josífková s tím, že záchranáři poslali vrtulník, který transportoval holčičku do nemocnice. Měla potrhaný bok a nohy.

„Dívenka utrpěla středně těžká poranění na několika částech těla, v akutním ohrožení života nebyla. Přesto ji přivolaná lékařka kvůli tišení bolesti a uklidnění uvedla do umělého spánku,“ uvedla k tomu mluvčí jihomoravské záchranky Hedvika Kropáčková.

„Museli ji sešívat, skončila na ARO, pak ji přesunuli na JIP. Mě odvezli záchrankou,“ dodává Eliška Josífková s tím, že jsou už všichni z nemocnice doma. „Byl to pes, kterého přivedl táta od známého. Jde o zvíře, které už několikrát měnilo páníčka. Po tomto incidentu skončil v útulku,“ prozradila Blesku zdrcená Eliška.

Můžete pomoci i vy

Nadační fond KlaPeto pomáhá dětem napříč handicapy, peníze jsou použity obvykle na rehabilitační pobyty a kompenzační pomůcky, které nehradí pojišťovny. Více na www.klapeto.eu. KlaPeto pořádá také charitativní výstupy na Sněžku, Blesk je mediálním partnerem této akce.

Každý rok se výstup jde za jedno dítě, vybrané peníze ale pomohou vícero rodinám. Pro Lilienku se na Sněžku šlapalo loni. Pokud chcete přispět na handicapované děti, můžete poslat libovolnou částku na transparentní účet – 2200692979/2010. Přejete-li si, aby šly peníze přímo pro Lilienku, napište do zprávy pro příjemce Pro Lilienku.

Fotogalerie
10 fotografií