Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řidiči, pozor: Za zasněženou SPZ hrozí až rok bez řidičáku!

Řidiči, pozor. Za zasněženou SPZ hrozí až rok bez řidičáku.
Řidiči, pozor. Za zasněženou SPZ hrozí až rok bez řidičáku.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: kon, lut - 
6. ledna 2017
16:02

Strhne se pořádná chumelenice a sníh vám zakryje registrační značku. Takové případy řeší policie často. Podle silničního zákona by vám mohla ve správním řízení hrozit pokuta 5 až 10 tisíc a zákaz řízení na 6 měsíců až 1 rok. Jenže je to trochu jinak. 

„Spadá to do stejného paragrafu, jako když někdo úmyslně zakryje značku. Muselo by se tedy prokázat, že to řidič udělal úmyslně,“ vysvětluje policistka Ivana Baláková. Zvláště na horách se dopravní policie s takovým případem setkává v zimě snad každý den.

Řeší to ale lidsky. „Vnímáme to jako jinou situaci a nesledujeme za tím úmysl. Řidičům takovou věc vytkneme a musí si značku očistit. Je ale pravda, že by se to dalo řešit ve správním řízení, pokud by řidič něco takového udělal úmyslně,“ řekla Baláková.

Pokutu můžete dostat i za zasněženou čepici na střeše auta. Povinnost každého řidiče je totiž očistit svůj vůz od mrazu, sněhu či bahna. Kvůli špatnému výhledu z vozidla ohrožujete sebe i ostatní. Sníh ze střechy může také v zatáčce odletět třeba na chodce nebo na další auto.

suov ( 6. ledna 2017 17:39 )

V takovém počasí kdy fučí vítr by byla velká pitomost dodržovat tento předpis, to by mohl udělat jen plebejec,,,

francjosef ( 6. ledna 2017 17:00 )

Doporučení je nejezdit,když sněží.Ha ha.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání