Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krejčíř chce zpátky do Česka: V jihoafrickém vězení se mu nelíbí

Autor: ČTK - 
5. října 2016
11:33

Radovan Krejčíř požádal jihoafrický nejvyšší soud o posouzení toho, zda má pokračovat řízení o jeho případném vydání do České republiky, které trvá již několik let. Průtahy způsobovala Krejčířova žádost o azyl v JAR, kterou ale letos Čech stáhl. Jihoafrický server IOL dnes informoval, že Krejčíř o revizi požádal v úterý.

V Jihoafrické republice Krejčíř čelí stíhání v asi šesti kriminálních kauzách, nicméně soud v Kempton Parku rozhodl, že vydávací řízení přesto může pokračovat. Krejčíř v úterý požádal o přezkoumání tohoto rozhodnutí nejvyšším soudem. Další stání ve vydávacím řízení má být 9. listopadu.

IOL napsal, že i když soud rozhodne o vydání, až ministerstva spravedlnosti Jihoafrické republiky a České republiky nakonec rozhodnou, zda Krejčíř bude souzen v JAR dříve, než bude vydán do Česka.

V JAR byl Krejčíř zatím usvědčen v jednom procesu a za únos a mučení dostal 35letý trest vězení. Dnes má pokračovat soud týkající se vraždy Libanonce Sama Issy. Krejčíř a čtyři další osoby čelí obvinění ze spoluviny na Issově vraždě.

Krejčířova advokátka Karolína Babáková v České republice tento týden podle České televize oznámila, že stáhnutím žádosti o azyl se mění situace v ČR a Krejčíř nemá být souzen jako uprchlý. Česká justice Krejčířovi v roce 2013 za krácení daně, podvod a další trestné činy pravomocně uložila souhrnný trest 10,5 roku vězení. Rozsudek loni v srpnu potvrdil Nejvyšší soud. Justice kauzy řešila postupně a pokaždé souhrnný trest zvyšovala. Naposledy loni v listopadu Městský soud v Praze uložil Krejčířovi 15 let vězení za snahu o vytunelování státního podniku Čepro a přípravu vraždy celníka. Kauzou se bude zabývat odvolací soud.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl při policejní razii ve svém domě v ČR.

ad-ga ( 5. října 2016 16:12 )

jen ať si tam zůstane. tady pro něho místo není.

yourhero ( 5. října 2016 15:51 )

Pojd, priijd domu..pokud se pisemne zavazes, ze budes podporovat Putina a Cinany, Ovar ti udeli amnestii!!!!!

marlen52 ( 5. října 2016 15:38 )

jen ať si tam zůstane chtěl tam tak ať si tam zůstane.tady by někoho uplatil a byli bysme zase na začátku jeho kariery

judittka ( 5. října 2016 15:35 )

co třeba ....víčka????

sores ( 5. října 2016 15:35 )

Kdepak, češi ani neceknou a budou ho pěkně živit ze svého. Je to jejich mentalita, držet hu.bu a krok a ještě se hrbit!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání