V Plzni-Skvrňanech byl nedávno otevřen „cikánský bar“, jak ho sama majitelka nazývá. V hospodě se mimo jiné občas odehrávají i taneční akce pro děti. Na caparty před barem pak čekají jejich rodiče a ti se stávají terčem slovních útoků místních.

„Fotí si nás i odcházející děti z oken domů naproti, fotky dávají na internet a pak pod to píší nenávistné vzkazy!“ řekla serveru Krimi-Plzeň.cz majitelka baru. Podle ostatních lidem prostě vadí, že se v okolí nyní pohybuje více Romů.

Vše vyvrcholilo v sobotu brzy ráno. „Bylo to v tipáči ve Skvrňanech po třetí ráno, byli jsme na baru, když přišlo asi sedm snědých útočníků a začali tam mlátit nějaký lidi na baru. Chlap tam padl na zem, pak jeden z nich vzal barovou židličku a začal ho tam s ní bít. Další vletěli za bar, napadli barmanku a rozházeli tam peníze. Jestli nějaké ukradli, nevím. Jeden z nich vzal za barem velký stojanový větrák, třískl s ním o zem, takže urazil hořejšek, a s tím spodkem šel také mlátit lidi jako s kyjem,“ tvrdil jeden z napadených.

Na odvetu nemuseli Romové čekat dlouho. Jenže pro útok si skupinka vybrala onen "cikánský bar", který s celou věcí nemá prý nic společného. Výzvy k útoku se rozjely nejvíce na sociálních sítích. „Vystřílíme je, aspoň bude o pár černých míň!“ Majitelka baru dokonce dostávala vyhrůžky, aby očekávala válku!

„Scházeli se večer před tipáčem, byly jich tam prý desítky, a pak šli k nám. Začali bouchat do dveří, nadávali do negrů, do cikánů a pak je celý rozbili. Já ale nechápu proč, my jsme s tou bitkou v baru neměli vůbec nic společného a hlavně jsme o ní ani nevěděli! Stalo se to až po tom, co jsme zavřeli a já šla domů,“ uvedla barmanka.

V obou případech musela zakročit policie a podezřelé útočníky pozatýkala. Provozovatelé obou barů už jen doufají, že se situace nezhorší.