Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mláďata orla na Jihlavsku někdo otrávil přímo v hnízdě! Mrtví jsou asi i rodiče

Autor: čad - 
16. června 2016
17:48

Dvojici mláďat orlů mořských našli nyní ornitologové otrávenou přímo v hnízdě nedaleko Třeště u Jihlavy. Na vině je zřejmě opět smrtelně nebezpečný karbofuran!

Každé hnízdo orlů mořských u nás ornitologové před veřejností vždy pečlivě utajují, aby ptáci měli při hnízdění klid. Přesto úhyn těchto vzácných dravců ve volné přírodě rok od roku stoupá.

„Na Vysočině je jich v současné době prokazatelně jedenáct. Pouze ze čtyř však byla vyvedena mláďata,“ zdůrazňuje ornitolog Aleš Toman. Tragédie, která se nyní odehrála na Třešťsku, ornitology doslova zvedla ze židlí.

Video  Mláďata orla na Jihlavsku někdo otrávil přímo v hnízdě! Mrtví jsou asi i rodiče.  - Jiří Čada
Video se připravuje ...

„Orly tady někdo záměrně tráví,“ říká ornitolog. „Rodiče pravděpodobně přinesli do hnízda mladým otrávenou potravou. Sami zřejmě rovněž na otravu uhynuli. Do hnízda se totiž už nikdy nevrátili,“ popisuje situaci kolem nyní opuštěného hnízda Toman.

V loňském roce byla karbofuranem nedaleko odtud, u obce Jezdovice, otrávena samice orla mořského. „Orli mořští jsou vlastně mrchožrouti, kteří sbírají třeba mrtvé ryby z hladiny, a tak připravit jim otrávenou potravu je jednoduché,“ vysvětluje Aleš Toman.

lynx ( 16. června 2016 21:57 )

Za.sra.ní nimrodi!

mrkevmrkev ( 16. června 2016 19:36 )

To mají za to, že se chlubí a hned informace a fotky dávají do tisku a televize. Pachatel pak ví, kam má jít. To stejné platí pro rostliny - bledule, sněženky, žluté petrklíče, krokusy, orchideje, masožravky a šafrán, nebo co všechno u nás roste.

vosavopruz ( 16. června 2016 19:09 )

Je to hrůza,kdyby toho šmejda náhodou chytli,tak at mu daj aspon 2 roky vězení

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání