Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Polonahý cizinec hnízdí už 12 hodin na věži: Vyjednavač ho prosí, aby slezl

Autor: ljš, idh - 
9. června 2016
13:37

Usadil se na cimbuří a terorizuje okolí. Pražští policisté se už několik hodin snaží dostat rusky mluvícího cizince dolů z věže skladu Národního divadla. Muž po záchranářích zatím hází cihly a kamení.

Oznámení o muži na střeše budovy ve Viničné ulici dostali policisté už v 8.17 ráno. „Před policisty vylezl na věžičku, ze které odmítá slézt. Na místo proto přijela také vyjednavačka,“ uvedla policejní mluvčí Iveta Martínková.

Budova, jejíž střechu muž, podle všeho Litevec nebo Ukrajinec, okupuje, patří Národnímu divadlu a je památkově chráněná. „Areál uzavřela policie, která s neznámým již několik hodin vyjednává. Předběžné škody na majetku jsou odhadovány na sto tisíc korun českých. Zatím nedošlo ke zranění žádných osob,“ uvedl tiskový mluvčí divadla Tomáš Staněk.

Muž se údajně nejprve dostal do konfliktu s lidmi na ulici, pak po hromosvodu vylezl na střechu a odtud na věžičku. Podle informací Blesk.cz vyhrožuje, že skočí dolů. Zatím ale pouze hází na hasiče a záchranáře z věže různý stavební materiál. Ještě před příjezdem IZS muž na lidi v okolí pokřikoval, že má hlad – zaměstnanci mu tedy přinesli svačinu.

Video  Prohlášení mluvčího Národního Divadla  - Ivan Hladík
Video se připravuje ...

Hasičům shodil také žebříky, které k budově přistavili. Policisté musí chránit také kolemjdoucí, protože cizinec cihlami bombarduje každého, kdo se v ulici objeví.

Na místě se spekuluje o tom, že byl muži podán tonic s uspávací látkou. Zatím ale nezabírá. Na střeše pod věžičkou s cizincem komunikuje kromě vyjednavačky ještě muž oblečený v montérkách, který je podle našich informací cizincův kamarád, a rovněž se ho snaží přemluvit, aby slezl. Zatím se jim to ale nedaří. V současné době se už připravují na noční službu.

Složky integrovaných záchranných služeb pojaly veškerá opatření, jako kdyby měl muž nakažlivou žloutenku nebo byl HIV pozitivní. Mluvčí to ale nepotvrdil. „Ke zdravotnímu stavu muže se nebudu vyjadřovat. Věřím, že akce skončí záchranou cizince,“ řekl Blesku mluvčí záchranky s tím, že na místě zůstává, kdyby se situace vyhrotila.

Na místě byl i ředitel Národního divadla a ředitel záchranné služby. Večer se vyjednavači vystřídali a „druhá směna“ nabízela polonahému deviantovi oblečení a další věci, když sleze. Muže ovšem „úplatky“ vůbec nezajímají, chce jen cigarety.

Během dne dostal od vyjednavačů také minimálně dvě láhve s pitím, ve kterém byla i hypnotika – muž je ale zjevně odolnější než běžný jedinec, protože s ním uspávací léky ani nehnuly. Dva loky by podle našich informací běžného člověka rychle uspaly.

Záchranáři na místě vyčkávají už od osmi ráno. „Je to hrozné, dostaneme za ty hodiny od pojišťovny zaplaceno stejně jako za měření tlaku,“ řekl jeden z nich.

Video  Šílenec hází na lidi z věže cihly.  - Foto Blesk - Daniel Černovský,
Video se připravuje ...

johanvonbahnhof ( 10. června 2016 01:45 )

A proč po něm policie "nehodí" nějakou municí?

hidrantt ( 9. června 2016 22:11 )

Zastřelte tu ***

skaara ( 9. června 2016 21:26 )

Máte můj souhlas, mělo se zavolat do ZOO, tam jistě uspavací pušku mají i příslušného specialistu, který by si s tím šmejdem poradil. A chybou bylo dávat útočníkovi jídlo a pití, takle nesleze nikdy.

pekaaaros ( 9. června 2016 21:14 )

zwil: jenže to by mohl při tom uspávání slítnout a co potom? ale nemusel by slítnout přímo dolů, stačilo by aby spadl na té věži a bouchl se třeba do hlavy. a hned má úraz a policajt by se musel zpovídat a měl by průšvih. takže je jistější mu tam nosit jídlo a cigára. teď vážně. tohle je jeden blbej blázen na věži. a policie je úplně bezzubá. co až přijde horší prověrka?

minerva ( 9. června 2016 20:41 )

Blesk bude mít noční

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání