Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bradáčová u soudu navrhla zamítnout Havlínovo odvolání: Ohrozil důvěru justice v očích veřejnosti

Autor: ČTK - 
11. února 2016
11:58

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová navrhla, aby soud jako nedůvodné zamítl odvolání soudce Ondřeje Havlína v jeho korupční kauze. Havlín dostal nepravomocně trest 6,5 roku vězení a odvoláním se ve čtvrtek už druhý den zabývá Krajský soud v Praze. Zamítnutí odvolání navrhla žalobkyně i dalším čtyřem obžalovaným, jejichž advokáti chtěli zrušení původních trestů. U dvou lidí naopak navrhla zmírnění trestů.

Kladenský soud Havlína potrestal za to, že nezákonně ovlivňoval trestní řízení ve prospěch pachatelů trestných činů, většinou opilých řidičů. Ovlivňování bylo podle obžaloby doprovázeno žádostí, nabídkou či poskytnutím úplatku. Podle nepravomocného rozsudku by měl Havlín také zaplatit 350.000 korun. Za korupci Havlínovi hrozilo až deset let vězení.

Advokáti obžalovaných v závěrečných řečech zrušení původních trestů zdůvodňovali například tím, že se nepostupovalo v souladu se zákonem. Kauza by tak podle nich měla putovat k novému projednání, aby se chyby napravily.

Bradáčová však dnes jejich názory, které hovořily o napínání či ohýbání práva, zpochybnila. „Právo je buď porušováno, nebo dodržováno. Výroky o ohýbání práva jsou levné,“ uvedla Bradáčová ve zhruba hodinové závěrečné řeči. Podle státní zástupkyně měli advokáti argumentovat věcně a odborně, nikoliv na základě pocitů.

Šéfka pražských vrchních žalobců odmítla i námitky řady advokátů, podle kterých od začátku o případu rozhodovaly soudy, které neměly mít kauzu na starost, protože nespadají pod Prahu. Podle Bradáčové jde v poslední době o moderní námitku advokátů. „Málokdy ovšem slyším relevantní podklady,“ zdůraznila Bradáčová. Podle ní o kauze od začátku rozhodovaly soudy, o nichž rozhodl zákon.

Žalobkyně se vyjádřila i k jednotlivým obžalovaným. Soudce Havlín podle Bradáčové zejména ohrozil důvěru justice v očích veřejnosti. „Soudil za úplatu. Korupce v justici je velmi závažná, ta nejzávažnější,“ zdůraznila Bradáčová. Podle žalobkyně se okresní soud s případem vypořádal velmi přesvědčivě a uložil odpovídající tresty.

Kromě Havlína v případu figuruje státní zástupce František Fiala, advokát Karel Matějka a advokátní koncipient Boris Štefl, který je bývalým šéfem policejní inspekce. Údajně třeba brali peníze za ovlivnění soudce nebo zastavení řízení. Fiala dostal nepravomocně tři roky a deset měsíců ve vězení, Štefl s Matějkou podmínky.

Advokát Matějka byl jedním ze dvou obžalovaných, jehož se žalobkyně v závěrečné řeči zastala. „Jako jediný doznal trestnou činnost beze zbytku a projevil lítost. Tento jeho postoj je předmětem námitek ostatních obžalovaných,“ uvedla Bradáčová.

Za zprostředkování úplatků pak soud vyměřil dva roky vězení Ludvíku Sýkorovi. Žalobkyně mu dnes navrhla snížit trest o čtyři měsíce, jelikož v mezidobí vykonal obecně prospěšné práce. Zamítnutí odvolání Bradáčová navrhla i Havlínovu známému Gejzovi Berkymu, který dostal podmínku za to, že falešně přislíbil, že zařídí ovlivnění trestního řízení pro svého známého. Dalším odsouzeným, u něhož žalobkyně navrhla zamítnutí odvolání, byl Jaroslav Kříž. Ten řídil pod vlivem alkoholu a prostřednictvím Matějky chtěl po Havlínovi, aby zastavil trestní řízení. Dostal za to deset měsíců ve vězení.

carisima ( 11. února 2016 14:09 )

Jsou soudkyně,které neváhají si i vymýsšlet důvod, proč rozhodly tak, jak rozhodly. A kdo se bude tím obírat? Vymyslí se potřebná výška údajně uhrazené finanční částky, nikdy nedoložená, o které se během jednání nikdy nemluvilo. Uvede se až v konečném písemném provedení rozsudku. A bojuj občanko bojuj,a když to svedeš, tak uhájíš i střechu nad hlavou pomocí nějaké hypotéky.Žádat zohlednění drozporů s dobrými mravy, a dokazování jsou jakoby předem ztracené. V některých případech je rozhodnuto předem. Snad z vděčnosti.

stacho ( 11. února 2016 12:54 )

Odebrat diplom dát lopatu a basmanské tepláky....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání