Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přišly k nám tropy!

29. července 2005
05:01

Naši republiku zaplavila vlna tropických teplot. Lidé, kteří nejsou na vysoké teploty zvyklí, kolabovali přímo na ulicích a zdravotníci měli plné ruce práce.

Je to tady! Žhavé počasí, jaké bychom čekali v tropech, a ne ve střední Evropě. Žár spaluje louky i městskou dlažbu. Padaly rekordy! V Praze v Klementinu naměřili 35,9 °C! Dosavadní maximum z roku 1933 tak bylo překonáno o jeden a tři desetiny stupně. Lidé kolabovali přímo na ulici. Zdravotníci však očekávají největší nápor pacientů dnes. Má být až 38 °C! Rekord zlomila včerejší vedra i v Českých Budějovicích nebo Plzni. Ta patřila s 36,6 °C k nejteplejším v republice! Přes 30 stupňů bylo už krátce po poledni téměř všude s výjimkou vysoko položených oblastí. Přesto, že byl pracovní den, koupaliště byla doslova v obležení. Ponořit se do chladivé vody byl jeden z mála způsobů, jak hic přežít. Většina lidí, kteří museli kolem poledne vyjít do rozpálených ulic, ale trpěla. Záchranáři do 17 hodin vyjeli jen v hlavním městě k 42 příhodám. "Zasahovali u případů nevolnosti, dušnosti, bolesti na hrudi a kolapsových stavů," uvedla mluvčí pražských záchranářů Simona Cigánková. Lékaři se odpoledne obávali, že se objeví nevolnosti z vedra u lidí, kteří se celý den opalovali. Přímo na pláži pražského Šeberáku zemřel včera večer 60letý muž. Zdravotníci se bojí dneška i zítřka, kdy vedro bude panovat několikátý den. Upozorňují: "Ulice budou rozpálené stále víc, byty už prohřáté a hůře větratelné, lidé vyčerpanější. Následky mohou pocítit hlavně ti, kdo podcení přísun nápojů a prudké slunce."


Kropí rozpálená města Celý čtvrtek projížděly kropicí vozy velká města. Odpolední teplota v kamenném centru Liberce téměř bez zeleně a kašen dosáhla 34 stupňů Celsia. "Zatím jsme nasadili jeden vůz, ale jezdí non-stop. Vodu bereme z přehrady. V pátek čekáme ještě větší teplo, tak zapojíme ještě jednu cisternu," řekl šéf dispečinku.
Absolutní rekord v Česku: 40,2 °C Pro dnešek je zatím rekord z let 1921 a 1947, a to 34,7 °C, a protože má rtuť teploměru vystoupit až na 38 stupňů, bude asi rekord hravě pokořen. Absolutní maximum ale meteorologové naměřili přesně před 22 lety a dvěma dny, 27. 7. 1983. V Praze-Uhříněvsi tehdy vystoupila teplota na rekordních 40,2 °C. Šlo podle dostupných záznamů o nejžhavější den v Česku. Nad 35 °C zaznamenali ve zhruba 60 meteorologických stanicích. Naopak nejledovějším byl 11. únor 1929. V Litvínovicích u Českých Budějovic klesla rtuť teploměru na nejnižší teplotu, jaká kdy byla v Česku zaznamenána: minus 42,2 °C.
Bez pití jde o život! Češi pijí jako "duhy"! Horké počasí zvedlo v těchto dnech prodej piva a nealkoholických nápojů o třicet procet. Stoupá ale i prodej nanuků a zmrzliny. "Máme takové heslo, že sluníčko je nejlepší obchodní ředitel," říká výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Teplo zvyšuje pití piva, velká vedra ale vedou k tomu, že lidé preferují spíše desítku než silná piva. "Ve vedrech by se nemělo pít pouze pivo," varuje mluvčí pivovaru Starobrno Aleš Řiháček. "Má pozitivní účinky pro organismus, pokud se pije přiměřeně," dodal s tím, že za přiměřené množství se považují dvě piva denně. Mnohem víc se teď prodávají také méně sladké a osvěžující limonády, balené vody a ovocné šťávy. Podle lékařů by měl v těchto dnech vypít dospělý člověk kolem tří litrů nealkoholických tekutin.
Dejte si sprchu Musíte trávit léto v kanceláři za psacím stolem? Vedra udeřila. Teploměr vylétl nad pětatřicítku. Zatímco jedni si ale i v největších pařácích navlékají v kanceláři ponožky a tlusté svetry, druzí by ze sebe nejraději svlékli i kůži. Svorně ale nadávají - léto v kanceláři se nedá vydržet. "Když přijdu do kanceláře, automaticky si navlékám punčocháče a přes šaty na ramínka přetahuji svetr," stěžuje si Barbora Malá (35) z jedné velké pražské firmy. "Máme totiž v práci klimatizaci a ta je nastavená snad jen na osmnáct stupňů. Je mi pořád zima a nos mám červený od rýmy," popisuje Barbora. Opačný problém má osmadvacetiletý Michal Nývlt z Opavska. "Sedím celý den u počítače, a ten ještě přihřívá vzduch v beztak rozpálené místnosti. Aspoň že mám na stole ventilátor," nadává Michal. Odborníci ale varují - přehnaně studené místnosti i větráky otočené přímo na obličej škodí zdraví. "Nejideálnější teplota pro práci v kanceláři je kolem 21 stupňů," říká pražský internista Jan Kadleček. Podle něj jsou v parném létě velkým problémem prosklené místnosti nebo kanceláře s velkým oknem, protože při velkých teplotách může dojít k přehřívání organismu. Klimatizované prostředí zase znamená rizika například pro lidi s nemocemi srdce a cév. Prudké změny teplot totiž mohou vyvolat stažení cév a prudké zvýšení krevního tlaku. Klimatizace není také vhodná pro alergiky, astmatiky a lidi s chronickým onemocněním plic.
1. láhev nedávejte z ruky - postavte si na pracovní stůl láhev nebo sklenici s vodou. I když máte pocit, že nemáte žízeň, často po malých doušcích upíjejte. Naráz vypité větší množství tekutin totiž tělem jen "projede", ale téměř bez účinku. Podle odborníků je ideální vypít každou čtvrt hodinu jednu až dvě deci tekutiny. 2. zapomeňte na led - ledové nápoje nebo zmrzlina vás ochladí jen krátkodobě. Příliš chladné nápoje navíc způsobí překrvení úst a hltanu a naopak pocit žízně posílí. 3. vyhněte se cukru - počítejte s tím, husté džusy či sladké limonády žízeň nezaženou. Buď si je řeďte vodou nebo si je odpusťte úplně. 4. dopřejte si časté přestávky - jakmile pocítíte únavu či ospalost, projděte se. I kdyby to mělo být jen do umývárny nebo ke kopírce. 5. jezte méně a častěji - jestli si k obědu dáte bůček s šesti knedlíky, nemůžete se divit, že vám pak v práci bude těžko. Plný žaludek ještě umocňuje pocit horka. Zkuste klasický oběd nahradit zeleninovým salátem. Pokud máte hlad, sáhněte po ovoci. Nejlépe po tom, které obsahuje hodně vody. Skvělý je třeba meloun. 6. krizi zažene žvýkačka - krátkodobě dokáže zažehnat krizi žvýkačka nebo kyselý bonbón. Žvýkání navíc posiluje pozornost. 7. oblékejte si do světlých barev - pokud nemůžete dorazit do práce v tílku a šortkách, volte alespoň světlé barvy. Lépe odrážejí sluneční paprsky a i psychicky se budete cítit lépe. Samozřejmostí jsou lehké přírodní materiály. 8. postříkejte se vodou - vodní sprška příjemně ochladí obličej. V obchodech jsou k dostání různé vody ve spreji, ale postačí i obyčejný rozprašovač na květiny. Pro ty, kdo mají tu možnost, je samozřejmě ideální klasická sprcha. Pokud to u vás v práci nejde, namočte si ruce až po předloktí do umyvadla se studenou vodu. 9. zkuste oblázkovou masáž - nesmíte "zvednout zadek ze židle", protože sedíte za přepážkou třeba na poště? Naskládejte si pod stůl pár oblázků, pak si zujte boty a masírujte si o ně chodidla. Oblázky stačí občas pokropit vodou.
Pozor na průvan Aby snížili riziko nachlazení, měli by se lidé z kanceláří vyvarovat toho, aby seděli v průvanu či proudu vzduchu z klimatizace nebo větráku. Proudící vzduch totiž zvyšuje odpařování potu, člověk se ochlazuje, až se prochladí a dostane rýmu. Větráky by proto neměly směřovat proud přímo na člověka a pro klimatizaci je pak ideální teplota asi o pět stupňů nižší, než je teplota venku.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání