Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kolik stojí svoboda? Rodiče Nečesaného zaplatili za právníky tři miliony

Autor: ljš - 
3. června 2015
05:00

Dělali, co mohli, aby ho dostali ven. Rodiče Lukáše Nečesaného využili všechny své známosti a synovi sehnali ty nejlepší právníky. Po dvou letech bojů, které rodinu stály téměř tři miliony korun, dostali neprávem odsouzeného mladíka na svobodu.

Lukášův otec Luděk se netají tím, že jeho kontakty na důležitých místech zvrácení nespravedlivého rozsudku velmi napomohly. Klíčovou roli totiž sehrála stížnost, kterou k Nejvyššímu soudu podala ministryně Helena Válková. Ta ale podobných podnětů dostává tisíce. Tomu, že se zabývala právě Lukášovým případem, napomohly hned dvě věci.

Především ji na rozpory v případu upozornila jiná politička – poslankyně za hnutí ANO Jana Pastuchová. Ta s Nečesaným v minulosti spolupracovala, když vedl nemocnici v Karlových Varech. „Rodina zřídila internetové stránky o případu, tam jsem si četla, jaké údajné nesrovnalosti v tom jsou, a ptala jsem se paní profesorky Válkové, jestli je to možné, odsoudit někoho v tak nejasných okolnostech,“ vysvětlila Pastuchová pro časopis Respekt.

Válková pak dodala, že podání stížnosti napomohla také vysoká kvalita zpracování podnětu od právních zástupců Lukáše. Dva až tři miliony korun, které za špičky v oboru Nečesaní vynaložili, se tak vyplatily.

Stížnost Válkové byla pro rodinu v podstatě poslední nadějí. Před dvěma měsíci se totiž odhodlali ke kroku, který je na první pohled kontroverzní – stáhli dovolání k Nejvyššímu soudu, které předtím podali. Mnozí to tehdy označovali za přiznání viny, ve skutečnosti ale Nečesaní vsadili vše na jednu kartu. „Z právního hlediska je to složité vysvětlit, ale statisticky je prokázáno, že ministerské stížnosti pro porušení zákona jsou u Nejvyššího soudu úspěšnější než dovolání,“ vysvětlila Válková.

Video Jak se Lukáš Nečesaný dozvěděl, že je volný. - blesk
Video se připravuje ...

Následující události jí pak daly za pravdu. Jaká musí být ale bezmoc nespravedlivě odsouzených a jejich blízkých, kteří podobné prostředky a možnosti nemají, si lze jen těžko představit.

Jitka Dujskov ( 25. prosince 2018 10:48 )

Všude jde jen a jen o peníze. U našich soudů se bez peněz SPRAVEDLNOSTI nedá dočkat. Soudce, obhájce ex-offo i státní zástupce mají málo a cinkání zlaťáků jim není cizí. Bez důkazů zničí život rodiny mrknutím oka! Zatím mě nikdo o opaku nepřesvědčil.

ajamajerova ( 3. června 2015 20:29 )

Za peníze si můžeš koupit výborné advokáty. Nic víc v tom si myslím není. Těžko se dá uvažovat o podplacení senátu NS. To je podle mě hloupost. Pokud vím měli Nečesaní advokáta JUDr. Petra Dítě, a to je důvod proč to tak dopadlo u Nejvyššího soudu. Dle jeho podaného dovolání a textu stížnosti podané na Nejvyšší soud je zřejmé, že ministryně skoro doslovně okopírovala znění jeho dovolání do podané stížnosti. Tedy je zřejmé, že za peníze si můžeš dovolit špičky v oboru. Když peníze nemáš asi budeš mít smůlu a budeš v base.

babana ( 3. června 2015 11:55 )

V mnohém souhlas. Nicméně někdy ani peníze nejsou tím, co za tou věcí s podivným rozhodnutím ve skutečnosti vězí. Je znám fakt, že justičněpolicejní korporace se i mezi sebou nesnáší. Např. VS v OL rád ruší rozsudky jistého KS a dávají si záležet, aby našli jejich pochybení. Naopak rozsudky jiného KS celkem bez problémů "procházejí" na VS. Děsivé!!!

babana ( 3. června 2015 11:44 )

Tady o úplatkách a speciálně o úplacení senátu NS ČR, který ve věci rozhodoval, nelze důvodně v podstatě uvažovat. Senáty NS ČR ne každé stížnosti ministra spravedlnosti vyhoví a mnohdy dokonce zcela kontraproduktivně odmítají stížnosti MS vyhovět, pokud jeho rozhodnutí je jen úhel pohledu na věc. Pokud jde ale o fatální porušení zákona, čili nikoliv výkladově, ale faktickým pochybením, vady řízení a zjevné porušení zákona ve směru manipulace s důkazy, provádění důkazů jen jedním směrem s ignorací důkazů druhým směrem, většinou takové stížnosti vyhoví. Tento případ je celkem jasným porušením zákona a to nikoliv výkladem zákona, ale faktickým způsobem a proto je vysoká míra pravděpodobnosti, že by každý MS takovou stížnost podal a NS ČR by jí vyhověl. Tady si jeho rodiče za peníze koupili výborné advokáty a jejich styky urychlili tento proces. Nic jiného bych v tom nehledala, není to tam...

sores ( 3. června 2015 11:39 )

Prachy - Svoboda, to bylo je a bude. Prachy jsou tak mocné afrodiziakum že nikdo neoddolá. Chlapec měl štěstí že má boháče rodiče, že na to vykoupení bylo. Veřejně známá věc je, že v soudnictví je děsivej bordel a nespravedlnost!!!! tam si člověk jde pro rozhodnutí, ne pro spravedlnost.Každý kdo na to má, je podplácí a podle toho to vypadá! Vždyť si i zvedly několika násobně platy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání