Martina, která běhání milovala, pravidelně běhávala kolem chatové osady U Rybů. V neděli 15. prosince zaparkovala vůz v Boršově nad Vltavou u kempu Poslední štace a vyběhla proti proudu řeky po červené turistické značce.

„Zřejmě proběhla kolem chatové osady U Rybů někdy mezi devátou a desátou hodinou ranní. Hledáme každého, kdo ji potkal, nebo ji míjel, případně zaslechl křik či volání, nebo si všiml něčeho podezřelého, aby volal ihned na linku 158,“ uvedl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Zpočátku vše vypadalo, že na mokré stezce zakopla, uhodila se do hlavy zřítila se do Vltavy, kde se v bezvědomí utopila. Jenže dvě podivné okolnosti nasvědčují tomu, že se vše mohlo odehrát jinak.

Rukavice

Dívčina rukavice byla nalezena daleko od místa nálezu jejího těla. Druhou přitom měla na ruce. "Hledáme svědka, který pravděpodobně našel a následně na keř u stezky položil, pletenou rukavici běžkyně, a to zhruba 30 metrů od místa nálezu těla," řekl televizi Nova mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Proč zrychlila?

Otec dívky také tvrdí, že podle běžecké aplikace, kterou dívka používala, krátce před pádem velmi zrychlila. Zda před někým utíkala, nebo se jen něčeho lekla, je záhadou. Policisté proto hledají svědky, kteří mohli vidět podezřelou osobu nebo zaslechnout dívčin křik nebo volání o pomoc.

Martina měla štíhlou postavu. Na sobě měla modré běžecké tričko s dlouhým rukávem a černé běžecké legíny. Na nohou měla šedorůžové boty Nike. Na rukou pletené modré prstové rukavice a na hlavě béžovou čepici. „Hledáme i svědka, který zřejmě našel a následně na keř u stezky položil pletenou rukavici běžkyně. Bylo to asi 30 metrů od místa nálezu těla,“ dodal Jiří Matzner s tím, že kriminalisté chtějí před uzavřením případu podrobně zmapovat poslední hodiny mladé běžkyně.

Vše nasvědčuje tomu, že na kluzké stezce plné kořenů zakopla a zřítila se na břeh řeky. Při pádu se uhodila do hlavy a následně utopila.