Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Soud osvobodil redaktora neonacistického časopisu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, brum - 
16. dubna 2009
16:00

Krajský soud v Pardubicích ve čtvrtek v odvolacím řízení osvobodil Erika Sedláčka obžalovaného z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačování práv a svobod člověka.

Sedláček byl odsouzen vloni v září soudem v Havlíčkově Brodě k tříletému vězení. Ve stejném procesu dnes změnil pardubický soud trest Liboru Budíkovi ze dvou let vězení na podmínečný trest.

Sedláček a Budík působili postupně v letech 2003 a 2004 jako šéfredaktoři a autoři textů internetového časopisu Poslední generace. Články v časopise podle soudu obsahovaly nenávistná vyjádření vůči Židům, vyzývaly k jejich likvidaci a otevřeně zpochybňovaly holokaust. Autoři se hlásili k myšlenkách nacionálního socialismu.

Soudu nezbylo, než sedmadvacetiletého Sedláčka zprostit obžaloby. Důkazy, které proti němu policie shromáždila, byly nezákonné, neboť pocházely z domovní prohlídky uskutečněné na jaře roku 2006, tedy zhruba až rok a půl po údajném spáchání trestného činu. "Nemáme pochybnosti, že by k žalovanému jednání nedošlo, důkazy však nejsou použitelné," uvedla soudkyně Šárka Pfeiferová. Z téhož důvodu soud odmítl i znalecké posudky, které prokazovaly Sedláčkovo autorství některých textů a jeho používání počítače při tvorbě časopisu.

Sedláček, který v souvislosti s případem strávil několik měsíců ve vazbě, jakoukoliv vinu odmítal. "Od začátku je to politický proces, soud v Havlíčkově Brodě měl předem připravený rozsudek. Je to snaha likvidovat politickou opozici," prohlásil ve své stručné závěrečné řeči.

Třicetiletý Budík své působení v časopise i autorství textů nepopíral, což soud uznal jako polehčující okolnost, ale zároveň mu to přitížilo, neboť jeho vina tím byla prokázána. Původní klasifikace trestného činu byla nově rozšířena i o hanobení etnické skupiny, rasy a přesvědčení. "Odsuzuje se k odnětí svobody v trvání 1,5 roku s podmínečným odkladem na dobu dvou let a šesti měsíců," řekl předseda senátu Milan Špryňar. Proti rozsudku je možné pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání