V úvodu akce předal primátor města Ing. Dan Jiránek a náměstek primátora Miroslav Bernášek dárkový šek v hodnotě 40 000,- Kč, který město Kladno věnovalo středočeskému krajskému ředitelství policie pro potřeby kladenských kynologů. Za Krajské ředitelství policie Středočeského kraje se ceremoniálu zúčastnil náměstek ředitele plk. Mgr. Jan Ptáček. Za finanční částku následně poděkovali obdarovaní policejní psi a jejich psovodi.

Následoval program, který předvedl různorodé využití spolupráce člověka a psa. Úvodem byla předvedena ukázka výcviku agility a tanečního psího představení.

Největší prostor na této akcibyl však věnován služebním psům Policie ČR, kdy byl předveden jejich kynologický výcvik. Psovodi se svými psy ukázali jejich poslušnost, vyštěkání a zadržení pachatele. Děti tak měly možnost na vlastní oči vidět, jak jsou služební psi pro práci příslušníků Policie ČR důležití.

Trochu jiné využití psích pomocníků předvedli pracovnice společnosti Helppes – Centrum pro výcvik psů pro postižené o.p.s., které předvedli, jak psi pomáhají nevidomým a osobám s handicapem. Tito psi jsou po absolvování náročného výcviku předáváni do rodin s postiženými osobami, kde plní jak roli pomocníka, tak kamaráda.

V podobném duchu byla prezentována i ukázka psích „ doktorů“ z Canisterapie Kladno o.s., kteří cvičí psi pro pomoc v léčbě dětí i dospělých s psychickými poruchami. Jejich poutavá ukázka vtáhla přítomné děti do aktivní hry s písmeny a byla příjemným vyvrcholením celého dopoledního programu.

Na závěr byla dětem umožněna prohlídka psího spřežení z Musche´rs clubu Kladno.

Akce byla ukončena předáním pamlsků Psímu útulku Pchery a Psímu útulku na Bouchalce, které pro opuštěné pejsky přinesly děti. Za to jim a jejich rodičům patří obrovský dík, protože mezi oba psí útulky bylo rozděleno celkově 28 pytlů psích dobrůtek.

Nezbývá než poděkovat všem účinkujícím a spolupracujícím organizacím za ochotu, vstřícnost a profesionalitu.

Mgr. et Mgr. Petra Černá vedoucí oddělení krizového řízen a drogové prevence Magistrát města Kladna

nprap. Michaela Nováková tisková mluvčí PČR FOTO: PČR