Vyzvali muže k předložení dokladů totožnosti a dokladů potřebných pro provoz a řízení vozidla. Muž sice předložil řidičský průkaz, fotografie však neodpovídala tváři kontrolovaného řidiče. Muži zákona jej proto vyzvali, aby jim sdělil skutečnou totožnost, což kontrolovaný muž následně učinil. Policisté provedenou lustrací zjistili, že bylo po tomto muži (24 let) z Českobudějovicka vyhlášeno českobudějovickými kriminalisty pátrání. Muž má za sebou totiž bohatou trestní minulost. Na kontě má například krádeže aut a vloupání do domu. Za svoji předešlou trestnou činnost byl již odsouzen a v současné době je v podmínce. Na základě této skutečnosti hledaného mladého muže na místě zadrželi. Lustrace navíc prokázala, že má tento muž vysloven zákaz řízení motorových vozidel a to až do března roku 2015.

Následně provedli kontrolu vozidla, porovnali předložené doklady k vozidlu s VIN kódem na vozidle značky BMV a zjistili, že VIN na vozidle neodpovídá VIN kódu v dokladech. Následně lustrace prokázala, že vozidlo prochází pátráním. Policisté během kontroly komunikovali s obvodním oddělením v Kaplici. Kolegové jim sdělili, že registrační značka, kterou se pokoušel pachatel namontovat na vozidlo, byla jen několik málo okamžiku předtím nahlášená policistům jako odcizená. Oznamovatel uvedl, že mu ji neznámý pachatel odmontoval z vozidla na parkovišti u jednoho podniku v Dolním Dvořišti. Pachatel tak evidentně neztrácel čas a okamžitě se pokoušel značku použít.

Na místo dorazili rovněž kapličtí policisté. U podezřelého muže pak muži zákona nalezli ještě další doklady ovšem k jinému vozidlu a také osobní doklady. Muže si převzali českobudějovičtí kriminalisté k provedení dalších úkonů. Následně podali podnět k návrhu na vzetí tohoto muže do vazby, který byl soudem odsouhlasen. Kriminalisté na případu nadále pracují.

por. Ing. Štěpánka Uhlířová tisková mluvčí PČR