Operační středisko hasičů bylo o požáru informováno ve středu krátce po čtvrt na čtyři odpoledne. Na místo vyjely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Vítkov, Bílovec a Nový Jičín, společně s nimi čtyři jednotky dobrovolných hasičů – Heřmanice u Oder-Véska, Odry, Studénka a Bílovec.

Již při příjezdu prvních hasičských vozidel sedlová střecha velmi silně hořela a propadla se dolů. Původní rodinný dům o půdorysu 14 x 14 metrů ve tvaru L si majitelé přestavovali na rekreační chalupu a rekonstrukce byla již téměř u konce. Hasiči se zaměřili na ochranu sousedního hospodářského stavení se zvířaty před ohněm, kam se rychle šířil.

Hasiči dostali oheň pod kontrolu již zhruba za půlhodinu, dohašování se protáhlo až do večera. V požářišti našli zbytky dvoukilogramové tlakové lahve na propanbutan, která zde před jejich příjezdem vybuchla, zřejmě na půdě.

Spolumajitel středního věku byl lehce popálen na ruce, hlavně ale utrpěl šok a musel být odvezen do nemocnice. (Podle neověřených zpráv se vrátil domů již v sobotu večer.)

Oheň způsobil škodu jeden milion korun na domu a 200 tisíc korun na sousedním hospodářském stavení. Hasiči uchránili majetek za 2 miliony korun na zbytku domu a zbytku hospodářského stavení. Příčina vzniku požáru je zatím v šetření.

por. Mgr. Petr Kůdela tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje FOTO: HZS MSK