Tento objekt skupina podezřelých používala jako mezisklad pro padělky v době mezi přijetím dodávek zboží původem z Turecka a jejich distribucí jednotlivým odběratelům. Při prohlídce skladu bylo nalezeno více než 19 tisíc kusů textilu, obuvi a autodoplňků, u kterých vzniklo důvodné podezření, že se jedná o padělané zboží porušující práva duševního vlastnictví různých majitelů ochranných známek.

Celková prodejní hodnota originálních výrobků byla vyčíslena na částku téměř 10 milionů korun. Mezi zajištěným zbožím jsou například padělky výrobků značek Adidas, Puma, Hugo Boss, Dolce Gabana, Calvin Klein, Armani, Philipp Plein, Tommy Hilfiger, Guess, La Martina, Paul Shark, Luis Vuitton, Burberry, Gucci, Prada, Red Bull, Disel, Holister, Hermes.

Nedílnou součástí trestního prověřování byly i domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor, které byly provedeny na základě soudního příkazu. Všechny osoby, které byly zadrženy, jsou důvodně podezřelé, že i dříve do ČR dovezly více než 90 tisíc kusů textilní konfekce a obuvi z Turecka, u kterých bylo podezření na neoprávněné označování ochrannými známkami již potvrzeno zástupci majitelů dotčených práv z duševního vlastnictví.

V současné době je případ nadále v šetření středočeských celníků. Pachatelům hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

por. Yvona Matějková Tisková mluvčí Celní úřad pro Středočeský kraj FOTO: Celní správa