Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Praha konečně závidí Brnu. Její politici si záda bičovat nenechají

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
13. července 2016
05:02

Je to svého druhu reciprocita. Pražáci říkají Brnu sídliště u D1 a spousta Brňanů za to do Prahy odchází za prací. Politicky si ale obě města nemají co vyčítat, v obou padají koalice rychleji než vlády v Itálii. Teď ale jasně trumfuje Brno: internet baví video, na němž si náměstek brněnského primátora Matěj Hollan nechává na Ukrajině bičovat záda a prosí u toho, že chce ještě víc. Jako rodilý Pražák upřímně závidím.   

Ironie je, že video pocházející z výletu do Lvova na web pověsili kolegové z Hollanovy vlastní party Žít Brno. Snad doufali, že v dnešní politicky bláznivé době lidé ocení méně ortodoxní politiky, co si ve tmě nechávají zmalovat záda. „Některý věci si člověk prostě potřebuje zažít,“ komentoval to sám Hollan, hlavní tvář původně recesistické party, co má zažívání věcí v názvu.

Ještě větší ironie ovšem je, že stejní Hollanovi kolegové taky záhy zkusili video z internetu nechat zmizet. Téměř kompletní Žít Brno se totiž před volbami odehrávalo právě hlavně na webu, takže přinejmenším tahle parta by měla vědět, že jakmile jednou něco do téhle černé díry nejhorších lidských fantazií pustíte, vrátí se vám běsi.

Ale vše je reciprocitní podobně jako věčná rivalita Prahy a Brna. Žít Brno před volbami zesměšňovalo ostatní politiky a především brněnského exprimátora Romana Onderku, muže výjimečného talentu. Teď si dalo hezký vlastní gól, když nejvíc ze všech nakonec zesměšnilo samo sebe. „S cejchem submisivního chlapa se teď budu setkávat často. Nevadí mi to, protože to tak je,“ napsal k situaci Hollan.

Nejde ale jen o cejch submisivního chlapa. I bez flagelantského videa Brňané dávno tuší, že co se na webu může před volbami jevit jako sympatická recesistická parta, to pak v politice může působit méně legračně. Hollan, který do vstupu na brněnskou radnici nikdy moc nepracoval, je známý tím, že se na schůzích brněnského zastupitelstva věnuje výhradně svému mobilu. Pravda, má ho ze všech nejen radních suverénně největší, takže si jistě zaslouží extra péči.

Pravda bohužel taky je, že zatímco si Žít Brno rádo střílí z jiných, samo si střeží vlastní PR úpěnlivěji než Onderka. Bývalý osobní píárista Hollana Bartík se kdysi za článek o nich dožadoval mého vymazání z redakce týdeníku Euro. Kdyby u toho nebyl stejně legrační jako Hollan s bičem na zádech, mohl bych si myslet, že je strašidelný.

Největší legrace ale je, že Žít Brno jde do krajských voleb s TOP 09, nejkonzervativnější stranou. Fakt bych nerad viděl, jak si teď poté, co začal kázat dobro, nechá šéf TOP 09 Miroslav Kalousek bičovat i záda.     

ivoadler ( 13. července 2016 09:42 )

 O tom Onderkovi se furt mluví, jaký je to politický genius, ale já na něm nic geniálního nevidím. Nemohl by někdo uvést nějaký příklad jeho geniality? Výsledky voleb nejen v Brně, ale i jinde ukazují, jak jsou naši voliči pitomí. Takové úspěšné recesistické subjekty se objevily i v jiných místech, všude se stejným výsledkem. A tak si říkám: jsou ti voliči tak pitomí nebo si říkají: vždyť je to stejně na ho vno, tak ať se aspoň pobavíme.

JETHRO ( 13. července 2016 05:38 )

Jó Brno je zlatá loď!!! Však také po volbách Hollan a spol.definitivně odejdou do propadliště dějin.

Zobrazit celou diskusi