Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf digitální agentury pro Blesk: Jaké výhody mají eDoklady a kolik stojí českou kasu?

Video se připravuje ...
Autor: hol, pah - 
31. ledna 2024
15:32

DIA vytvořila mobilní aplikaci jako plnohodnotnou alternativu k tradičním občanským průkazům. V první fázi bude eDoklady možné použít na tzv. ústředních správních úřadech, zejména ministerstvech. Od druhé poloviny roku třeba i na policii či na úřadech práce. Jak digitalizace změní Česko? Kolik lidí už má elektronickou občanku a jak dopadnou elektronické přihlášky na střední školy? Kolik digitalizace bude náš stát stát? Bude vše fungovat tak jak má? Nejen na tyto otázky se ředitele Digitální a informační agentury, Martina Mesršmída v Epicentru Blesk Zpráv ptala Bára Holá.

Aplikace eDoklady je navržena tak, aby poskytla snadný přístup k digitálním identitám všem občanům. „Všichni, kdo mají občanský průkaz, tedy v podstatě všichni občané, budou moci využívat tento nový systém. Samozřejmě s tím je spojeno určité technické vybavení, jako je telefon s operačním systémem Android 11 nebo iOS ve verzi alespoň 15,“ upřesnil šéf DIA.

Ředitel Mesršmíd podrobně popsal výhody elektronických dokladů: „Hlavní benefit spočívá v rychlém prokázání totožnosti a lepší kontrole nad poskytovanými údaji. Občané mohou snadno stáhnout digitální ekvivalent své plastové kartičky na mobil, což usnadňuje prokazování totožnosti. Kromě toho mají lepší kontrolu nad tím, jaké údaje sdílejí, protože vidí, kdo a za jakým účelem o ně žádá.“

55 milionů

„Vývoj eDokladů dosud stál 25 000 000 Kč, s odhadem dalších 30 000 000 Kč na letošní rok. Je důležité zdůraznit, že toto jsou pouze odhady a konečné náklady mohou být ovlivněny různými faktory,“ vysvětlil Mesršmíd a také prozradil, že za první čtyři dny si aplikaci stáhlo 225 000 lidí, což je podle jeho slov více, než očekávali.

Budeme moci s občankou v mobilech i k letošním volbám? „Zatím není jednotná metodika, ale uvažuje se o dobrovolném používání,“ uvedl Mesršmíd s tím, že metodika je v gesci ministerstva vnitra a volební komise by museli mít k dispozici mobilní telefon, který funguje jako čtečka.

Kartička pojištěnce nebo zbrojní průkaz v mobilu

Mesršmíd také představil další plánované funkce aplikace eDoklady. Přestože původní úvaha zahrnovala i řidičský průkaz, Mesršmíd zdůvodnil, že s novou legislativou, která umožňuje řidičům opustit fyzický průkaz od 1. 1. 2024, by to pro uživatele mělo omezenou hodnotu. Další plánovanou funkcí je integrace s dalšími průkazy, například zdravotní pojišťovny: „Pracujeme na možnostech, jako jsou zbrojní průkazy nebo další specializované průkazy. Důležité pro nás je, aby aplikace mohla efektivně přistupovat k datům z těchto průkazů v rámci portálu občana a základních registrů.“

Mesršmíd zdůraznil, že eDoklady jsou pouhým začátkem a přípravou na celoevropský ambiciózní projekt Evropská digitální peněženka: „Bude to skvělý projekt, umožňující nám sdílet a prokazovat o sobě všechny relevantní informace a potvrzení nejen na úrovni státem vydaných kartiček, ale i širších dokladů o naší osobě, včetně školních certifikátů nebo potvrzení o absolvování kurzů,“ uzavřel Mesršmíd.

Uživatel_5683053 ( 14. února 2024 16:34 )

Mrzí mě/a nás starší/, že jsme nuceni do něčeho, co nechceme. Není to o tom, že bychom neuměli s chytrým telefonem. Jen nechci pořád nosit telefon a navíc dost rozměrný . Pořád se dívat na nové aktualizace, věčně se mě někdo v obchodě ptá na ,,apku,,, mámy s kočárky vidím, jak čumí do mobilu, místo aby si povídaly s mrňaty.
Moje stará,,tatranka,, vydrží týden bez nabíjení, beru ji jen když jdu mimo lidi, internet mám v PC- stačí mi mrknout jednou za dva dny.
Chytrý telefon mám a používám jen na fotky. S přáteli si zavoláme a osobně se sejdeme a pokecáme z očí do očí ,třeba v kavárně. Vedle u stolu sedí čtyři mladí a všichni soustředěně hledí do mobilů. Vím, že jde pokrok kupředu, ale ze života se nám vytrácí lidskost, empatie a takové to osobní ,,pokecání,, ....

quentint ( 1. února 2024 06:59 )

ja01, plně s Vámi souhlasím.
Miniaturní černobílou fotku na plastové kartičce s občanským průkazem je obtížné pochopit, vešla vy se tam větší.
Miniaturní barevnou fotku v eDokladech nechápu.
Jako by někdo měl zájem, aby prokazování identity bylo zneužitelné.

quentint ( 1. února 2024 06:51 )

bleskovka ( 1. února 2024 00:32 )

To že se dají nahrát platební karty do mobilu je už stará věc,ale všichni fňukají,že jim vadí občanka,platební karty v peněžence jim nevadí. 👍

ja01 ( 31. ledna 2024 20:17 )

To máte pravdu, otázka ale zní zda by eDoklady neměly přinést vyšší kvalitu než je na klasické občance. Předpokládám, že když mě kdysi na MěÚ fotili digitálním fotoaparátem, tak uložená fotka nebude ve velikosti, která je použita.
To, že na fotce jsem o 10 let mladší, neřeším. Stejně jak neřeším ověření podle fotky u žen, kdy fotka a realita jsou dvě množiny s velmi malým průnikem. A tato část je skutečně otázkou pro někoho jiného. Využití údajů, které jsou (pravděpodobně) k dispozici ale ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa