Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Čapí hnízdo: Hrozba promlčení? Babiš by se ani jako prezident kauze nevyhnul, říká ústavní právník

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
3. listopadu 2022
15:36
Autor: Markéta Volfová, swp - 
3. listopadu 2022
14:00

Obžalovaný expremiér Andrej Babiš (ANO) oficiálně oznámil svou kandidaturu. Rád by v březnu vystřídal stávajícího prezidenta Miloše Zemana na Hradě. Ústavního právníka Jana Kudrnu nijak nepřekvapuje, že se Babiš i přes svůj právní status pokouší o prezidentské křeslo. V pořadu Blesku Epicentrum také zmínil, že případným zvolením by se kauzy Čapí hnízdo nezbavil – případ by se posouval až do té doby, než by ztratil prezidentskou imunitu.

Kudrna není nijak překvapen, že se Babiš pokouší dostat na Hrad, více je překvapen tím, že se kauza Čapí hnízdo protahuje už tolik let. „Případ, který se mi zdá být relativně skutkově a právně jednoduchý. Jak je možné, že jsme museli čekat celých 6 let na to, než se vůbec objeví před soudem? A proč to všechno trvá tak dlouho, když všichni současné od naší místní úrovně politické i právní až po úroveň Evropské unie říkají nebo naznačují, že je to jasná věc,“ uvedl v pořadu Epicentrum.

Nicméně, ústavní právník nepovažuje za raritní, že se člověk s právně pohnutou minulostí snaží probojovat do takto vysokého úřadu. Připomíná, že podobný případ se stal i ve Francii. „Když se bavíme o kandidatuře na prezidenta, tak tu máme případ zhruba dvacet let starý, kdy Jacquesa Chiraca kandidoval na francouzského prezidenta. Byl starostou Paříže a kandidoval s tím, že ho doprovázela také nějaká aféra buď korupčního charakteru, anebo se jednalo o ovlivňování veřejných zakázek,“ připomíná.

Kudrna: Kandidatura soud neovlivní. A zvolení kauzu jen posune

V případě, že bude Babiš zvolen, získá prezidentskou imunitu. Podle Ústavy totiž hlavu státu nelze trestně stíhat. To ale neznamená, že současná kandidatura nějak ovlivní nynější rozhodování soudců, zdůrazňuje právník Blesku.

„Já si myslím, že trestní soudci se musí vypořádat s daleko složitějšími situacemi. V některých případech třeba soudí případy přímo organizovaného zločinu nebo soudí případy, kde jsou obžalovaní skutečně velmi problémové osobnosti, které se neštítí třeba i vydírání, vyhrožování a podobně. Tak si myslím, že tohle pro kvalifikovaného zkušeného dlouhodobého soudce neznamená asi vůbec nic neobvyklého,“ myslí si Kudrna.

Na kauzu by ale samotné zvolení vliv mělo, protože by se případ musel dočasně smést ze stolu, dokud by Babiš úřadoval, dodává odborník.

„Zastaví to běh, ale nehrozí promlčení,“ zdůrazňuje Kudrna. „A další věc, i kdyby náhodou k pravomocnému odsouzení došlo a došlo k trestu odnětí svobody, tak prezidenta republiky nelze zadržet. To znamená, a teď už se bavíme doopravdy hypoteticky, tak ho nelze dopravit do vězení a k výkonu trestu,“ doplňuje. Je tedy možné, že pokud by se Babiš udržel na dvě funkční období, kauza Čapí hnízdo by se znovu otevřela až za deset let.

Mrtvá kauza?

Po deseti letech by se ale mohlo stát, že by se kauza stala ze společenského hlediska „mrtvou“ a „zapomenutou“. Důvodem k celkovému zastavení by ale podle Kudrny mohlo být leda to, že obžalovaný zemře. „Ve chvíli, kdy přestane být prezidentem, tak se v tom řízení pokračuje.“

Ústavní právník nepředpokládá, že by do prezidentských voleb došlo k vyslovení rozsudku. Moderátorka se nicméně optala i na to, co by se dělo v případě, že by k tomu došlo a stihlo by se to. Zde by pak bylo otázkou, zdali by Babiš byl shledán vinný a k jakému trestu by byl odsouzen – tedy zdali by to byl například trest nepodmíněný.

„V takovém případě by to vlastně začalo být zajímavé, protože ani Ústava ani volební zákony a pokud vím, tak ani předpisy, nestanoví, že by musela být osoba, která vykonává funkci prezidenta republiky, bezúhonná,“ míní právník s tím, že by to ale byla určitě velice složitá situace a i by se jednalo o nesmírnou politickou a společenskou zátěž.

Na závěr pořadu Kudrna okomentoval i morální požadavky na hlavu státu. Připomenul, že občas může občanům připadat, že je morální složka trošku upozaděná a je nutné řešit jiné problémy a že v minulosti jsme měli prezidenty, kteří v nějaké míře se soudy problémy měli. Například i Václav Havel.

maxpax ( 5. listopadu 2022 18:03 )

To co říká ten právník, už přeci před ním řekl sám Babiš . Řekl to ten samý den, co oznámil svoji kandidaturu.

Tomasj ( 4. listopadu 2022 11:30 )

za vše může OF? U nás zvítězilo po vzniku ANO v zastupitelstvu také ANO protože měli na kandidátce agenta StB, teďka jim sekunduje sdružení nezávislých, kde je také agent StB, a díky němu si starosta či dřívější místostarosta a radní již vydělali miliony, ti své estébáky budou pořád hýčkat a bránit, díky nim si žijí nadpoměry a v blahobytu.

Tomasj ( 4. listopadu 2022 11:26 )

nepsal jsem o KSČM , ale o KSČ zákon 198/1993 paragraf 2 (2) KSČ byla organizací zločinnou zavrženíhodnou obdobně jako další organizace založené na její ideologii. ... Majulenko, KSČ tvořili její členové , a Váš bod 1/ tedy nějak nesedí

bersimalinecka ( 4. listopadu 2022 09:31 )

je zajímavé že doposud byl klid ale jak nastoupil Babiš co se vyrojilo právníků znalců a dělají větný rozbor všeho co Babiš pronese.A známé figurky oprašují páprsy a čapák. co takhle dozimetr tichočko ticho.hezky pod kobereček

bersimalinecka ( 4. listopadu 2022 09:29 )

když už tak mi ve tvých výpočtech chybí,kolik odvedl do státní kasy.Jinak píšeš pokrytecky abys zachránil kožich některému jinému kandidátovi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa