Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šéf rezerv Švagr pro Blesk o potížích s ruskou ropou: Jaké má Česko zásoby?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, vol, DVL - 
15. srpna 2022
15:35

Po osmi dnech byla v pátek obnovena dodávka ropy ropovodem Družba. Výpadek podle slov ministra Jozefa Síkely nenarušil fungování rafinerií ani trhy s pohonnými hmotami. Šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr v pořadu Blesku Epicentrum hovořil o tom, jak dlouhé přerušení by Česko ohrozilo i jaké další rezervy a na jak dlouho má stát k dispozici.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely výpadek ropovodu Družba nijak nenarušil fungování rafinérií ani trh s pohonnými hmotami.  „Máme pro rafinérii Litvínov zásoby na 90 dnů jejího běžného chodu. To znamená, kdyby se ropovod Družba zastavil, tak tři měsíce by státem vlastněné nouzové zásoby ropy stačily, aby rafinerie běžela. Máme dvě rafinerie, pro druhou Kralupskou rafinerii zásoby nemáme,“ řekl Švagr.

Obě rafinerie podle jeho slov zpracovávají jinou ropu. Rafinérie Litvínov zpracovává ropu z Ruska, rafinerie v Kralupech zpracovává arabskou ropu. „Rafinerie je plně závislá na ropovodu Družba,“ dodal Pavel Švagr. V případě 90ti denního čerpání zásob, by se musela odehrát celá řada procesů, například přesměrování dodávek přes ropovod IKL a TAL.

Podobnou situaci si už Česká republika zažila v roce 2019, upozorňuje Švagr. „Ropovodem Družba tekla kontaminovaná ropa, kterou tady nebylo možné zpracovat, a tak se ropovod zastavil, včetně čištění to trvalo přes měsíc. A zvládli jsme to. Tenkrát nikdo nepoznal, že sem neproudí ropovodem Družba, my jsme uvolnili naše nouzové zásoby ve prospěch rafinerie Litvínov.“ Situace je nyní odlišná, jedná se o globální problém, připustil Pavel Švagr.

Za problém označil to, že druhá česká rafinerie v Kralupech zásoby nemá. „Je to problém. Ve státní energetické koncepci je jeden z důležitých bodů, který nám ukládá, zajistit ropu i pro ropovod Kralupy. Jenomže já jsem předkládal návrh na nákup ropy do vlády x krát a prakticky nikdy nebyla politická vůle, aby se ropa dokoupila.“ Na začátku roku 2020 totiž cena ropy klesla, dneska je téměř stejné množství ropy možné odkoupit za mnohem vyšší ceny.

„My jsme nakoupili plyn za 8,5 miliardy a už ho máme v zásobnících v České republice,“ řekl Švagr. Na kolik dnů by zásoby plynu vystačily, neposkytl předseda jednoznačnou odpověď. „Záleží to na rozhodnutí vlády, na rozhodnutí ministerstva průmyslu a komu by byl ten plyn určen. Takže se nedá říct, jestli by to bylo na jeden den, na deset dnů nebo na dvacet dnů.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 16. srpna 2022 06:01 )

nemám to zase, kam dát, tak třeba sem. Trochu to souvisí:

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda poznamenal, že se Češi s vyšší cenou smířili a obchodní řetězce toho zneužívají. „Je potřeba, aby lidé bedlivě sledovali, za co utrácí. Aby se nenechali, jako ty pověstné ovečky, holit od těchto ‚vykuků‘,“ uvedl v pořadu Partie.

Češi nemají zkušenost s inflací
Podle Jany Matesové Češi navzdory vysokým cenám nemají problém utrácet, protože mají úspory z pandemie nemoci COVID-19. Druhým faktorem je podle ní nedostatečná zkušenost Čechů s vysokou inflací. Tu obyvatelé Česka naposledy zažili v letech 1993 a 1998. „Byla vysoká, ale lidé měli obrovský motiv ustát tu transformaci. Opravdu naslouchali tomu ‚utáhneme si opasky‘ na jeden rok,“ popsala ekonomka rozdíl v chování lidí.

„Ono se to špatně prokazuje. Ale že jsou určité neformální dohody na ceně, to je zjevné. Určitý typ kartelové dohody tam existuje,“ nebojí se říct jasně Kovanda.

vše, co jsem děcka psal v minulosti - musíme si utáhnout opasky, jak říkával v 90. letech Václav Klaus, tohle je jediná zbraň na inflaci, kterou nám tady rozjel, jak se píše i výše, bohužel opravdu Andrej tím, že dal přehršel peněz lidem (do ekonomiky), zrušila se navíc souběžně superhrubá mzda, navíc přezaměstnanost (jen u státních zaměstnanců), tzn. nulová konkurence na pracovním trhu, což nutí zvedat platy. Lidé bohužel stále, podle ekonomů, navíc akceptují tyhle šílené ceny na půltech, místo, aby si odpustili a omezili se, tak utrácí jako zběsilí.
V zákulisí navíc probíhají kartelové dohody, které by měl hlídat Antimonopolní úřad, to jsem tady psal několikrát, to je i o té kontrole marží, stát třeba tohle vzdal u retailových řetězců..

venca_jezpet ( 15. srpna 2022 19:00 )

Asi na tom Líňském letišti má velký zájem někdo z plzeňské větve mafie STAN..

laco.duracka ( 15. srpna 2022 17:47 )

Toto sposobila vlada svojou nekompetentnou militantnou politikou. ODCHOD !!!

Jirik-ta ( 15. srpna 2022 16:27 )

Svetrem navíc k vítězství nad Putinem?

Jirik-ta ( 15. srpna 2022 16:26 )

Nakonec tedy na ten svetr dojde. Ideální by bylo, kdyby ho museli členové stávající vládní garnitury navléknout v nevytopených celách vazební, a posléze i klasické věznice. To, co předvádí, je totiž genocida vlastního národa řízená pravděpodobně ze zahraničí. A kolaborantství bylo vždy trestáno velmi přísně. Přitom tito zloději křičí chyťte zloděje, to když každého, kdo upozorňuje na jejich vládnutí a projevuje nesouhlas, označují jako ruského trolla. Realita je jinde. Potřebujeme ruský plyn, ropu, pšenici, chceme nakupovat, prodávat a vyrábět, mít Rusko za partnera, ne za nepřítele. To není nic jiného, než logická úvaha vedoucí k běžným, a dosud obvyklým standardům. Těch se současnou vládou nedosáhneme. I proto musíme být pořádně slyšet. Homosexuálů a deviantů prý bylo v ulicích Prahy 60 000. Nás musí být 10x tolik. Nejméně. (inadhled)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa