Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Expert řekl, kdy cestovky zdraží zájezdy. A jak změní euro ceny v Chorvatsku?

Aktualizováno -
22. června 2022
15:31
Autor: Markéta Volfová, ula - 
22. června 2022
14:00

Češi po dvou letech covidových restrikcí začínají opět cestovat. Na zájmu o dovolenou se zatím nepodepsala inflace. Češi navíc své zvyky příliš nemění, stále jsou věrní Chorvatsku. Mění se jen způsob dopravy do destinací. Jak se na cestování do Chorvatska podepíše zavedení eura? O tom v Epicentru hovořil místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Jakmile padly u nás a hlavně v zahraničí covidové restrikce, Češi opět začínají cestovat. Cestovní kanceláře si na nezájem o dovolené podle Jana Papeže nestěžují. Navíc, když se ceny zájezdů, navzdory inflaci, nezdražily. Co ale není, to může být.

„Cestovky v letní sezoně nezdraží, pokud se chystají, tak maximálně 10 % svých produktů a produkty, které nakoupily za vyšší ceny. Nedá se očekávat, že cestovky zdraží, to konkurenční prostředí je velké. Ale jiná situace bude zřejmě v zimě nebo v létě příštího roku. Tam bychom se měli připravit, že přijde zdražení o 7–10 %,“  řekl v pořadu Epicentrum místopředseda Asociace cestovních kanceláří.

Inflace zasáhla většinu turistických destinací, podle Papeže jsou tedy ceny většinou stejné jako u nás, navíc je i silná koruna. Přesto předpokládá, že Češi budou kvůli rostoucím cenám jezdit na dovolenou jednou za dva roky, případně ji zkrátí.

Češi ovšem mění způsob dopravy. Létat např. do Chorvatska bylo už trendem v roce 2019. I kvůli drahým pohonným hmotám např. rodiny s dětmi jezdí na dovolené raději vlakem.

Češi jsou Chorvatsku věrní

I když řada lidí objevuje nové destinace, Chorvatsko zůstává stále nepřekonáno, letos se tam podle Papeže opět odebere až milion Čechů.

„My Češi vnímáme dovolenou jinak než např. Němci. Když se nám někde líbí, tak se tam vracíme. Máme rádi pocit, že i k moři jedeme jako na chalupu, kde nemusíme nic řešit. Proto má Chorvatsko a i Řecko věrnou klientelu a tu nepřesvědčíte, aby jela jinam,“ vysvětluje Papež.

Jak změní dovolenou zavedení eura?

Chorvatsko zavádí od ledna euro. Promítne se to do místních cen? Papež je v tomto optimistický. „Většinou po nárůstu cen, po zavedení eura, dochází k poklesu, který trvá 4–5 měsíců. Takže až přijedou čeští turisté, budou ceny už v normálu,“ ujišťuje dovolenkáře expert.

Video  Epicentrum – Jan Papež  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Alva ( 24. června 2022 10:28 )

Nikdy bych do YU nejela, už před 40 lety nás měli za b.l.b,ce a je to tak stále.

Uživatel_5584998 ( 23. června 2022 14:05 )

Proč Chorváti nemohou raději zavést korunu??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa