Sobota 30. března 2024
Svátek slaví Arnošt, zítra Kvido
Oblačno 18°C

Havlíček: „Ano, udělali jsme to blbě.“ O chybách vlády, mrtvém „psovi“ a nejasném rozvolnění

Autor: Pavlína Horáková - 
11. března 2021
05:01

O vládních přešlapech, „psovi za zenitem“, který už na Česko neštěká, ale i o každodenních výhrůžkách hovořil v pořadu Epicentrum na Blesk.cz vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) velmi otevřeně. Přiznal, že v rámci pandemie na tom v Česku nejsme dobře a rozvolňování tak zatím nemá žádný konkrétní plán.

Rozvolňování podle Karla Havlíčka nemůže být na základě toho, co chceme nebo co si představujeme. „Musí to být na základě čísel. Proto jsem i rovněž velmi obezřetný k tomu, abych říkal, co všechno se bude a jak rozvolňovat. Prostě dneska to přesně nevíme,“ uvedl v Blesku.

Video  Epicentrum - Karel Havlíček  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Z protiepidemického pětistupňového systému PES používá vláda při tvorbě rozhodnutí podle jeho slov už jen index rizika. Havlíček pro to, proč už vláda systém PES, podle nějž se v Česku mělo rozvolňovat a otevírat postupně vše, co je v současném 5. stupni zavřené, de facto ignoruje, našel vysvětlení.

„Nikdo nevěděl, že tady bude britská mutace, jihoafrická mutace, prostě se musíme přizpůsobovat tomu válečném stavu s tím, co přichází. A v dané chvíli ten PES je za svým zenitem, budeme se muset řídit jinými ukazateli - a to teď budeme všechno ladit,“ popsal místopředseda vlády, proč už po psovi ve vládě prakticky nikdo neštěkne.

Bez zmatků to nejde, udělali jsme to blbě

Vláda v poslední době opět čelí nové kritice za zmatky v opatřeních. Často mění a ruší to, co vyhlásila teprve nedávno. Jako například zákaz provozu závodního stravování, které hned druhý den rozhodla opět povolit, nebo vyhlášení prodloužené karantény na 21 dní pro rodiny, v nichž nelze izolovat nakaženého člena, kterou pak opět krátila na 14 dní.

Video  „Bude to chtít chladné nervy,“ Středula o chaosu v testování. Za Babišovy útoky děkuje.  - Blesk
Video se připravuje ...

Podle Havlíčka to ale bez omylů bohužel nejde: „To nezvládneme bez nich. Jestli někdo žije v iluzích, že budeme zasedat téměř každý den, budeme přijímat desítky, ne-li stovky opatření, že tam neuděláme chybu, to prostě není technicky možné. To je vyloučené.“

Za zásadní považuje chybu uznat a netrvat na tom, že to bylo geniální rozhodnutí. „Ano, udělali jsme to blbě,“ komentoval rozhodnutí o zavřených závodních jídelnách.

„Měli jsme si to více hlídat, měli jsme tam dát den navíc. A během toho dne se to mohlo ještě vykomunikovat,“ přiznal Havlíček, jenž ještě doplnil: „Ta situace nebyla dobrá. Udělalo se špatné rozhodnutí, ještě v noci jsme si to uvědomili, protože jsme samozřejmě okamžitě dostali zpětné reakce. Není pravda, že jsme to s nikým nekonzultovali, (...) ale je pravda, že jsme si to neověřili na všech stranách.“

Rozvolňování bez plánu a oprávněné výčitky

Havlíček uvedl, že vzhledem k tomu, jak se šíří mutace koronaviru, ale i k tomu, jak vláda několikrát musela vzít zpátečku, si na konkrétní „jízdní řád“ rozvolnění budeme muset ještě počkat.

„V momentě, kdy začneme představovat vize toho rozvolnění a začneme diskutovat to, co se opětovně otevře, v tu chvíli vzbudíme očekávání. A ta očekávání už jsme tady vzbudili mnohokrát v minulosti,“ vysvětlil svůj rezervovaný postoj a jako názorný příklad uvedl snahy rozvolnit skiareály: „Dodnes nám to vyčítají, a částečně oprávněně.“

Jako jednu z klíčových hodnot pro možné rozvolňování označil počty nakažených v nemocnicích: „Tam to číslo určitého rozvolnění bylo na třech tisících. To se domnívám, že si ministerstvo zdravotnictví stále drží…ale je jasné, že první půjdou školy, poté půjdou určité typy obchodů, kde se lidé potkávají méně… dejme tomu prosím čas. A v momentě, kdy se bude situace zlepšovat, tak to budeme postupně zveřejňovat.“

Každodenní výhrůžky

Vicepremiér Havlíček do studia Blesku dorazil i se svou ochrankou. Stejně jako premiér Andrej Babiš (ANO) čelí nepříjemným útokům na svou osobu.

„Nebojím se o sebe, k té práci to patří. Je pravda, že ty výhrůžky jsou, jsou denně a není jich málo… Musím to brát tak, jak to je. Nemůžu si z toho dělat velkou hlavu. Samozřejmě, o rodinu má člověk vždycky strach, ale musím zase korektně říct, že tak, jak vyhrožují mně, tak nikdo mojí rodině nevyhrožuje,“ bere svou situaci sportovně a soudí, že v podobné situaci je většina vládních představitelů na celém světě, a to zejména vzhledem k nepopulárním opatřením, která jsou spojena s bojem proti koronaviru.

Video  Starosta Birke otevřeně o svém dramatickém boji s covidem. Šlo mu o život.  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dessy ( 16. března 2021 04:29 )

A to je taky záměr, mást lidi, dělat nepřehledné psy apod., aby se odvedla pozornost a pak se řeklo, že to bylo na dvě věci. Hodně štěstí v dalších zázračných vynálezech.

dessy ( 16. března 2021 04:11 )

Může mi někdo říci, co udělali a kdy dobře? Při čtení nadpisu jsem vyprskla smíchy, zatím nebyla jediná věc dobře a to je účel

Covid_19 ( 11. března 2021 12:24 )

stačilo od jara opisovat od Němců, ale oni neumí ani přeložit články ze světového tisku ( například o nevhodnosti vrstvit dvě zdravotnické roušky na sebe), to jsou totální nemehla

Covid_19 ( 11. března 2021 12:22 )

když se ve firmě plánuje strategie rozvoje, tak je vždy více možností na základě poptávky, dostupnosti surovin atd, když se něco změní, tak je firma připravená. Oni stát nepřipravili, jen plácali nesmysly a panoval chaos. Když nastane krize, tak nastoupí krizový manažer a tvrdě začne jednat, to se u nás nestalo, blábolilo se dál , stále se jen kecá podle Instagramu a Facebooku, odborníky k tomu nechtěli pustit

krapotkin ( 11. března 2021 12:05 )

A proč by si Bureš nejel na vejlet, když mu to platíme a sami nemíme vystrčit frňák do vedlejší vesnice, páč je v jiném okresu, který už vlasně neexistuje, páč okresy dávno zrušili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa