Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rozvolnění brání mutace, tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“

Aktualizováno -
3. února 2021
13:32
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
3. února 2021
05:30

V Česku se už potvrdily více než tři desítky případů britské mutace koronaviru, která je podle expertů mnohem nakažlivější. Právě kvůli nebezpečným mutacím a aktuálně vysokému počtu nemocných a zátěži v nemocnicích vláda drží přísná opatření, řekl v pořadu Epicentrum Blesku ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Věří, že Česko začne už v průběhu dubna masivněji očkovat. A přiznal, že během tří měsíců ve funkci se stal opakovaně i terčem výhrůžek.

Česko ještě minulý týden opatrně věřilo alespoň v částečné rozvolnění opatření a třeba spuštění vleků ve skiareálech. Místo toho přišla „studená sprcha“ a vláda ještě přitvrdila.

„Můžete nastavit jakákoliv opatření, když je ale lidé nepřijmou, nemůžete očekávat jeho efekt,“ uvedl. Zdůraznil ale, že netvrdí, že by za nadále tristní situaci mohli jenom nezodpovědní Češi. Podle něj je problémem nová a nakažlivější britská varianta. „Nelze neměnit pravidla, když se zcela zásadně mění situace. Musíme reagovat na změny, tou nejzávažnější je i ta britská varianta,“ doplnil s tím, že potvrzených případů bylo k úterý 34, stovky dalších vzorků laboratoře zkoumají.

I proto se podle Blatného od pátku mění podmínky cestování a na cestovatelském semaforu přibude nový, tmavě červený stupeň. Ten přidává povinnost dvojího testu a karantény po návratu z tzv. velmi rizikových zemí. „V celé Evropě se situace nevyvíjí dobrým směrem a je to apel na lidi, aby necestovali... a když už cestují, aby si nepřivezli nákazu,“ doplnil Blatný.

Video  Rozvolnění brání mutace, tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Nemocnice podle Blatného dál čelí obrovskému tlaku, počet hospitalizovaných s covidem se pohybuje kolem šesti tisíc, intenzivní péči potřebuje víc než tisíc lidí. „Už rok odkládáme řadu výkonů a ošetření, které bychom dělali standardně. Lidi to může stát i život. Proto trvám na tom, že by se měly nemocnice uvolnit. My všichni, všech 10 milionů lidí, potřebujeme dostupnost zdravotní péče,“ uvedl Blatný. Říkat termín, kdy nemocnice naplno obnoví péči, je podle ministra „otázkou za milion dolarů“.

Klíčové je podle ministra očkování. Zhruba v květnu by se na řadu v očkovací strategii mohla dostat „zdravá“ a ekonomicky aktivní sféra. Do té doby by podle ministra Jana Blatného (za ANO) měly být naočkovány nejen nejrizikovější skupiny, lidé na 65 let, ale i pacienti s chronickým onemocněním. Co se týče účinnosti vakcín, nadále podle Blatného platí údaj, že by měly očkovaného chránit minimálně půl roku. 

Babiš slibuje další lék

Na sociálních sítích mezitím premiér Andrej Babiš zadoufal, že by i v Česku mohl být dostupný nadějný lék proti koronaviru. „Mám pro vás dobrou zprávu. Velice intenzivně jednáme o novém léku Bamlan od Eli Lilly, který už používají ve Spojených státech, Kanadě, Německu a Maďarsku,“ chlubil se premiér na twitteru.

Na závěr rozhovoru přišla na přetřes i otázka o době fungování Blatného v resortu zdravotnictví. V posledních dnech se totiž spekuluje o možném nahrazení Blatného exministrem a epidemiologem Romanem Prymulou

„Každé ministerské křeslo je dočasné. Nemám pocity ani dojmy ani očekávání. Snažím se pracovat a pracuji stejně jako od počátku. Já jsem klinik a to je to, co dokážu nabídnout, a řadu věcí dokážu řešit i manažersky, a dokud tento požadavek je, tak budu pracovat,“ komentoval Blatný. 

Co se týče vztahu Blatného s Prymulou, ten je podle současného ministra ryze profesní. „Vídáme se v rámci jednání, kde je jako odborník nebo poradce pana premiéra. Nejsme přátelé, že bychom se pravidelně vídali, je to profesní vztah,“ uzavřel. 

Video  Blatný o systému PES: Nová tabulka je připravená, ale není čas na rozvolňování.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Ksel ( 4. února 2021 10:12 )

Blatný se vymlouvá jak malý uličník.

Ksel ( 3. února 2021 20:12 )

Další strašení. Kovidoidi, tedy lidé zmutovaní na bázi vládou uměle vyvolané koronavirové hysterie, mají další propagandistický argument - zmutovaný koronavir. Vládní prikázčici jsou rozhodnuti nás co nejdéle psychicky deptat, co nejdéle buzerovat.

villon ( 3. února 2021 19:25 )

Blatný ať se stará o své prepubertální followery na Tik toku a normálním lidem dá pokoj.

lucie13 ( 3. února 2021 18:08 )

Nevím čím to ředíte, ale ať Vás tedy postihne, co míníte že čtete, že někdo někomu přeje

Jaký máte pane zdroj? Dle ČSÚ máme 156 lůžkových nemocnic, 35 lůžkových s pooperační péčí, 37 TRN a pak nelůžková zařízení. Ročně projde nemocnicemi přes 2.200.000 pacientů. Vzhledem k tomu, že za poslední rok se odsouvají jak operace či preventivní záležitosti a kdo se neprosadí, že tedy hraje větší bolesti než má, péči jako před “covid-krizí” nedostane. Mám takový dojem, že číslo 6.000 není nijak strašidelné, aby to naše zdravotnictví nezvládlo.

A když si to tak spočtete věkem, tak ti dnešní klienti odložení v ústavech budou rodiče těch, co nám tu budovali na věčné časy se Sovětským Svazem a byli zvyklí na to, že jejich “pro­blémy/­zále­žitos­ti” řešil stát- přidělením pracovního místa počínaje. Kdo se narodil až po 1989 nebude mít tak staré rodiče.
My si bydlíme 3 generace pod jednou střechou a jsme tak spokojení.

tomshark ( 3. února 2021 17:25 )

To jednou budete taky a přeji vám, to co vy jim! A máte špatny počet nemocnic, které se na léčení Covidu 19 podílejí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa