Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Děti v karanténě zasedly k počítačům, závislých přibývá. „Hodina denně je až až,“ říká Nešpor

Autor: Pavlína Horáková - 
18. července 2020
05:15

„Zhruba 6 procent českých chlapců splňuje kritéria… pro hráčskou poruchu. U dívek je to méně. Ale maminky holčiček nejásejte! Děvčata častěji ujíždějí na sociálních sítích. “ To jsou slova uznávaného psychiatra, spisovatele a pedagoga Karla Nešpora. A ještě mnohem častěji děti trávily čas u počítače během nouzového stavu, kdy nechodily do školy. Nejen o tom proč děti u počítače tloustnou, jak jim pomoci, ale také v čem tkví nebezpečí fotbalu hovořil v pátečním Epicentru Blesk zpráv.

Mezi některé typické znaky, které u dětí s problémovým chováním mohou rodiče sledovat patří například  tzv. carving neboli bažení  po trávení času u počítače, zhoršené ovládání, časté lhaní a nebo i už nepřehlédnutelné zanedbávání ostatních činností.

Psychiatr specializovaný na léčbu návykových nemocí radí rodičům, aby omezovaly čas, který dítě tráví na internetu. „Dobrá finta je umístit ten počítač tak, aby na něj rodiče viděli,…určitě by dítě nemělo mít počítač a ani telefon u sebe v ložnici," uvedl Nešpor a zdůraznil, že kromě pevných pravidel a odpovědnosti je důležitá i laskavost.

Video  Epicentrum - Karel Nešpor  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Za kritické se podle přednosty z Psychiatrické léčebny Bohnice považují dvě až tři hodiny u počítače. „Je to hodně individuální…Myslím si, že rozumná doba by byla tak půl až hodina denně, to si myslím, že je až až,“dodal svůj osobní názor.

Podle posledních průzkumů by se například děti neměly dostat do styku s televizí do dvou let svého věku a Nešpor ji nedoporučuje ani jako zvukovou kulisu, „Maminky zejména malých dětí, odložte mobily a věnujte se dětem,“ zvolal ve studiu Epicentra.

Více času a pevnější omezení

To co je podle něj kriticky důležité je čas. „Zjistilo se, že rodiče, kteří věnují dost času svým dětem, tak jsou ve výchově úspěšnější….Neznamená to, že si rodič bude s dítětem jen povídat, může to být i společná práce. Zjistilo se, že i takového času si to dítě cení,“ vysvětlil Nešpor a přidal i zajímavou radu: „Někdy rodičům problémových dětí radím to, aby si představili, že to dítě je o nějakých pět let mladší…to znamená více času a pevnější omezení.“

Podle jeho slov výzkumy prokázaly korelaci mezi obezitou a hraním počítačových her. „Dlouhé sezení není jen problém obezity, ale také problém pohybového systému, protože to dítě roste, prodlužují se jeho kosti a s tím by se měli úměrně posilovat svaly, aby tu kostru udržely v nějaké rozumné poloze…to bez fyzické aktivity nejde…Tělěsný pohyb může nahradit hodně léků, ale žádný lék nenahradí tělesný pohyb,“ uvedl v pátečním Epicentru.

Fotbalem k alkoholismu?

Zmínil však také častý problém u sportů, a to pokud začnou být soupeřivé.  „Ukázalo se, že některé sportovní disciplíny dokonce zvyšují riziko návykových problémů. Například fotbal zvyšoval riziko problému s alkoholem, protože po trénincích ti kluci většinou chodili do hospody," poukázal na překvapivé riziko oblíbeného českého sportu.

Psychiatr Karel Nešpor v Epicentru 17.7.2020 Psychiatr Karel Nešpor v Epicentru 17.7.2020 | Blesk:Jakub Poláček

„Čili spoléhat na to ,že ty naše problémy vyřeší nějaké sportovní organizace…, tak to bych rozhodně nedoporučoval,“ řekl Karel Nešpor  a uvedl, že dobrá cesta je s dítětem chodit nebo jezdit na výlety zkrátka dělat něco, co víme, že to dítě zvládne.

Na závěr zmínil i pozitivní vývoj týkající se závislostí u dětí, který se objevuje v poslední době díky zájmu mladší generace o zdravější styl života. „Vypadá to, že u Evropských dětí to ne nějak dramaticky, ale postupně pomaloučku ubývá a to je dobře, jestliže se vaše děti budou v budoucnu zabývat klíčením fazolek mungo a různými cvičeními, bude to lépe, než kdyby posedávali někde po hospodách, kouřili tam, a nebo se věnovali hraní počítačových her,“ řekl Karel Nešpor na závěr pořadu Epicentrum a nezapomněl dodat své typické: „Střízlivosti zdar, přátelé!"

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 18. července 2020 09:25 )

Horalysa, mate púravdu.Ono mnoho lez zpatky se rusila OBEC SOKOLSKA, SKAUT A OREL...Mladi lide maji otocene spektrum zajmu jinam

majojo ( 18. července 2020 06:55 )

Zapomněl dodat, že by měly cvičit jógu a žrát obilné klíčky, to by je jistojistě srovnalo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa