Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dotace na zateplení i dešťovku mění podmínky: Jak získat od státu až 450 tisíc?

  • Autor: Jana Poncarová,ula - 
    15. 11. 2018
    06:30

    Od poloviny října mohou lidé nově žádat o dotace na zateplení, které provedou svépomocí. Není to ale jediná změna v programu Nová zelená úsporám. Příspěvky je nyní možné získat i na stavbu domu v nízkoenergetickém standardu, dříve byly podporované jen pasivní domy. Změny hlásí i dotační program Dešťovka. Přehled novinek a rad přináší Blesk Zprávy.

  • 1.Dotační programy se rozšiřují

    S nástupem podzimu se rozšiřuje dotační program Nová zelená úsporám. Nejvýraznější změny se týkají rekonstrukcí rodinných domů, o něž je mezi žadateli největší zájem. Na příspěvek na zateplení obvodových či vnitřních stěn domů a na výměnu oken dosáhnou nyní i ti, kteří chtějí rekonstrukci svého domu provést svépomocí.

    „Samozřejmě vždy pod odborným technickým dozorem. V takovém případě budou moct mezi způsobilé výdaje zahrnout faktury za materiál nebo zápůjčku nářadí, ale i zmiňovaný technický dozor,“ upřesňuje nová pravidla ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

    Dříve si lidé na zateplení domu nebo výměnu oken museli najímat specialisty. Ministerstvo změnu odůvodňuje nedostatkem stavebních firem na trhu, ale i zkvalitněním rekonstrukcí u lidí, kteří by i tak zateplovali svépomocí. Dotace na zateplení, výměnu oken a dveří může uhradit až 50 procent způsobilých výdajů.

  • 2.Dotace na rolety i nízkoenergetický dům

    Balíček podzimních novinek je ale objemnější. Spolu se zateplením stát podpoří také instalaci venkovní stínící techniky, jako jsou předokenní žaluzie, rolety nebo slunolamy. Tato technika v zimě zabraňuje únikům tepla a šetří náklady na vytápění, v létě zase přispívá k tomu, aby se místnosti nepřehřívaly.

    „Pokud stavebníci zvolí při zateplení domu i venkovní stínicí techniku určenou ke snížení tepelné zátěže, mohou si přijít až na 1 000 korun na metr čtvereční plochy okna,“ dodává Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí.

    Ze změn v programu se mohou těšit i stavebníci, kteří plánují stavbu rodinného domu. Zatímco doposud bylo možné čerpat dotaci pouze na novostavby v pasivním standardu, nyní si mohou o příspěvek říci i stavitelé nízkoenergetického domu. Jedinou zásadní podmínkou je instalace systému řízeného větrání, takzvané rekuperace.

    Stát na stavbu nízkoenergetického domu v takovém případě přispěje 150 tisíc korun. Dotace ve výši 300 tisíc korun na novostavbu v pasivním standardu zůstává. Pokud majitelé novostavbu doplní o další systémy využívající obnovitelné zdroje, například fotovoltaické panely, mohou získat 450 tisíc korun.

    Přijaté žádosti podle oblasti podpory po prvním dnu nové Dešťovky (2.10.2018) Přijaté žádosti podle oblasti podpory po prvním dnu nové Dešťovky (2.10.2018) | Ministerstvo životního prostředí

  • 3.Statisíce na obnovitelné zdroje

    Zateplení domů mohou žadatelé kombinovat i s dalšími úsporami. Například mohou instalovat solární systém pro ohřev vody a vytápění, instalovat malou domácí fotovoltaickou elektrárnu, využívat teplo z odpadní vody nebo pořídit nový ekologický zdroj vytápění. Nově mohou žadatelé získat dotaci 150 tisíc korun na kombinaci fotovoltaického systému s tepelným čerpadlem.

    Program Nová zelená úsporám lze propojit s kotlíkovými dotacemi, z nichž mohou majitelé domů dostat finanční podporu na výměnu starého kotle za nový ekologický zdroj. Z Nové zelené úsporám je od poloviny října možné získat rovněž příspěvek na výměnu starých kamen za nový zdroj. Nově není nutné mít u toho současně zateplený dům.

    Fotovoltaické panely Fotovoltaické panely | Profimedia

  • 4.Bez papírových dokumentů

    K vyřízení dotací by nově měla stačit jen elektronická komunikace s úřady. „Žadatelé mohou zasílat žádosti i veškeré související dokumenty přes internet. Dotaci tak vyřídí kompletně z pohodlí domova bez nutnosti posílat dokumenty poštou či chodit na pobočku SFŽP, jak tomu bylo doposud,“ konstatuje Petr Valdman.

    Fotovoltaické panely Fotovoltaické panely | Profimedia

  • 5.Co podporuje Nová zelená úsporám?

    Renovace rodinných a bytových domů (zateplení fasády, střechy, stropů, výměna oken a dveří, venkovní stínicí techniku)

    Stavbu rodinných a bytových domů v tzv. pasivním standardu (pasivní domy)

    Solární termické a fotovoltaické systémy

    Zelené střechy

    Využití tepla z odpadní vody

    Systémy řízeného větrání se zpětným získáváním tepla (ZZT) – rekuperace

    Výměnu zdrojů tepla za tepelná čerpadla, kotle na biomasu…

  • 6.Dešťovka pro celé Česko

    Záměrem programu je zlepšit hospodaření se srážkovou a odpadní vodou v domácnostech. Příspěvek na nejjednodušší systém, kdy nádrž zachytává srážkovou vodu určenou jen k zalévání zahrady, byl doposud přístupný pouze domácnostem z oblastí postižených kritickým nedostatkem pitné vody. Nově o něj mohou zažádat domácnosti z celé České republiky.

    „Jestliže se mohly dosud o dotaci ucházet domácnosti zhruba z tisícovky obcí, nyní mají šanci i obyvatelé v dalších asi pěti tisících obcí,“ dodává ministr životního prostředí Richard Brabec. Výše příspěvku na nejjednodušší dotovaný systém se může vyšplhat až na 55 tisíc korun.

    Program přispívá nejen na vybudování zásobníků na dešťovou vodu, ale také na další dva typy systémů, díky nimž lze srážkovou vodou rovněž splachovat nebo lze recyklovat odpadní vodu z domácnosti. Také o tento příspěvek mohou žádat lidé z celé České republiky. Výše dotace je v tomto případě až 105 tisíc korun.

    Ministr životního prostředí Richard Brabec představuje další novinky v programu Dešťovka Ministr životního prostředí Richard Brabec představuje další novinky v programu Dešťovka | ČTK

  • 7.Dešťovka i do chat a chalup

    Podporu z dotačního programu Dešťovka úřady rozšiřují nejen plošně – zatímco dříve byl určený pro majitele rodinných domů, nyní mohou o dotace žádat také lidé trvale žijící v rekreačních objektech. Musí ale prokázat, že skutečně slouží k trvalému bydlení.

    „Jde například o doklad o platbě za pravidelný odvoz odpadu, za spotřebu vody či energie. Případně bude možné doložit potvrzení starosty obce, že objekt žadatel užívá k trvalému bydlení. Potvrzení o trvalém bydlišti stačit nebude,“ říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, z jehož rozpočtu je program financován.

    Dešťovka i nadále podporuje vedle majitelů rekreačních, rodinných a bytových domů také vlastníky obytných částí zemědělských usedlostí.

    Ani kapka nazmar Ani kapka nazmar | archiv Blesku

  • 8.Dotace na úpravu jímky

    Dotaci je nyní navíc možné uplatnit nejen na pořízení zcela nových nádrží, ale také na úpravu například nepoužívané jímky, do níž lze následně srážkovou vodu zachytávat. Žadatelé, kteří budou systém instalovat do novostavby, budou mít nově na realizaci celého projektu dva roky.

    Další novinkou je rovněž zjednodušení vyřízení dotací. Žadatelé totiž nově mohou podat žádost s potřebnými dokumenty pouze elektronicky, přes informační systém programu nebo prostřednictvím datové schránky.

    Zachytávání dešťové vody může výrazně pomoci v obdobích sucha. Zachytávání dešťové vody může výrazně pomoci v obdobích sucha. | Profimedia.cz

  • 9.Na co můžete získat příspěvek?

    • Zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady – dotace až 55 tisíc korun

    • Akumulace srážkové vody pro zalévání zahrady i splachování v domácnosti – dotace až 65 tisíc korun

    • Využití přečištěné odpadní vody jako vody užitkové s možným využitím vody srážkové – dotace až 105 tisíc korun

    Výše dotace je přitom až 50 procent z celkových způsobilých výdajů.


    Další tipy najdete na portálu Finexpert.cz

    Zachytávání dešťové vody může výrazně pomoci v obdobích sucha. Zachytávání dešťové vody může výrazně pomoci v obdobích sucha. | Profimedia.cz

     

     

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi