Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po úrazech umírá 100 dětí ročně, prázdniny jsou kritické. Co řeší pojištění?

  • Autor: ula - 
    29. 6. 2018
    06:25

    S příchodem teplého počasí rostou počty dětských úrazů. Strmější nárůst je pak během prázdnin, kdy jsou děti aktivnější, zkoušejí různé sporty a jsou vystaveny větším pokušením. K úrazu mohou přijít i na letních táborech, nebo mohou někomu způsobit škodu, což by se mohlo ve výsledku zasáhnout do rodinného rozpočtu. Pojišťovny nabízejí různé produkty, pomocí kterých můžete svoje ratolesti pojistit.

  • 1.Častěji se zraní chlapci než dívky

    „V Česku se každoročně zraní zhruba 300 tisíc dětí, trvalé následky si odnáší jedno procento z nich. Na následky úrazu v Česku ročně umírá zhruba 100 dětí,“ říká Jan Marek, tiskový mluvčí pojišťovny Generali.

    Smutné statistiky stoupají samozřejmě hlavně o prázdninách, kdy se pojišťovny shodují na tom, že je o 20 až 30 procent více úrazů a to nejen u dětí, ale i u dospělých. Navíc jejich počet rok od roku roste.

    Z dat českého registru dětských úrazů vyplývá, že při závažných úrazech s nutností hospitalizace je poměr chlapců a dívek při volnočasových aktivitách 60/40, s celkovou mírou úmrtnosti až trojnásobně větší u chlapců. Dvě třetiny úrazů (67 procent) se přihodí v teplých měsících od dubna do září, s maximem v prázdninových měsících. V období letních prázdnin se přihodí takřka celá čtvrtina všech úrazů (24 procent). Nejčastěji se zraní chlapci ve věku od 15 do 19 let a dívky staré od 10 do 14 let.

    O prázdninách stoupá počet úrazů dětí O prázdninách stoupá počet úrazů dětí | iStock

  • 2.Zranění z kola i trampolín

    Nejčastěji si děti přivodí podvrtnuté kotníky, poraněné prsty horních končetin, včetně jejich zlomenin.

    „Když už se dítě zraní, obvykle k tomu dochází během jeho volnočasových aktivit. Pohledem četnosti pak následují úrazy, které se odehrají v kulisách domova a pomyslné třetí místo zaujímají úrazy přímo související se sportem,“ řekla Blesk Zprávy Ivana Buriánková z České pojišťovny.

    „Jde o zranění nejčastěji způsobená při jízdě na kole, kolečkových bruslích či při hraní fotbalu. V poslední době se pak stále častěji setkáváme s poraněními vzniklými při dovádění na zahradních trampolínách a v rostoucí míře se objevují také zranění způsobená při jízdě na longboardech, skateboardech apod.,“ uvedla.

    Děti se mohou zranit i při obyčejné zábavě venku Děti se mohou zranit i při obyčejné zábavě venku | iStock

  • 3.Nepojištění pořadatelé mohou být problém

    „Pokud děti vyjíždí na tábor, měly by být pojištěné nejen ony, ale také organizace, které danou aktivitu nabízí. Bohužel se dneska setkáváme s tím, že některé tyto organizace pojištění nemají a to je pak problém,“ řekla Dana Míchalová ze společnosti Partners.

    Pokud děti jedou na tábor do Česka, tak jim krytí poskytne základní zdravotní pojištění. V zahraničí to však stačit nemusí. Stejně tak pokud dítě vyráží na tábor, kde bude provozovat nějaké náročné sporty, nebo i vysokohorskou cyklistiku, měli byste jej připojistit právě na provozování těchto aktivit.

    „Zároveň byste měli sjednat pojištění odpovědnosti. Děti jsou neopatrné a i nechtěně mohou někomu způsobit úraz nebo jinou újmu. Tato pojistka by měla krýt celou rodinu a je zahrnutá např. v rámci pojistky domácnosti,“ uvedla Míchalová.

    Při sjednávání pojištění byste si měli dávat hlavně na výši pojistných limitů. Může se zdát, že půl milionu je dostačující, ale pokud se vám zraní dítě a hrozí, že bude mít dlouhodobé trvalé následky, je rozhodně lepší volit vyšší pojistný limit.

    Jaká pojištění nabízejí konkrétní pojišťovny?

    Děti se mohou zranit i při obyčejné zábavě venku Děti se mohou zranit i při obyčejné zábavě venku | iStock

  • 4.Generali

    „U nás se toto pojištění jmenuje jednoduše „Krátkodobé skupinové úrazové pojištění“. V jeho rámci mohou být děti pojištěné na 10, 20 nebo 30 dní,“ vysvětluje Marek, mluvčí pojišťovny.

    Pojištění může zahrnovat tuto pojistnou ochranu:

    •  smrt úrazem (pojistná částka 10 000 korun)
    •  trvalé následky úrazu (pojistná částka 100 nebo 200 tisíc korun)
    •  denní odškodné za vyjmenované úrazy (50 korun)

    „Pojistit dítě určitě rodinný rozpočet nezruinuje. Cena záleží na počtu dnů a výši pojistných částek - rozpětí je kolem 25 korun za 10 dnů až po 200 korun za 30 dnů,“ říká Marek.

    Krizové prázdniny jsou tu: Ročně umírá na následky úrazů 100 dětí. Pojistěte je! Krizové prázdniny jsou tu: Ročně umírá na následky úrazů 100 dětí. Pojistěte je! | Profimedia

  • 5.ČSOB pojišťovna

    „Krátkodobé pojištění úrazů dětí (pro potřeby dětského tábora a dalších letních akcí) řešíme v ČSOB Pojišťovně produktem Hromadného úrazového pojištění. Toto pojištění není vymezeno pouze na standartní období školního roku, ale můžeme pojistit například klasické letní tábory, příměstské tábory, skupinové výlety, či zájezdy a nebo například sportovní turnaje, tedy akce, které trvají třeba jen jeden den a nebo i několik týdnů. V jedné pojistné smlouvě je takto možné pojistit celou skupinu dětí, která se akce účastní,“ řekl pro Blesk Zprávy Petr Milata, mluvčí pojišťovny.

    Cena se liší podle celkové doby pojištění. Při základním pojistném krytí se jedná o korunovou položku (cca šest korun za jedno dítě na jeden den). Delší doba trvání akce (třeba 14denní dětský tábor) a vyšší pojistné částky pak logicky stojí více. Podle počtu dětí je možné výslednou cenu pojistného snížit až o 15 procent.

    Jedou děti na tábor? Pojistěte je! Jedou děti na tábor? Pojistěte je! | iStock

  • 6.Česká pojišťovna

    Pojištění se jmenuje Krátkodobé úrazové pojištění mládeže. „Je možné ho sjednat v délce trvání od 1 dne až do 1 roku. Je možné vybrat z několika rizik – hospitalizace následkem úrazu, doba nezbytného léčení, trvalé následky úrazu a smrt následkem úrazu. Pojistit lze jak běžné aktivity včetně sportovních, tak i adrenalinové zážitky např. potápění, horolezectví, atd.,“ vysvětluje Ivana Buriánková.

    Pojistné začíná na pěti korunách za jeden den, na týden zaplatí klient 23 korunn u základního krytí, celé prázdniny pak stojí od 68 korun, záleží jaká rizika a pojistné částky si klient zvolí.

    „Variantou na dětský tábor může být i tuzemské cestovní pojištění. V rámci tuzemského cestovního pojištění je totiž možné sjednat právě úrazové pojištění (kryje rizika trvalých následků, doby nezbytného léčení a smrti úrazem), k tomu pak i třeba pojištění zavazadel. Tuzemské cestovní pojištění naopak neobsahuje pojištění léčebných výloh, neboť toto mají Češi na území České republiky hrazeno ze svého zdravotního pojištění,“ doplňuje mluvčí pojišťovny.

    Jedou děti na tábor? Pojistěte je! Jedou děti na tábor? Pojistěte je! | iStock

  • 7.Česká podnikatelská pojišťovna

    „V nabídce má ČPP produkt Skupinové úrazové pojištění Filip Plus, které se dá použít pro skupinu v případě např. rekreace, sportovní akce nebo právě pro děti na školu v přírodě či například tábor. Pojištění může být sjednáno dokonce na hodiny nebo dny, nebo i na měsíce (roky),“ vyjmenovává Renata Čapková, mluvčí pojišťovny.

    V rámci tohoto skupinového úrazu je možno zvolit připojištění trvalých následků úrazu, smrt následkem úrazu, denní odškodné za léčení následků úrazu a pobytu v nemocnici z důvodu úrazu či připojištění zlomenin. U dětí je vstupní věk 0 let a mohou být pojištěny do 18 let. Je možno pojistit děti např. i děti na příměstských táborech na část dne,“ připojuje Čapková.

    Úrazová rizika pro děti je možné sjednat v ČPP u IŽP EVOLUCE PLUS pro dospělé a IŽP ŠTÍSTKO pro děti. Na jedné smlouvě EVOLUCE PLUS je zahrnuto až 5 samostatně pojištěných dětí, v rámci tzn. „automatických“ dětí jsou pojištěny pro úrazová rizika všechny děti s prokázaným vztahem k pojištěnému dospělému.

    Jedou děti na tábor? Pojistěte je! Jedou děti na tábor? Pojistěte je! | iStock

  • 8.První klubová pojišťovna

    „Krátkodobé úrazové pojištění pro děti se u nás běžně nesjednává. Máte-li aktuální společné rodinné pojištění s dostatečným krytím pro pojištění vážného úrazu s dlouhodobými nebo trvalými následky, není speciální dětské pojištění zapotřebí,“ říká šéf pojišťovny Marek Orawski.

    Základní denní odškodné závažného úrazu lze vybírat v rozmezí 250 až 1500 korun za den. Pojištění je vypláceno při úrazech s dobou léčení nejméně 70 dní. Výše denního odškodného podléhá progresi. U úrazů s dobou léčení 70–100 dní vyplácíme denní kompenzaci ve výši zvoleného denního odškodného (a to i zpětně za prvních 70 dní). Od 101. dne léčení dostanete za každý den jeho dvojnásobek, od 181. dne čtyřnásobek, a tak se plnění u závažných úrazů vyšplhá od 250 tisíc až k 1,5 milionu za rok.

    „Pojistnou částku pro trvalé následky lze zvolit od jednoho do šesti milionů korun. Za banální úrazy pojistné plnění nevyplácíme. Bolestné za zlomený prst u PKP její členové jednoduše čekat nemohou. Chceme, aby se naši členové pojišťovali proti vážným úrazům. Rozhodli jsme se totiž zaměřit na podstatu úrazového pojištění a finanční pomoc poskytovat tam, kde je skutečně potřeba,“ zdůrazňuje Orawski.

    Úrazové pojištění na trvalé následky při pojistné částce čtyři miliony korun a denním odškodném 500 korun (500 000/rok) je 5 900 Kč ročně / 492 Kč měsíčně. Protože pojišťovna vrací nespotřebované pojistné, je možné odhadnout, že klient dostane zpět 1200 Kč. Vše lze sjednat online a kdykoli zrušit.

Zobrazit celou diskusi