Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Praha je pětkrát dražší než Ústí. Byty v krajských městech zdražily o desetinu

Autor: ČTK, ula - 
15. září 2016
10:32

Prodejní ceny bytů v Praze a krajských městech vzrostly v letošním 2. čtvrtletí meziročně o 11,1 procenta na 45 tisíc korun za metr čtvereční. Nejdražší byla Praha s průměrnou cenou 60 300 Kč, naopak v nejlevnějším Ústí nad Labem to bylo 11 400 Kč. Vyplývá to z údajů portálu CenovaMapa.org

V porovnání s prvním čtvrtletím se ceny zvýšily o 6,1 procenta, což je vůbec největší mezičtvrtletní růst od roku 2010. Ceny vzrostly v deseti ze čtrnácti krajských městech. Celkem se za druhé čtvrtletí prodalo zhruba 6 400 bytů za 19,6 miliardy korun. Téměř dvě třetiny připadaly na Prahu. Údaje za Středočeský kraj jsou vypočítány jako průměr za okresy Benešov, Beroun, Kladno, Mladá Boleslav, Praha-východ a Praha-západ.

Nejdražší jsou novostavby

Nejdražší byly byty v developerských projektech, kde v průměru vyšel metr čtvereční na 57 600 korun, naopak nejlevnější v panelových domech s průměrnou cenou 34 000 korun.

V mezičtvrtletním srovnání vzrostly prodejní ceny nejvíce v Plzni (o 14,4 procenta), Karlových Varech (o 10,7 procenta) a Pardubicích (o 9,9 procenta). Růst v Karlových Varech je ale způsoben nízkými cenami (52 procent průměru) a malým objemem prodejů. Naopak nejvíce ceny klesly v Jihlavě, o 3,5 procenta.

V hlavním městě nové byty ubývají

„Zvyšující se ceny nemovitostí v Praze v posledních třech čtvrtletích jsou odrazem několika základních faktorů. Vyšší poptávky po bytech, nízkých úroků hypoték a nyní zejména úbytkem volných nových bytů, neboť v Praze se v posledních třech letech zásadně zbrzdil proces povolování nových bytových projektů,“ uvedl jednatel portálu Milan Roček.

Nejvíc se prodávají „paneláky“

Ve druhém čtvrtletí se prodalo o téměř tisíc bytů více než v prvním. Z toho téměř polovina připadala na Prahu. „V celé republice se nejvíce prodejů uskutečnilo v panelových domech, téměř 2500 z celkových 6 400 prodejů.

Výjimku tvoří Praha, kde díky rozvinutému developerskému trhu bylo nejvíce prodejů v developerských projektech. Z celkových téměř 3000 prodaných bytů v Praze se jich v developerských projektech prodalo 1300,“ doplnil manažer oddělení nemovitostí Deloitte Petr Hána.

Zobrazit celou diskusi