Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mikropůjčky jsou plné pastí. Aneb jak vás může zruinovat pár tisíc korun

  • Autor: ula - 
    2. 12. 2015
    16:30

    Zní to jako drobnost. Něco úplně malého, dokonce mikro. Jenže z mikropůjčky se může stát pořádně velký problém. Blesk.cz dal dohromady seznam největších chytáků, na které si u mikropůjček musíte dát pozor.

  • 1.Co to vlastně mikropůjčka je?

    Možná ji budete znát pod jinými názvy – půjčka před výplatou, půjčka pro
    nezaměstnané, půjčka bez doložení příjmů, SMS půjčka. Už samotný název by vás měl varovat. „Je to půjčka v řádu menších tisíců na pár týdnů. Obvykle se neuvádí úrok ani RPSN, ale jen kolik vrátíte. Úroky jsou totiž zpravidla astronomické,“ říká Lucie Tvarůžková, ředitelka Zonky. Firma, která po vás nechce potvrzení o příjmu, na vaší naivitě pořádně vydělá.


    Co to vlastně mikropůjčka je? Co to vlastně mikropůjčka je? | Profimedia

  • 2.Jen malé peníze

    Tomuto pocitu nikdy nepodléhejte. I z malých půjček se může stát velká noční můra. Možná se vám zdá, že budete splácet nízké částky, ale když si řádně prostudujete smlouvu, přijdete na to, že zaplatíte vysoký úrok a celou řadu skrytých poplatků.


    Jen malé peníze Jen malé peníze | Profimedia

  • 3.Tady je každá rada drahá. Doslova

    Pokud o půjčku žádáte po telefonu, raději si dopředu zjistěte, jestli není linka zpoplatněná. Pokud vás chvíli nechají čekat na drátě, chvíli vám budou pouštět Vivaldiho, třikrát vás přepojí a teprve potom se dozvíte, jak s vámi půjčku vyřídí, můžete si být jistí, že za tuhle informaci draze zaplatíte.

     

    Tady je každá rada drahá. Doslova. Tady je každá rada drahá. Doslova. | Profimedia


  • 4.Přečtěte si obchodní podmínky

    A hledejte společnosti, které je píšou srozumitelně. Se společnostmi, jejichž podmínky mají i několik set stran, vůbec neztrácejte čas. Jejich cílem není vám službu vysvětlit a jednat fér. Nezapomeňte se zaměřit na splátky, úroky, sankce, formy splácení úvěru a způsob komunikace s poskytovatelem půjčky.

     

    Přečtěte si obchodní podmínky Přečtěte si obchodní podmínky | Profimedia

  • 5.Poplatek není úrok

    Za mikropůjčku klienti platí často pouze jednorázový administrativní poplatek za zpracování žádosti o úvěr. Ten může být nesmyslně vysoký a nepočítá se do úroků. To znamená, že se nevrací, když klient půjčku předčasně
    splatí. Zároveň prohlubuje nevýhodnost mikropůjček. „Na poplatky je dobré informovat se předem, v nekonečně dlouhých podmínkách a ceníku často nejde rozumně dohledat, kolik bude půjčka stát,“ radí Tvarůžková.

     

    Poplatek není úrok Poplatek není úrok | Profimedia

  • 6.Vysoké sankce

    Mikropůjčkové společnosti s poplatky za prodlení od začátku počítají jako se zdrojem zisku.

     

    Pokud k půjčkám lákají lidi bez příjmů nebo neověřují registry dlužníků, budou přitahovat hlavně klienty, kterým už jinde nepůjčí. Smluvní podmínky pak bývají nastaveny tak, aby firma vydělala i na tom, že splátku pošlete
    pozdě. Úvěrové společnosti si účtují běžně třeba deset procent z půjčené sumy za každý týden prodlení.


    Vysoké sankce Vysoké sankce | Profimedia

  • 7.Odložení splátek, co vám zlomí vaz

    Pokud máte pocit, že byste mohli někdy v budoucnu mít potíže se splácením, raději se dopředu informujte, jestli poskytovatel půjčky neklade ve splácení překážky nebo pozdní splácení dále nezpoplatňuje.

     

    Mikropůjčkové společnosti také zhusta nabízejí odložení splátek – ne proto, že by s vámi měly soucit, ale proto, aby na tom vydělaly. Poplatek za prodloužení úvěru se pohybuje od desetikorun do několika tisíc. Tímto poplatkem ale neumořujete dluh – jen si kupujete možnost splácet úvěr později.

     

    Odložení splátek, co vám zlomí vaz Odložení splátek, co vám zlomí vaz | Profimedia


  • 8.Dvakrát měř, jednou řež



    V případě mikropůjček se obezřetnost vyplatí dvojnásob. Určitě nevydržíte do výplaty? Je výdaj, na jaký si plánujete půjčit, opravdu nezbytný? Zvládnete půjčku včas splatit? Mikropůjčka se jeví jako vítaná pomoc, ale pokud máte v plánu si ji brát na splácení jiných půjček, kvůli vymazání záznamu v registru dlužníků, který máte kvůli jiným bankovním i nebankovním úvěrům, dejte od ní ruce pryč.  Hrozí vám spirála dluhů, ze které se už nedostanete.

     

    Dvakrát měř, jednou řež Dvakrát měř, jednou řež | Profimedia