Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ceny bez DPH, práce na „dobré slovo“. Nejčastější triky nepoctivých řemeslníků

  • Autor: ula - 
    20. 11. 2015
    06:15

    Prověřili jste si řemeslníka na internetu a hodláte mu svěřit rekonstrukci či opravu domu? Tak si nezapomeňte sepsat dobrou smlouvu. Nicméně pozor na triky, kterými se nás řemeslníci snaží napálit. Domácí ekonomka vám přináší přehled toho, na co si dát při jednání s řemeslníky pozor.

  • 1.Tak to dáme bez smlouvičky, ne?

    „Tak to dáme bez smlouvičky, ne?“ „Tak to dáme bez smlouvičky, ne?“ | Profimedia

    Pokud jste si vybrali řemeslníka na doporučení známých či rodiny, může vám nabídnout, že vám práci odvede na „dobré slovo“, tedy bez smlouvy a samozřejmě levněji. To je sice výhoda, ale nese s sebou značná rizika. Pokud nebude o práci žádný záznam, tak se v případě problémů nedomůžete svých peněz, stejně tak nebudete mít nárok na reklamaci.

     

    Pokud si písemně nedohodnete, jaké materiály budou použity, může řemeslník použít nekvalitní. A to může i ohrozit váš život. I když je tedy řemeslník na doporučení, raději sepište smlouvu, v případě menších oprav si nechte vystavit alespoň potvrzení o zaplacení.

  • 2.To se musí celý předělat!

    „To se musí celý předělat!“ „To se musí celý předělat!“ | Profimedia

    Stalo se vám někdy, že jste potřebovali opravit dvě zásuvky a řemeslník vám řekl, že se musí předělat veškeré elektrické rozvody? To je jeden z klasických triků, jak z vás vytřískat peníze. Nenechte se tedy přemlouvat k bezdůvodným opravám. Co funguje, nechte, jak je.

  • 3.Tak přesně tuhle částku zaplatíte.

     

    „Tak přesně tuhle částku zaplatíte.“ „Tak přesně tuhle částku zaplatíte.“ | Profimedia

    Cenu, kterou vám řemeslník vypočítá předem jako odhad, většinou použije jen proto, aby vás nalákal. Pak začne práce, najednou se objeví další náklady jako doprava, dodatečný materiál a najednou máte z výsledné ceny dvojnásobek. Sepište pořádnou smlouvu o dílo, ve které bude jasná cena a přesný rozpis práce. Při stanovení ceny odhadem může řemeslník cenu navýšit až o 20 procent. Pokud cena stoupne výš a řemeslník vás neupozorní, můžete od smlouvy odstoupit.

     

  • 4.Další verze věty Tak přesně tuhle částku zaplatíte.

    Další verze věty „Tak přesně tuhle částku zaplatíte.“ Další verze věty „Tak přesně tuhle částku zaplatíte.“ | Profimedia

    Až z faktury se mnohdy dozvíte, že částka, na které jste se dohodli, byla bez DPH. Je to oblíbený trik malých firem a neplátců DPH. Nezapomeňte tedy na DPH a připište jej i k ceně díla dohodnuté ve smlouvě.

  • 5.Tohle my neděláme!

    „Tohle my neděláme.“ „Tohle my neděláme.“ | Profimedia

    Zateplujete dům a měníte okna. Jenže firma má smlouvu na fasádu a za okna považuje jen to, co se nachází venku. Venku vypadá vše v pořádku, uvnitř se válí hromada sutin. Nezapomeňte zanést do smlouvy, že firma po sobě uklidí a uvede vše do patřičného stavu.

  • 6.Už to bude hotový.

    „Už to bude hotový.“ „Už to bude hotový.“ | Profimedia

    Větu, že už bude práce hotová, jste slyšeli mockrát. A konec je přitom v nedohlednu. Pokud si nesjednáte pevnou cenu a budete souhlasit s hodinovou sazbou, budete platit za účast na stavbě, ne za práci. Zaneste proto do smlouvy přesný termín dokončení práce a za jeho překročení penále a nezapomeňte dodat, kdy se kvůli prodlení stává smlouva neplatnou.

  • 7.Dojedeme za vámi kamkoliv!

    „Dojedeme za vámi kamkoliv.“ „Dojedeme za vámi kamkoliv.“ | Profimedia

    Občas můžete narazit na firmu, která má skvělé ceny a tvrdí, že za vámi dojede kamkoliv. Jenže pozor, za ujeté kilometry si pak naúčtuje přemrštěné ceny. Do smlouvy tedy zaneste i náklady za dopravu.

  • 8.Pustíte mě dovnitř?

    „Pustíte mě dovnitř?“ „Pustíte mě dovnitř?“ | Profimedia

    Trik, na který už doplatila řada seniorů. U dveří zazvoní muž, vydává se za řemeslníka a nabídne, že opraví střechu nebo rozvody. Případně nabídne, že něco zkontroluje. Pak vás okrade nebo na střeše či rozvodech napáchá škodu a vezme si za to peníze. Dávejte si na tyto podvodníky pozor a nepouštějte je do bytu.

jerry ( 20. listopadu 2015 12:40 )

Jinými slovy, státní kasa se musí bezpracně přiživit na kdejakém melouchu.

blesk0plesk ( 20. listopadu 2015 08:52 )

Nejen podvádět. Kapitalismus je zločin sám o sobě. Proto si musíme proti minulosti platit mnohem více policajtů, prokurátorů, soudců, úředníků, politiků a co já vím jakých jiných nemakačenků a darmožroutů!

blesk0plesk ( 20. listopadu 2015 08:49 )

Od r.1991 podnikám v oblasti obchodu a poctivě platím daně a poplatky. Znám však mnoho OSVČ z oblasti služeb (stavebnictví, servisy ....) Neznám jediného, který by nebyl rok co rok "ve ztrátě" platí minimum státu a přitom postavili luxusní domy pro sebe a děti, kupují si často drahá auta a jezdí na drahé dovolené. Investují do drahých kovů a obrazů. Je to prostě tím, že šidí stát a nás všechny. Předpokládám, že to tak dělá většina OSVČ a proto je správné to co chce ministr Babiš.

istyl ( 20. listopadu 2015 08:38 )

abychom se touhle babišománií protiremeslnickou politikou nedostali do stavu, ze nebude kdo vam vymést komin, kdo opravit bojler, ci topeni, kdo provest male zednicke práce, ci kdo opravi strechu...a nebo za velke peníze...ale kdo z nas na to ma?

istyl ( 20. listopadu 2015 08:30 )

podle toho, co rikaji sami remeslnici, si tu nižší cenu vyzaduji sami zakaznici...ti nemaji tolik penez, aby si dovolili cenu s DPH...podle me je to cesta do pekel(protože ten vylouceny remeslnik to bude delat i na cerno a uplne mimo evidenci)...chybejici finance naleznete, ne u remeslniku, ale u zamestnancu statni spravy...viz odchodne, ruzne zlate padaky,vytunelovane statni firmy, renty policistu, nerizene odmeny mimo mzdy...

Zobrazit celou diskusi