Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejčastější oběti dluhových pastí? Matky samoživitelky

Nezbytná vydání samoživitelek jsou o čtvrtinu vyšší než v úplných rodinách.
Nezbytná vydání samoživitelek jsou o čtvrtinu vyšší než v úplných rodinách.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ula - 
13. října 2015
06:30

V každé sedmé domácnosti s dětmi se stará o potomky pouze jeden z rodičů. V devíti z deseti případů jsou to ženy. Uvádí to Český statistický úřad. Matky samoživitelky se tak často potýkají s nedostatkem financí a jsou náchylnější k půjčkám, ve snaze dopřát dětem to nejlepší. Díky tomu se velmi často ocitají v dluhové pasti.

Ženy sice přistupují k finančním otázkám mnohdy zodpovědněji než muži, matky samoživitelky pod tíhou okolností často přístoupí k půjčce na spotřební zboží. To obvykle bývá začátek jejich problémů při splácení dluhů.

„Nejvíce zadlužených žen (27 procent) je ve věku 35 až 44 let, kdy se většina z nich věnuje výchově malých či dospívajících potomků. Péče o děti přináší navíc zvýšenou potřebu finančních výdajů,” říká z klientských zkušeností Markéta Fixová ze společnosti KRUK.

„Ženy v této věkové kategorii vykrývají nedostatek příjmu nejčastěji půjčkami v hodnotě mezi 20 a 30 tisíci Kč. Průměrný dluh je o něco vyšší. Pohybuje se na úrovni 37 tisíc Kč,” dodává Fixová.

Nejvýraznější položkou je bydlení

Nezbytná vydání samoživitelek jsou o čtvrtinu vyšší než v úplných rodinách. Tam ukrajují základní životní potřeby, jako je bydlení, ošacení, potraviny a doprava 37 procent čistých peněžních vydání, kdežto u samoživitelek téměř polovinu (přes 46 procent).

Největší rozdíl je ve výdajích na bydlení. Samoživitelky za ně utratí přes čtvrtinu celkových vydání, úplně rodiny necelou pětinu.

Dítě na prvním místě

„Domácnosti s jedním členem jsou velmi citlivé na jakékoli výkyvy v příjmu. Pokud by totiž došlo k výpadku pravidelných příjmů, např. z důvodu ztráty zaměstnání či dlouhodobé nemoci, musí všem dopadům těchto vlivů čelit matka samoživitelka sama,” vysvětluje Markéta Fixová a připojuje: „Riziko přináší rovněž snaha uspokojit potřeby dětí. Rodič chce pro své dítě to nejlepší a je schopen vyhovět jeho přáním i přes nepříznivou finanční situaci v rodině. To může vést až k dluhům.”

Nejvíce zadlužených žen ve věku 25–44 let žije v Ústeckém, Středočeském, Moravskoslezském kraji. Nejméně je jich ve Zlínském a Pardubickém kraji a na Vysočině.

davidvozak ( 27. října 2015 10:23 )

Dobrý den. V naší praxi se s tímto jevem setkáváme dlouhodobě a pravidelně. I oddlužení je pro samoživitelky složitější, často se jeví jako nedosažitelné. Je paradoxem, že v oddlužení mají nakonec samoživitelky zpravidla více prostředků, než měly před ním. Nejčastější problém bývá s dostatečností příjmů, tuto často řešíme zapojením třetí osoby ochotné na oddlužení dlužnici přispívat. Hezký den JUDr. David Vozák, www.abivia.

Zobrazit celou diskusi