Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Čtyři písmena, za kterými je hodně peněz. Co přesně znamená zkratka RPSN?

Víte, co znamená zkratka RPSN?
Víte, co znamená zkratka RPSN?  (Autor: Profimedia, Blesk)
Autor: ula - 
22. září 2015
06:00

Zkratku RPSN nejspíš znáte minimálně od vidění. Poskytovatelé úvěrů ji musí uvádět dokonce i v televizních reklamách, byť ji raději maskují menším písmem. Blesk.cz pro vás připravil přehled, co všechno se za ní skrývá.

RPSN neboli roční procentní sazba nákladů je procentní údaj o tom, kolik zaplatíte celkem za splátky, správu a další výdaje spojené s čerpáním úvěru za rok.

Zákon popisuje, co je RPSN, stejně jako fakt, že by s tímto údajem měl být klient seznámen, neurčuje ale jeho výši. Tu si vypočítávají banky samy na základě propočtů.

Pokud si pořizujete úvěr, musíte počítat s tím, že úrok není jediným nákladem. Jsou tu ještě poplatky, provize, příspěvky a správnictví úvěru. RPSN vám pomůže usnadnit orientaci v nákladech za úvěr a zároveň by vám měla poskytnout i přesný údaj o tom, kolik si vlastně ve výsledku za úvěr ročně přeplatíte.

Skutečné náklady za úvěr

„Já používám výklad zkratky RPSN jako „rád poznám skutečné náklady“,“ říká pražský zastupitel a odborník ze serveru Finanční gramotnost pod lupou Patrik Nacher. „RPSN je součet všech nákladů bez ohledu na to, jestli se platí pravidelně, měsíčně, jednorázově nebo jinak,“ dodává.

RPSN se uvádí u spotřebitelských úvěrů od 5 000 do 1 880 000. RPSN může dosáhnout až dvojnásobek částky úvěru. Naopak příliš velkou roli nehraje u hypoték, kde jde pouze o stokorunové položky za měsíc.

„RPSN je nyní ve smlouvách sice dobře vidět, ale lidé smlouvy bedlivě příliš nečtou. Více věří reklamě nebo nabídce na webových stránkách či v letácích, což bankám nahrává," doplňuje Nacher.

RPSN ozohledňuje časovou cenu peněz. Pracuje se s časovou řadou.
Pokud si půjčíte stejnou částku se stejným úrokem ale frekvence splácení bude jiná (jednou ročně a jednou čtvrtletně), tak přestože s přeplatí stejně, RPSN bude při čtvrtletním splácení vyšší.

Výpočet RPSN je poměrně složitý. Pokud jste ale matematicky zdatní, zkuste návod zde.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi