ONLINE CHAT
Dobrý den, prosím o radu: podle čeho mám poznat, které realitce při prodeji nemovitosti dát přednost, aby prodala můj byt za co nejlepší cenu a neošidila mě, jde si to nějak ověřit? děkuji(P.M.)
Foto
Dobrý den, chápu. Je třeba dobře zvolit partnera, tedy realitku, se kterou chcete prodávat. Správná realitka, či makléř, si vždy prvně ověří vaše potřeby a priority a pokud je vaší prioritou co nejlepší cena pro vás, solidní a profesionální makléř bude toto respektovat. U nás to tak funguje.
Dobrý den, jaký máte názor na novostavby? Je to podle vás vhodná investice?(Nela)
Foto
Dobrý den, vždy když je něco nové, tak se to jeví jako fajn.. :-) Jen bych si vždy ověřil, kdo staví, jaké má recenze a jaký je třeba způsob financování. Jinak proti novostavbám určitě nic nemám.. :-)
Dobrý den, jaký máte názor na zvýšený prodej chat a chalup a následnou výstavbu celoročních bytových jednotek. Je to podle Vás nejlevnější varianta jak bydlet? Primárně jde o okolí Prahy. Díky moc a fajn den,(Lukáš)
Foto
Dobrý den, celkově rekreační objekty jsou v posledních letech zajímavým trendem. I to, že se sem někteří lidé trvale stěhují třeba z měst a z bytů. Pokud lidem nevadí dojíždění, tak proč ne. Nehledě na to, že se skutečně může dlouhodobě jednat i o levnější formu bydlení.
Dobrý den, přijde mi, že je celosvětový trend žít spíše v nájmu, než ve vlastním. Jaký na to máte názor Vy osobně? Děkuji,(Markéta)
Foto
Dobrý den, máte pravdu. V mnoha západních zemích tento trend skutečně převažuje. Já myslím, že toto ale plyne i z povah nás jako lidí - v Čechách máme zkrátka potřebu něco mít a něco vlastnit. Další faktor je ale i takový, že v hodně jiných zemích je pořízení vlastní nemovitosti nesrovnatelně dražší záležitostí.
Jak je bezpečné kupovat v dnešní době nemovitosti, kterou nabízí exekutor v dražbě? Je po prodeji zcela "čistá"? Nemůže mě následně překvapit nějaká další exekuce na nemovitosti po bývalých vlastnících? Děkuji.(Marian)
Foto
Dobrý den, platí, že nemovitost koupená v dražbě je "očištěna" od všech předchozích právních vad, pokud to není uvedeno jinak v dražební vyhlášce. Na to je třeba dávat pozor. I v této oblasti ale umíme jako M&M reality pomoct a nabídnout třeba zastupování klienta v takové dražbě.
Dobrý den, jaká je situace ve srovnání Praha-zbytek ČR, doporučil byste koupit nemovitosti třeba v jiné části a pronajímat?(Jiří)
Foto
Dobrý den, nájemní bydlení teď celkově funguje. Pokud se ptáte na Prahu konkrétně - samozřejmě záleží, v jaké cenové relaci chcete nemovitost pořizovat. V Praze zaplatíte nejvyšší pořizovací cenu, ale taky byt dobře pronajmete a dostanete dobré nájemné. I jiné lokality ale skvěle fungují. Obecně platí to, že nájmy fungují hlavně tam, kde je dobrá práce pro lidi, kde jsou třeba vysoké školy a taky třeba dobrá dostupnost do Prahy. Další faktor je, že když to koupíte u sebe "doma", máte to pořád pod dohledem a v případě, že netrefíte správného nájemníka, nemáte tolik starostí najít jiného. Máte to prostě blízko.
Prosím, poraďte mi, jak při výběru bytu poznám, jestli není předražený? Lze někde najít průměrné ceny nemovitostí obvyklé v dané lokalitě, městě apod., podle kterých by se třeba dalo řídit??? děkuji(Josef F.)
Foto
Dobrý den, samozřejmě jakési základní srovnání cen si můžete udělat na internetu. Pokud chcete mít ale jistotu tak zase platí to, že je dobré spolupracovat s odborníkem, který má přehled o cenách v dané lokalitě a je schopen poradit.
Dobrý den, mám „přebytečných“ 200.000,-, které v nejbližší době nebudu potřebovat, ráda bych je proto investovala - třeba do realit, jestli je to možné???? poradíte mi??? děkuji(Pavla)
Foto
Dobrý den, například u nás lze investovat do realitních dluhopisů společnosti MMRI, kde je možný vklad již od částky 100 000,- Kč a je zde roční úročení 5%. To mi přijde v tomto případě jako jedna z možných a zajímavých variant.
Tomáši, jak dlouho jste v eMkách? A co jste dělal před tím?(Petra)
Foto
Dobrý den, v "eMMkách" jsem od podzimu 2005, téměř od začátku působení firmy na trhu. Předtím jsem byl na sportovním gymnáziu v Pardubicích a hrál hokej.. :) Takže já jsem tady takový skutečný "odchovanec".. :-)
Dobrý den,mám otázku mimo.Četla jsem ,že hledáte makléře,musím mít ŽL?(Petra)
Foto
Dobrý den, to je ale hezký dotaz.. :-) Domluvte si pohovor na naši nejbližší pobočce a tam vám sdělíme přesný postup, jak s námi začít spolupracovat :-) Ale jinak ano, práce realitního makléře je práce na ŽL.
Dobrý den. Odstěhovala jsem se k příteli a uvažuji o prodeji svého bytu. Chci prodat samozřejmě co nejvýhodněji, mám s prodejem ještě počkat, nebo naopak neotálet a prodat raději co nejdříve ?? děkuji(Kamka)
Foto
Dobrý den, obecně teď platí, že je dobrá doba na prodej. Tedy pokud jste rozhodnutá, na nic nečekejte a prodejte. Jsme připraveni pomoct :-)
Dobré ráno Může cizinec koupit nemovitost za hypotéku? Jsou na to nějaké recepty? Jak si můžete koupit nemovitost?(Aga)
Foto
Dobrý den, toto je dotaz spíše na někoho z kolegů z M&M finance. Pokud máte konkrétní dotaz, neváhejte si vyhledat kontakt na nejbližší pobočku M
Nechápu proč při prodeji bytu utrácet zbytečně za realitku, stejně dobře prodám byt i bez ní a ještě ušetřím… (Petr, Přerov)
Foto
Dobrý den, dovolím si říct, že v konečném důsledku neušetříte. Díky znalostem a dovednostem zkušeného makléře, díky prezentaci a marketingu, který pro vaši nemovitost umí makléř zajistit, postupně zjistíte, že dostanete mnohdy i lepší cenu a hlavně prověřeného kupujícího, který skutečně koupí a zaplatí. A to nemluvím o úspoře času a o dalších věcech, které za vás makléř oběhá a zajistí.
Dobrý den, je nějaké specifikum, které Vás odlišuje od Remaxu? Co můžete klientům nabídnout a Remax ne? Děkuji moc za odpověď,(Radek)
Foto
Dobrý den, nechci se pouštět do srovnávání. Víte, každá firma je vždy především o lidech. Já v M&M reality pracuji skoro 14 let a vím, že je to firma, která je vedena dobře a se zaměřením na spokojenost klientů, ale i vlastních pracovníků. Neustále se inovuje, vymýšlí se nové věci tak, aby služby pro naše klienty byly co nejlepší a aby se usnadnila práce našim makléřům. Také víme, že spokojený zákazník nás doporučí, vrátí se k nám a to je naším cílem. Jde o přístup, a ten, já tvrdím, máme nejlepší.
Dobrý den, všiml jsem si ,že v nabídce bytu v "Realitách" u některých novostaveb se platí 4% z nabytí a u některých novostaveb přímo uvádějí,že se 4% z nabytí neplatí. A nechápu proč se vlastně platí,když přece kupuji byt,tak ze zdaněných peněz a proč jsem "bit" za to,že si koupím byt,mám zaplatit za něj 3 miliony a ještě zaplatit 120.000 za to ,že jsem si ho koupil,to je dan z přepychu,že budu vůbec bydlet?Je to nehoráznost,ten stát už neví kde brát, jak se bránit? (Jirka z Dubu)
Foto
Dobrý den, no.. nerad bych se pouštěl do skoro politických témat :-) Ale z pohledu realitního platí, že první úplatné nabytí nemovitosti je od této daně osvobozeno. Je zde ještě důležitá lhůta do 5 let od začátku "užívání" - nepůjdeme do detailu. Jinak zkrátka daň z nabytí nemovitých věcí při koupi nemovitosti v osobním vlastnictví zaplatíte. Bohužel to tak je.
Dobrý den, líbí se nám s manželem jeden dům, ale jeho majitel je v exekuci. Jak bychom měli v tomto případě postupovat? je to riskantní nebo se to dá nějak ošetřit? Moc děkuji z(Barbora V.)
Foto
Dobrý den, toto je situace, kterou určitě neřeště sami, ale obraťte se na odborníky, kteří vám poradí a pomohou. Řešit se to dá, u nás máme přímo divizi, která se na zadlužené nemovitosti specializuje a je schopna ošetřit rizika.
Dobrý den, myslíte si, že je v dnešní době, kdy hodnota nemovitostí výrazně stoupla, vhodné řešit nákup? Není lepší počkat do chvíle, kdy cena opět začne klesat? Máte představu, kdy by se tak mohlo stát? Zda vůbec? Vlastní byt, který za poslední roky svou hodnotu navýšil 3x. Přemýšlím o prodeji, ale nevím, jak přesně postupovat, když draho prodám a draho koupím. Děkuji za váš názor. (Veronika)
Foto
Dobrý den, otázka může být, zda teď dobře neprodat byt, utržené peníze na nějaké období neinvestovat do jiného produktu a sledovat, jak se bude dál trh s nemovitostmi vyvíjet. Například v M&M reality máme možnost investovat do realitních dluhopisů společnosti MMRI, kde je vklad úročen 5% ročně.. :-)
Dobrý den, v čem se mám jako "lajk" rozhodovat při volbě realitní kanceláře? Děkuji moc,(Karel)
Foto
Dobrý den, vždy je dobré se podívat, jak je ta realitní kancelář velká, jaké má zázemí, jak dlouho působí na trhu a určitý ukazatel je také to, jaké má zkušenosti. Tedy kolik nemovitostí obchoduje a jaké zajišťuje služby. Taky dejte na dobré jméno firmy a recenze.
Dobrý den, jaký typ nemovitosti byste doporučil koupit v této době? Oblast, která má největší potenciál? Díky.(Mirka)
Foto
Dobrý den, řekl bych asi hlavně podle toho, k jakému účelu má kupovaná nemovitost sloužit. Pokud to má být investice, od které čekáte nějaké zhodnocení, je dobré vždy začít tím, že srovnáte poměr pořizovací ceny a potom výnosu v určitém čase (návratnosti). Podle toho bych se rozhodoval.
Dobrý den, je nějaká doba, po kterou je koupená jednotka v období reklamace? Jakožto nějaký kostlivec, který vyleze ze skříně? Dá se toto nějak řešit, případně pojištění domácnosti se na toto vztahuje? Děkuji moc,(Lucie)
Foto
Dobrý den, existuje pojem "skrytá vada", kterou můžete uplatňovat až do pěti let od koupě. Je však nutné prokázat, že se skutečně jedná o skrytou vadu, definovanou zákonem a taky to, že tato vada existovala již v době, kdy jste nemovitost kupovala. Pak lze uplatňovat po bývalém majiteli sjednání nápravy, slevu z ceny nebo v krajním a výjimečně vážném případě i odstoupit od smlouvy.
Pokud chci koupit byt jako investici, myslíte, že se vyplatí jej koupit teď anebo raději dva roky počkat?(David)
Foto
Dobrý den, jelikož nájemní bydlení v této době velmi posiluje, tak pokud máte možnost koupit byt na investici nyní, klidně ho kupte.
Dobrý den, jaký očekáváte vývoj cen bytů a nemovitostí v následujících třech letech? Děkuji za reakci.(KZD)
Foto
Dobrý den, toto je vždy samozřejmě trošku věštění z křišťálové koule.. :-) V praxi vidíme, že jsou lokality, kde cenové stropy už zřejmě proběhly a ceny spíše stagnují nebo malinko klesly. Naopak jsou lokality, kde se ceny stále drží hodně nahoře (něktré části Prahy, atd..). Důvod pro rapidní snižování cen nevidím. Ekonomika funguje, lidé mají práci, banky sice financování zpřísnily, ale ne až tak dramaticky. Stát se může cokoliv, ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by chystal výrazný propad trhu.
Dobrý den, mohu si před koupí pozvat znalce ke stavu nemovitosti? děkuji (Tonda)
Foto
Dobrý den, samozřejmě můžete. A považuji to i za vhodné, pokud si chcete 100% prověřit stav nemovitosti nebo například zjistit, zda to bude dostačující zástava pro banku.
Dobrý den, máte zkušenosti, kolik je rozdíl mezi skutečnou cenou nemovitosti a cenou, kterou řekne odhadce? U jednoho objektu jsem se setkal s rozdílem 1.000.000,-,což mi přijde velice zarážející:) Díky moc,(Jiří)
Foto
Dobrý den, toto se bohužel občas stane. Někdy je zkrátka rozdíl, jak vidí cenu nemovitosti její majitel a třeba i "trh" samotný a jak ji potom vidí například znalec nebo odhadce banky. I s tím se v praxi někdy setkáme.
Dobrý den, plánuji nákup bytu, jsem však ztracená a mám strach aby někomu neskočila na špek. Můžete mi poradit jak postupovat. Mám vždy nakupovat přes realitku? Stojí to dost peněz. Co mi služba realitky dává navíc? Děkuji(monika v.)
Foto
Dobrý den, v zásadě jste si odpověděla sama. Pokud skutečně nechcete někomu cizímu "skočit na špek", rozhodně nerealizujte nákup bytu sama, ale řešte to přes realitku. Solidní realitní kancelář vám zajistí veškeré potřebné informace, pomůže vám s financováním bytu a dohlédne, aby prodávající bezpečně prodal a kupující bezpečně koupil. Ve finále zjistíte, že jste ušetřila nervy, čas i peníze a vše jste měla vždy připravené a prověřené.
Dobrý den, ohledně poradenství s nákupem nemovitosti je Vaše provize vždy stejná, nebo se liší například cenou nemovitosti? Děkuji moc,(Martin)
Foto
Dobrý den, pokud bychom se bavili jen o poradenství, tak to nestojí nic. Je běžné, že s námi chtějí lidé prvně jen něco zkonzultovat a toto děláme zdarma. Pokud se už rozběhne obchod jako takový, je provize vždy stanovena individuálně a smluvně tak, aby vyhovovala oběma stranám, aby pokryla veškeré náklady a aby zákazník přesně věděl, co za ni dostává za služby a že je v dobrých rukou. Alespoň v M&M to takto funguje. :-)
Dobrý den, jste schopni poradit i s hypotékou? Dá se aktuálně dostat pod 2% úrokové sazby? Děkuji,(Šárka)
Foto
Dobrý den, ano u nás v M&M reality máme i vlastní divizi, která se stará o financování nákupu nemovitostí. Pokud budete mít konkrétní dotaz, tak koukněte na náš web www.mmreality.cz a podle lokality, ze které jste, kontaktujte naši pobočku a tam Vám kontakt na někoho z našich hypotečních specialistů předají.
Dobrý den, existuje někde nějaký mustr, jak by měla v ideálním případě koupě nemovitosti probíhat? Na co nezapomenout, co si kde zkontrolovat a vyřídit? Děkuji.(JennyZ)
Foto
Dobrý den, zde bych byl hodně opatrný a nepouštěl bych se do hledání nějakého mustru, podle kterého by potom měl člověk sám postupovat. Každý obchod je totiž jiný, a proto si vždy žádá originální přístup a řešení. Proces prodeje nemovitosti je v mnoha případech složitá věc, kde se může stát 1000 věcí, které to mohou zkomplikovat. Vždy se tedy raději obraťte na realitního makléře, který vám s celým obchodem pomůže a na vše dohlédne. My, v M&M reality, jsme připraveni pomoct..:-)
Dobrý den, jaké tedy prosím nese výhody při koupi bytu využít služby realitního makléře? Děkuji (Laura)
Foto
Dobrý den, využít při prodeji či koupi služby zkušeného realitního makléře, ideálně samozřejmě ze společnosti, která je na trhu silná a stabilní má hned několik výhod. Makléř se postará o celý proces prodeje a koupě, zajistí potřebné dokumenty, jednání s úřady a hlavně objektivně dohlédne na celý obchod tak, aby byl pro všechny účastníky bezpečný, příjemný a měl všechny náležitosti, které mít má. Spolupráce s dobrou realitní kanceláří taky pro klienty znamená úsporu jejich času a ve finále i nákladů. Vše je totiž dopředu domluveno a zajišťováno právě makléřem, který přesně ví, co má dělat.
Dobrý den, rád bych se zeptal na vývoj trhu realit. Jaká je aktuálně situace s cenou nemovitostí? Je vhodná doba na nákup nemovitosti, nebo byste doporučil počkat?(Petr)
Foto
Dobrý den, na přelomu roku se předpokládala dramatičtější sitauce na trhu, což se však zcela nepotvrdilo. Trh s nemovitostmi je stále velmi živý a prodává se a kupuje velmi dobře a intenzivně. Na otázku, zda se vyplatí počkat, bych řekl, že pokud nemáte v úmyslu čekat řádově 2 a více roků, tak kupte klidně teď.