ONLINE CHAT
Dobrý den, máme cca rok a půl starého kocoura, před půl rokem jsme ho nechali vykastrovat. Teď jsme si vzali domů ještě jednoho kocourka, tomu jsou 3 měsíce. Nevíme, jestli to s tím souvisí, ale starší kocour začal doma značkovat. Nikdy to nedělal. Nezapáchá to, ale dělá to, kdekoliv. Dá se s tím něco dělat, nebo je to normální reakce na nového člena rodiny? Kotě jako takové mu nevadí, hrají si spolu skoro od první chvíle, v pohodě se vedle sebe nají, přijde nám, že mu dělá náhradní mámu a stará se o něj. Ale tohle nás překvapilo... Děkuji za odpověď(Šárka)
Foto
Dobrý den, zřejmě se jedná o přirozený projev vymezování si svého teritoria. Bude to asi chvíli trvat, ale až vykastrujete i malého kocourka, tak by se měla celá situace vyřešit, dojde k vytvoření hierarchie, kocourci si to mezi sebou "vysvětlí" a značkování by mělo přestat.
Dobrý den, podle čeho vybírat vhodné krmivo, které lze považovat za kvalitní?(Dana )
Foto
Dobrý den, zkuste se podívat, jestli za některou konkrétní zančkou je nějaké významné výzkumné veterinární centrum. Pak máte záruku, že bude sestavené podle posledních poznatků na poli výživy zvířat. Jedním z nich je např. anglické výzkumné veterinární centrum Waltham, které stojí v pozadí několika značek.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na ideální složení krmiva dospělé kočky, která žije v bytě? Jedná se o 8letého britského kocoura, cca 6,5 kg, je vykastrovaný, živý a aktivní. Je v pořádku kombinace masových kapsiček a granulí? Děkuji.(Markéta)
Foto
Dobrý den, ano, tato kombinace je ideální. Kapsičky by měl dostávat podle doporučeného dávkování s tím, že se doporučená dávka rozdělí na 2 části. Granule by, zejména starší kočky, měly mít založené celý den, aby si mohly přijít trochu "zobnout" i v průběhu noci. Je to pro ně fyziologické a zejméne starší kočky mohou mít problémy s cukrovkou a pak je přísun potravy v noci velmi důležitý. Doporučuje se dodržovat jednu značku granulí a kapsiček, aby se nemusela střevní mikroflóra stále adaptovat na různá krmiva. Pro takto starou kočku by už byla vhodná krmiva pro seniory, jako je třeba Whiskas Senior nebo Perfect Fir Senior.
Zdravím, mám doma 4kilového psího miláčka, který ale odmítá jíst granule. Vážně jsme vyzkoušeli minimálně 10 druhů... občas mu přilepším nějakou konzervou, pes je schopný celý den nejíst a občas si uzobnout pár granulí. Myslíte, že je dobré přejít pouze na konzervy? Dřív jsem to tak dělala, ale veterinář mě upozornil, že to není dobré kvůli zubnímu plaku. Poradíte mi ?(milka)
Foto
Dobrý den, konzervy nebo granule jsou kompletní krmivo a jsou plně zatupitelné. U malých plemen se většinou používají kapsičky a z hlediska výživy se jedná o kompletní stravu. O zuby je vhodné pečovat pravidelným čištěním nebo podávání speciálních tyčinek, které jsou k tomu určené. Pedigree Denta Stix Mini by v tomto případě byla ideální volba.
Dobrý den, i když je chat o psech a kočkách ráda bych se zeptala na morče - byla mu diagnostikována počínající cukrovka. Inzulín nelze aplikovat vzhledem k malé hmotnosti zvířete. Co se s tím dá dělat? Zvíře nehubne, pije málo - vizuálně se zatím nic neprojevuje. Díky(Tabita)
Foto
Dobrý den, v tomto případě se nedá odpovědět, záleží totiž na stupni poškození a aktuálním stavu a podle toho se pak odvíjí léčba. Konzultujte to s ošetřujícím veterinárním lékařem.
Dobrý den, mám doma jorkšírského teriéra, kterému je 16 let. Chuť k jídlu má výbornou, cenou noc klidně spí, ale v poslední době během dne a k večeru přechází po bytě (i několik hodin) a přestane, až když v podstatě odpadne únavou. Slyšela jsem, že je toto spojené se stářím a že ho nelze nijak zklidnit. Chci se zeptat na Váš názor a poprosit Vás radu, zda neexistují nějaké léky, nebo bylinky, kterými by se trochu zklidnil? Za odpověď předem děkuji.a přeji hezký den. (Jana )
Foto
Dobrý den, záleží na klinickém stavu zvížete a bylo by potřeba jej vyšetřit. Pak je možno stanovit, jestli potřebuje léky na sedaci nebo jenom na zklidnění. Volně prodejný je např. Comporure, který se dá používat dlouhodobě.
Dobrý den, mám pejska (fenku retrívra, 6 let), která má problém s konzumací krmiva. Občas se stane, že nám třeba dva dny nejí, přesto, že jí kupujeme opravdu kvalitní krmivo. Vím, že takto po chatu se toho asi moc nevyřeší, přesto se ptám. Je případně možná nějaká přímá konzultace s Vámi? Mockrát děkuji za odpověď.(Magda P.)
Foto
Dobrý den, v rámci oslav Světového dne zvířat bude v Praze před Metropolí Zličín 22.9. od 12 do 18 hodin probíhat speciální odpoledne věnované pomoci útulkům, jako součást kampaně "Pomozte naplnit misky v útulcích". Pokud máte tu možnost, tak se tam za mnou zastavte a můžeme vše podrobně probrat.
Dobrý den, jak pečovat o zuby psa, když si nechce nechat sáhnout do tlamy, čistit kartáčkem je nereálné. Děkuji!(Ivana)
Foto
Dobrý den, k tomu jsou určené dentální tyčinky. Ideální je tyčinka Pedigree denta Stix o jejímž působení jsem psal v minulém dotazu.
zdravim, nemate nejaky trik,j ak zbavit psa zubniho kamene? cisteni zubu nam moc nejde :/(Martina)
Foto
Dobrý den, péče o ditinu ústní psa je základem jeho zdraví. Pejsek by měl mít prohlédnuté zuby u veterináře alespoň 1x za rok. Mezi tím je ale potřeba se o zuby starat. Nejlepší péče je po každém nakrmení dutinu ústní vyčistit kartáčkem se speciální psí zubní pastou (pozor, zubní pasty určené pro lidi mohou být pro psy toxické). Na to ale většinou nemáme moc času a ne každý pes si nechá zuby čistuit. Pak je tady možnost použít čistící tyčinky. Těch je na trhu celá řada, ale ne všechny fungují, jak mají. Nejlepší zkušenost mám s tyčinkami Pedigree Denta Stix, které prokazatelně odstraňují zubní plak až o 80%. A to je obrovské číslo, které je podložené výzkumy z anglického výzkumného veterinárního centra Waltham. Tato tyčinka svým složením mechanicky odstraňuje zubní plak a navíc obsahuje látky, které snižují možnost jeho opětovného ukládání. Tyčinka by se měla podávat po každém nakrmení. Pes by ji měl ideálně žvýkat co nejdéle. Takže pokud doma máte psa, který vše rychle hltá, tak je dobré tyčinku rozbalit a nechat den nebo dva trochu vyschnout. Je pak tvrdší a pes ji musí déle žvýkat. Také je vhodné se s ním o ni trochu přetahovat a dohlédnout, aby ji žvýkal hlavně vzadu dutiny ústní na stoličkách, kde dochází nejčastěji k ukládání zubního plaku, ze kterého se pak vyvine zubní kámen.
hezký den, mám doma italského chrtíka. I když má papíry, je nejspíše z množírny (chs rozárka), psa jsme si převzali ve špatném stavu. trpí separační úzkostí a neustále se klepe a třese. nevíte, čím to může být způsobeno a jak třes zastavit?(jitka)
Foto
Dobrý den, příčina se bude asi hledat složitě. Určitě ale pomůže osobní kontakt, hlazení, chování v náručí, které pejskovi přinese pocit bezpečí. Pokud nevíce, čím si prošel dříve, tak to může trvat delší dobu. Ale určitě se vyplatí, připravit mu doma prostředí, ve kterém se bude cítit jistě a spokojeně.
Prosím o radu - jorkšírovi je 7 let a cca od 4 let značkuje vše doma - dveře, zdi, nábytek. Jsou období, kdy se to stane denně, někdy celý týden nic. Zkusili jsme více pohybu, výcházek, kárání apod., bohužel bez úspěšchu. Odpuzovače nefungují vůbec...Dle rady jsme konzultovali s veterinářem kastraci pejska, ale prý ne vždy to pomůže? navíc při dlouhodobém zlozvyku nepředpokládá zlepšení. Děkuji za radu. (iveta)
Foto
Dobrý den, poruchy chování jsou velkým problémem a někdy se těžko hledá příčina. Kárání většinou nepomáhá a pokud je to možné je potřeba pejska hlídat a když e chystá značkovat, tak ho hned nějak zabavit. Vím, že je to časově náročné, ale jinak nic moc nefunguje. Kastrace může pomoci a pokud se nejedná o chovné zvíře, tak bych se jí nebránil. Jednak to může pomoci ve změně chování a jednak to i předchází zdravotním problémům u starších pejsků. Pak je ješte možné použít preparáty na zklidnění psů. V tomto případě by se hodilo dlouhodobé podávání přípravku Composure.
Dobrý den, můj pes trpí epilepsií. Lze mu nějak pomoci stravou? Záchvat má cca 1x za půl roku. děkuji(igor)
Foto
Dobrý den, strava v tomto případě moc nepomůže. Předpokládám, že na epilepsii dostává určité léky. Někdy může pomoci doplněk stravy Composure, který celkově zklidňuje chování psů a dá se podávat dlouhodobě. Nicméně epileptický pes by měl být pod pravidelnou kontrolou svého ošetřujícího veterinárního lékaře.
Dobrý den, náš pes (4,5 roku) má luxaci pately. Vrozenou, operace se nepovedla, stav se zhoršuje... dá se tento stav nějak ´vylepšit´ nebo udržovat správně zvolenou stravou? Jakou? Zatím nám pomáhá cvičení a posilování zadních končetin. Děkuji.(Hanka)
Foto
Dobrý den, určitě je potřeba s pejskem chodit, aby se koleno více zatěžovalo a trénovalo, jsou vhodné i potravní doplňky se zaměřením na klouby, včetně moderních látek, jako je MSM, DMG a perna, ale hlavně by bylo potřeba koleno znovu prohlédnout a rozhodnout, jestli by nebyla vhodná reoperace, která by daný stav vyřešila.
Dobrý den, máme doma kočku - britku, 9 let starou. Teď jsme k ni přibrali ještě další dvě kočky, které původně žily venku. Bohužel se u nich projevuje občas to, že se začnou dusit - skloní hlavu k zemi a sípavě chrčí - třeba 5 x za sebou se zkouší nadechnout a pak je to přejde a jsou zase v pořádku. Bohužel to teď od nich chytla i ta britka - asi se ji hodně tvoří sliny, protože často je slyšet, že hlasitě polyká, navíc občas otevře tlamu jako když se dáví a někdy také sípavě chrčí s vyplazeným jazykem. Do tlamy se jí podívat nedá - nenechá si ji otevřít ani od nás. Bohužel jsme s kočkama v zahraničí, kde veterinární péče není zrovna na vysoké úrovni. Co byste nám poradil co dělat? Děkuji za odpověď.(Ivana S.)
Foto
Dobrý den, bez klinického vyšetření dutiny ústní se neobejdete. Pokud nechce otevřít tlamičku, pak bude potřeba ošetření udělat v mírné sedaci. Příčin může být celá řada, od bakteriálních zánětů v dutině ústní až po herpesvirové infekce. Nevím, v které části světa se momentálně pohybujete, ale asi by bylo potřeba zvážit i možné parazitární infekce. Takže doma, bez možnosti ošetření na ordinaci toho moc neuděláte. Snad jenom pravidelně všechny opakovaně odčervit, snažit se podat některé přípravky, které pomáhají desinfikovat dutinu ústní a pomáhají odstraňovat zubní plak, jako je třeba Whiskas DentaBits. Vzhledem k sípavému dechu bych předpokládal i nějaký zánět v oblasti průdušnice nebo plic, takže by to asi vyžadovalo i přeléčení antibiotiky.
Dobry den,mame skoro 11-letou krizenkyni labradora.Mame ji od stenete.Bohuzel asi pred pul rokem nam zacala kulhat na predni nohu.Dnes uz neujde hodinu prochazky.Davame ji alavis MSM.Jsme nestastni,mame ji od stenete a videt ji,jak pokulhava neni vesele.Veterinar nam rekl,ze operace v jejim veku je tahani penez z kapsy.Nedoporucuje nam ji.Presto bychom pro naseho psa udelali cokoliv.Mate zkusenost s operacemi kloubu u techto vekovych kategorii?Pripadne co dalsiho ji davat,aby to melo aspon nejaky prospech?Dekuji(Helena)
Foto
Dobrý den, záleží na aktuálním stavu, ale určitě to je řešitelné. Bylo by potřeba udělat RTG vyšetření a najít příčinu kulhání. Stáří určitě není kontraindikací k narkóze a záleží na tom, co je příčinou současného stavu. Může se jednat např. o relativně banální zánět kolem kloubního pouzdra až po nádory na okostici. To je ale potřeba zjistit při vyšetření a podle toho se odvíjí následná léčba. Kulhání je poměrně bolestivá záležitost a je potřeba to nějak řešit, aby pejsek netrpěl. Tlumení bolesti je základem řešení těchto případů. Někdy může pomoci jenom potravní doplněk na klouby, někdy injekce a někdy operace. Zkuste konzultovat svůj problém na pracovišti, které se více zabývá ortopedií.
Naša 9 ročná fenka pudla je po operácii oboch zadných labiek,mala roztrhané krížne vazy.Niekedy ráno vidíme,že ťažšie vstáva.Odporučali by ste nejakú výživu na vazy?(erika)
Foto
Dobrý den, základem je kvalitní výživa a na podporu kloubů jsou vhodné preparáty, které obsahuji látky, jako je MSM, DMG a výtažky z mušle, která se česky jmenuje novozélandská slávka pyskatá. Jedním z nich je např. Glyco-Flex III.
mám 14 let starého pudlíka do kdy se může nechat očkovat základní vakcínou co se píchá každý rok vloni měl nějaké problémy přestal chodit a zlepšilo se to až po lécích a ještě má po těle čím dál víc bradaviček a co s tím když je na narkozu prý už starý děkuji gažarová(gažarová)
Foto
Dobrý den, v současné době se používají k narkózám látky, které jsou ke zvířaům velmi šetrné. Dají uspat téměř všechna zvířata. Záleží na výsledku předoperačního vyšetření, jestli se nejedná o silného kardiaka, ale jinak by 14 let u pudlíka neměl být problém a odtranění bradaviček by pak nemělo nic bránit. V tomto případě se nedá posoudit, jestli kulhání nějak souviselo s vakcinací.
Dobrý den, může pes jíst i zeleninu? Pokud ano, jakou může a jakou ne? Náš malý pejsek rád jí mrkev. Docela mě to překvapilo. Byla bych ráda, kdybych věděla co mohu pejskovi ještě dát jako maličkou přílohu ke granulím. Děkuji. (Eliška)
Foto
Dobrý den, může, ale je to pro něj v syrovém stavu poměrně špatně stravitelné. Vhodnější je zelenina po nějaké menší tepelné úpravě. Zelenina je zdrojem vlákniny, kterou pes potřebuje pro správnou funkci střeva, takže v potravě je nezastupitelná. Také vlk ve volné přírodě, když strhne nějakou srnu, nesežere jenom maso a kosti, ale také vnitřnosti včetně bachoru a jeho obsahu, kde je právě natrávená tráva, tedy vláknina.Znám psy, kteří žerou mrkev, kedlubny, banány nebo dokonce ochutnávají citron. Ale je to většinou jenom způsob chování a komunikace s námi a ne, že by to vyloženě potřebovali pro svoji výživu. Kvalitní vláknina by měla být součástí základní krmné dávky a případné doplňky jsou jenom zatraktivněním stravy pro konkrétního psa. Jsou ale rostliny, které mohou být pro psa ve větším množství toxické, jako je třeba cibule, česnek, makadamové ořechy nebo hroznové víno.
Dobry den, mam 3,5 mesacne stena NO, no stale mu stoji iba jedno usko. Je este predpoklad, ze sa postavy aj to druhe? Je potrebne mu podavat doplnky napr Calcium do stravy ?(Marian)
Foto
Dobrý den, může se to stát a ouško se ještě narovná. Přidávání vápníku je celkem ošemetná záležitost, protože záleží na tom, čím krmíte. Někdy při kvalitním krmivu po přidání vápníku dochází k jeho předávkování. Takže nejdříve zhodnoťte stávající stravu, případně přejděte alespoň na období růstu, na nějaké dražší krmivo. Také pomůže vylepení ucha. To, jak správně vylepit ucho, raději na poprvé konzultujte s Vaším veterinárním lékařem, který Vám ukáže, jak to přesně udělat.
dobrý den mám problém s tím, že mám dva pejsky, tátu a syna a občas se mě porvou. Co s tím?(Olča)
Foto
Dobrý den, zřejmě se jedná o normální stav, kdy si potřebují mezi sebou vysvětlit, kdo je ve smečce ten alfa samec. Pokud to nepřesáhne určité hranice, tak je to v pořádku. Pokud by ale rvačky končily nějakým vážným zraněním, byla by potřeba konzultace s kolegou, který se zabývá chováním zvířat.
Existuje možnost léčby postvakcinačního vibrosarkomu u 17leté kočky? Podstoupila již 4 operace, poslední v dubnu. (Miroslava Richterová )
Foto
Dobrý den, léčba vibrosarkomu je složitá a nejde poradit bez znalosti aktuálního případu. Je možná konzultace na pracovišti, které se více věnuje léčbě nádorů. Ale je potřeba udělat patřičná vyšetření.
Dobrý den, můj pejsek je slepý, hluchý, má nádory kolem konečníkum občas epilepticý záchvat. Jinak baští, když je v mojí blízkosti je spokojený, v noci hůř spí, několikrát za noc jdeme ven. Nechci aby se trápil. Bolesti snad nemá - nebo ano? Jak to poznat? Děkuji Jana(Jana)
Foto
Dobrý den, v tomto případě je složité odpovídat bez klinického vyšetření zvířete. Zastavte se s pejskem u svého ošetřujícího lékaře, který Vám poradí na místě podle aktuálního zdravotního stavu.